18 Октомври, 2018 10:17 3 062 2

Последните думи на Джамал Хашоги: Трябва ни свобода

  • джамал хашоги-
  • the washington post-
  • саудитска арабия-
  • сащ-
  • турция

The Washington Post публикува статия на изчезналия саудитски журналист

Последните думи на Джамал Хашоги: Трябва ни свобода - 1
Снимки: БТА/АР

Вестник The Washington Post публикува последната статия на изчезналия саудитски журналист Джамал Хашоги, в която сътрудникът на медията говори за нуждата от свободни медии в арабския свят, предаде CNN.

Според Хашоги, който е постоянно пребиваващ в САЩ, тази свобода остро липсва в арабския свят.
"Уви, това положение вероятно няма да се промени", пише изчезналият на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул журналист в коментарната статия, която е била изпратена на вестника в деня след изчезването му.

"Едно време журналистите вярваха, че интернет ще освободи информацията от цензурата и контрола над печатните медии. Обаче правителствата, чието съществуване се опира на контрола на информацията, агресивно блокираха интернет. Арабският свят е изправен пред своя версия на Желязната завеса, която е наложена не от външни играчи, а от борещите се за власт национални сили", пише Хашоги.

Критично настроеният към властите на Саудитска Арабия журналист дава за пример близкоизточния съперник на Рияд - Катар.

"Правителството на Катар продължава да подкрепя отразяването на международните новини, за разлика от усилията на съседите му, които се стремят да контролират информацията в полза на стария арабски ред", пише Хашоги за страната, откъдето се излъчва телевизия Al jazeera.

Последните думи на Джамал Хашоги: Трябва ни свобода

"Вестникът забави публикуването на тази коментарна статия, защото се надявахме, че Джамал ще се върне, за да я редактираме заедно с него. Сега обаче трябва да приема, че това няма да стане. Това ще е последният му принос. Тази коментарна статия чудесно изразява неговата ангажираност и страст към свободата в арабския свят. Свобода, за която той изглежда е дал живота си", пише коментаторът на The Washington Post Карен Атиа в обстановка на засилващи се подозрения, че Хашоги е бил убит в саудитското консулство в Истанбул.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Динко

    9 0 Отговор
    Тъжно, но истина!
  • 2 Зад завесата

    5 6 Отговор
    Този агент май нарираше че всичко е идеално на диктатурите на турция, катар и на всеки техен тиранин съюзник, и че всичко е лошо за диктатурите на враговете им, нали?! "Велик" човек. Бе аре бегай. Всичко за пари, енергия, тръби, власт. Каква демокрация, свобода, ислям, джихад и глупости.