1 Октомври, 2018 07:06 2 244 13

Гръцки министър: Македонският референдум е нищожен

  • панос каменос-
  • македония-
  • референдум-
  • име-
  • гърция-
  • нищожен

Македонският референдум се провали

Гръцки министър: Македонският референдум е нищожен - 1
Снимка: БТА/ AP

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, който е противник на договора с Република Македония, изрази задоволство от ниската избирателна активност на македонците на референдума за промяна на името на страната. "Слабото участие в референдума прави допитването нищожно. 68 процента от гражданите анулираха споразумението, сключено през юни между Атина и Скопие", написа Каменос в Туитър, предаде БНР.

"Голяма част от македонското общество подкрепи Договора от Преспа, друга част гледа със скептицизъм, но Гърция уважава избора на гражданите от съседната страна". Това се казва в изявление на министерството на външните работи на Гърция по отношение на резултатите от референдума в Македония. В документа се подчертава, че "Гърция остава обвързана с Договора от Преспа".

Веднага след края на референдума се е провел телефонен разговор между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас, съобщава агенция АНА-МПА. Ципрас е похвалил Заев за неговата "решителност и смелост да продължи с изпълнението на споразумението между двете страни".

Македонският министър-председател Заев заяви, че ако ВМРО-ДПМНЕ бойкотира конституционните промени за промяната на името на Македония в парламента, ще свика предсрочни парламентарни избори. Той поздрави гражданите, които излязоха да гласуват на референдума за договора с Гърция, и заяви на пресконференция, че волята на гражданите е неприкосновена. Огромно мнозинство от гласувалите в Македония подкрепиха договора с гърците, но избирателната активност беше ниска.

Европейският съюз призова всички партии да уважат резултатите от неделния вот в Македония за промяна на името на страната и проправянето на пътя й към членство в Общността и НАТО . "Очаквам всички политически лидери да уважат решението и да продължат напред с най-голяма отговорност и единство, в интерес на страната", каза европейският комисар по политиката на съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ivan4o

    6 1 Отговор
    И сеа някой да обясни ко ще става!

    Коментиран от #9

  • 8 1234

    10 1 Отговор
    Призова да продължат напред!?!? Към какво! Ясно е че два етноса в една държава християни и мюсюлмани наркотрафиканти няма как да са повече заедно, защото не гледат в една посока. Албанците в албания!
  • 9 съвремена демокрация

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "ivan4o":

    Както вече разбират, бившите Македонци, от сега и завинаги Северни, демокрацията, въпреки какво викат, има безизходни положения и те сега, много "демократично", нямат изход. Освен това, ако изборите промениха нещата, щяха да ги отстранят. Същото се случи и на референдума от 2015 г. в Гърция. Хората казаха, с огромно мнозинство, не, елитите го направиха да, и никой, на запад и на изток, почувства нуждата да каже нещо. Същото нещо се случва с тях сега и същото нещо скоро ще се случи с турците, които гласуваха за Империя и растеж и ще получат Кюрдистан и бедност.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Make

    10 1 Отговор
    Била е ниска избирателната активност, защото хората са очаквали името да е "Българска Македония" :)))
    Вече и на тях им омръзна да ги правят наследници на Афродита, Перикъл , Сифския Цар и Минотавъра от крит и др. дивотии.

    Коментиран от #13

  • 12 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Сеа ще се развихрят демократични процеси---умни и красиви ще цъфнат на площада,НПО ще ни залеят с правилно мнение,ЗАГУБАТА ЩЕ СЕ ПРЕДСТАВИ КАТО ПОБЕДА,ЕЛИТЪТ ще ревне за ,,увреденият народен чип,ще започнат звучни,гръмки и фалшиви спорове и естествено НЯМА ДА ЗАБРАВЯТ ---Путин е виновен.......и всичко тва за един газопровод през ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ!!!!То македонците като ИНАТПРАВОСЛАВНИ не ги сакат во европската уния и наттото...то требе да се резне Русията.....
  • 13 Donchev

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Make":

    много смешно и наивно .. в македония може да си албанец , сърбин, македонец но не и българин българското самосъзнание е изтрито с кръв убиства затвор ако си българин значи си против държавата и против ... македонците нищо че говориш като тях щом си там или си македонец или враг
Новини по държави: