Last news in Fakti

4 Октомври, 2018 09:00 2 666 36

Великобритания с тежки обвинения към руското разузнаване

  • хакери-
  • великобритания-
  • разузнаване-
  • русия-
  • атаки

Лондон смята, че руските власти са отговорни за редица атаки

Великобритания с тежки обвинения към руското разузнаване - 1
Снимка: Shutterstock

Великобритания обвини руското военно разузнаване в поредица кибератаки по целия свят с цел подкопаване на западните демокрации, предадоха световните агенции.

Британска оценка, изготвена въз основа на работата на Националния център за киберсигурност (НЦКС), представя Главното управление (ГУ) - руска служба, по-известна под старото си наименование Главно разузнавателно управление (ГРУ) - като зловреден кибер агресор, използващ хакерска мрежа, за да всява хаос във всичко - от политиката през бизнеса и медиите до спорта. Според Великобритания ГУ почти сигурно стои зад зловредния софтуер BadRabbit и хакерската атака срещу Световната антидопингова агенция миналата година, изтичането на имейли на Националния комитет на Демократическата партия в САЩ през 2016 г. и кражбата на електронни писма на британска телевизия през 2015 г. Лондон свърза руското военно разузнаване с редица хакерски групи, сред които Фенси беър (Fancy Bear), АПТ 28 (APT 28) и други.

"Действията на ГРУ са дръзки и безразборни; те се опитват да подриват и да се намесят в изборите в други страни", заяви британският министър на външните работи Джереми Хънт. Той коментира, че "този модел на поведение показва тяхното желание да действат, без да спазват международното право и установените норми и да правят това с чувство за безнаказаност и без последици".

"Нашето послание е ясно - заедно с нашите съюзници ние ще разобличаваме и отговаряме на опитите на ГРУ да подкопае международната стабилност", подчерта Хънт. Великобритания смята, че руските власти са отговорни за тези атаки. Въпреки че е по-малко известна от някога могъщия Комитет за държавна сигурност (КГБ) в Съветския съюз, руската служба за военно разузнаване е изиграла роля в някои от най-важните събития през последното столетие - от Кубинската ракетна криза до анексирането на Крим, отбелязва Ройтерс.

ГУ има агенти по целия свят и отговаря директно пред началника на генералния щаб на руските въоръжени сили и министъра на отбраната. Военното разузнаване на Русия не коментира публично своите действия. Неговата структура, численост на персонала и финансиране са руски държавни тайни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Анти галфон

    44 14 Отговор
    Западни демокрации хахаххахахаха.... какви цървули. Западните кочини са северна Корея с гей сватби. Питайте Асанж за свободата в тези еврейски смърдялници и джихадистки кочини.
  • 3 Реалист

    16 40 Отговор
    гру са селски тарикати които си мислят че в 21 век ще им се разминава както през 19 век. Пишман килърите на Скрипал се видяха на снимки от влизането до излизането от Великобритания. И ПОСЛЕДВАХА НАИВНИ ЛЪЖИ ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ ПУТЛЕР ЧЕ БИЛИ ТУРИСТИ.

    Коментиран от #14, #22

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 постфактум

    32 5 Отговор
    Ами след като ги нападнахте с ембарго, после им сервирахте Блейк Уотър в Донецк и Порченко за усраинский бос, може да се допусне и, че сте познали, но това трудно се доказва. Ако бяхте надупени кат наш Гойко и седерасти сини жълти монархисти дапсари евророми и други А така исти щяхте да сте стабилни, с пример за СТАБИЛНОСТ в Евфоша. Ние как сме стабилни? Все прецаквани и от местни и чужди, но СТАБИЛНИ...
  • 6 Виза за Англия

    32 8 Отговор
    Пускат ли да се влиза без бурка в Англия?
  • 7 Бай Йордан

    40 8 Отговор
    Абе тия руснаци за всичко са виновни.За ланския
    сняг също...
  • 8 Гост

    14 2 Отговор
    За горните коментари (без третия) също ли е виновно ГРУ?
  • 9 среднощен

    33 5 Отговор
    Нали сте Велика Британия, дръжте се адекватно за "величието си" и не мрънкайте..! Когато ви изнася искате спазване на международното право..!? Защо не поискахте спазване на същото това "международно право" при създаването на Косово...? Ще се съобразявате с Русия, колкото и да не ви се ще, това е ситуацията към момента...! След Брекзит ще е още по-зле...! Успех..!
  • 10 kjl

    23 3 Отговор
    Цяла Русия ли е виновна или само Путин?
  • 11 NO EXIT

    5 37 Отговор
    ATAKA срещу империята на злото и лъжата ! Ватенките ще клекнат пред Европа за 2 дена !

    Коментиран от #13

  • 12 СССРБарета

    21 3 Отговор
    сигурен съм че гру са виновни и за разобличаването на на организираната от ми6 фалшива Атака в Сирия с оръжия за масово поразяване! и това разбира се гръмна подкопаване на западните демокрации!
  • 13 А стига бе

    21 1 Отговор

    До коментар #11 от "NO EXIT":

    Ти пък-много са два дена...От 2008 година слушаме такива "експерти" като теб-даващи на Русия дни-а някои и часове...и все чакаме....

    Коментиран от #15

  • 14 Да да

    0 5 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Почти туристи, малко терористи! Лапсус!
  • 15 NO EXIT

    3 14 Отговор

    До коментар #13 от "А стига бе":

    При война с Европа - и два дена са много. Те само Франция и Германия ще минат през нея...

    Коментиран от #24

  • 16 джи пи

    15 1 Отговор
    Бе и други искаха да я минат за два дни а после ги минаваха 45 години кои е следващия
  • 17 Хахаха

    15 2 Отговор
    Според Холивуд, и неуспехът на посл серия
    на Междузвездни войни също се дължи на Руски кибератака. Хахаха
  • 18 Учуден, много учуден

    3 18 Отговор
    Интересно, че русоробите са откачена, миризлива, антибългарска измет. Явно от коментарите им, те са извратени изроди и диви-фанатици, превърнали кремълския уродлив недорасляк в свой бог.

    Коментиран от #26, #33

  • 19 патриотъ

    12 2 Отговор
    А аз смятам,че британците съвсем свалиха летвата и паднаха толкова ниско,че станаха за смях пред целия свят!Злобата им няма край,но уви,Русия е велика и силна и ще става още по силна с времето,напук на западните хищници,лъжци и измамници,които си мислят,че ние сме глупаци и могат да ни лъжат,както лъжат собствения си народ!Русия е непобедима,защото истината и правдата е на нейна страна!
  • 20 Наблюдател

    12 2 Отговор
    Пак квичене от английската кочина ! Все пак наближава Коледа ....!
  • 21 Кирил

    2 11 Отговор
    Споко,каквото и да прави рашастан после всичко се обръща срещу тях
  • 22 Факт

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Ти си образец на разпространение на фалшиви новини!!!
  • 23 щом казват

    10 1 Отговор
    Руските хакери са най-великите! Щом всички западни служби се тресат от сртах и толкова ги величаят! А до преди няколко години нямаха компютри.....
  • 24 Ани

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "NO EXIT":

    Да ве, те и Наполеон и Хитлер имаха мераци да маршируват по червения площад, но историята казва друго :-)

    Коментиран от #35

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Малко учуден

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Учуден, много учуден":

    Аз пък съм малко учуден, че някой ти е сложил +. При толкова много минуси проблема явно не е в коментиращата аудитория, а в теб миризливо русофобче. А да си толкова рано учуден, много учуден - това да не се дължи на много разширени зеници от нещо "леко" или "по-твърдо".

    Коментиран от #28

  • 27 Малко учуден

    2 1 Отговор
    Аз пък съм малко учуден, че някой ти е сложил +. При толкова много минуси проблема явно не е в коментиращата аудитория, а в теб миризливо русофобче. А да си толкова рано учуден, много учуден - това да не се дължи на много разширени зеници от нещо "леко" или "по-твърдо".
  • 28 но наме

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Малко учуден":

    мен ако питаш, май си го е сложил сам "+"
  • 29 Шибочки

    1 2 Отговор
    Срив за джендърска Ивропа.Само сосета..Няма кой да им оправя жените.Те и за това пищят,като незадоволена жена!!!
  • 30 а стиа е

    2 0 Отговор
    А ЧЕХЛЬО СТРАПОНА КВО ИЗОХКА ПО ВЪПРОСА?
  • 31 Шерлок

    0 2 Отговор
    Истината е доста далеч, от твърдяното от британските власти. Истината е, че ГУ се е активизирало да търси какво е това,, ТРЕТИ ПОЛ,,, въвеждано от джендърофилската юро администрация, клон на Ротшийлд Грууп? И са тръгнали да изследват явлението. А вие мислите, че търсят друго, разни тайни? Вдликобритания няма такива, там всеки безспаспортен саксаджия дошъл с лодка или по суша от Африка, Арабии, Афганистейн и ансвере е добре дошъл и е приет и настанен и обгрижван повече от местните.
  • 32 Kompa

    1 1 Отговор
    Ниският неандерталец си мисли, че киберпрестъпленията не оставят следи. Грешка!
  • 33 Све

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Учуден, много учуден":

    Днешният българин е неграмотен. Въпреки, че имаме повече информации за истинската история на България, хората нищо не знаят. Русия е най-голямата бълг държава. Белград е бил по-дълго българска крепост отколкото сръбски град. Всички славянски народи сме българи, или траки, или….както се назовем. Плюем себе си
  • 34 Тодоров

    1 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Великобритания обвини руското военно разузнаване в поредица кибератаки по целия свят с цел подкопаване на западните демокрации...". То пък едни ДЕМОКРАЦИИ ! Баба ми би казала "ЧИСТА СЛОБОДИЯ". Ако беше жива сега "ЧИСТ ДЖЕНДЪРЛЪК"
  • 35 ОЛЕ МАЛЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ани":

    Ани, ти къде тука, май мислиш с другото ??? Германия е била на косъм, а дали се сещаш, че тогава е била атакувана и от САЩ, Великоритания,Япония и още много други. Айде малко мисловна дейност, ДЕНГИ НЕТ ! 0% шанс за ватенките при война днес !!

    Коментиран от #36

  • 36 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "ОЛЕ МАЛЕ":

    Мисловна дейност викаш?! Ми разбълникай суроватката и ни кажи каква армия има Германия в момента? Правиш разлика между Натовски бази (разбирай американски), личен състав и въоръжение и германски, нали? Странно с какво мислиш пък ти?!
Новини по държави: