Last news in Fakti

20 Октомври, 2018 20:10 2 349 5

Фредерика Могерини за връзките на ЕС с Азия

  • тайван-
  • ес-
  • фредерика могерини-
  • азия-
  • обмен-
  • сътрудничество-
  • инвестиции-
  • инфраструктура

„Европа и Азия имат вековна обща история. Връзките между двата континента днес достигат безпрецедентно ниво. Азиатските пазари представляват над една трета от износа на Европейския съюз и почти половината от вноса на стоки и услуги в ЕС е от азиатски страни.

Всяка година хиляди студенти, учени, изследователи се местят от ЕС в Азия и обратното. Културният обмен също е на високо ниво. ЕС и азиатските страни имат общ интерес да изградят и съхранят една кооперативна и основана на правила международна система, където мултинационалните организации да служат като естествените форуми за постигане на общи решения. Тези взаимоотношения трябва да разчитат на ефективна, функционираща и устойчива свързаност, т.е. на физическата и нефизическата инфраструктура, чрез която стоки, услуги, идеи и хора могат да се движат безпрепятствено.

Досега поддържането на връзки с Азия винаги е било част от политиката на ЕС, но ЕС не е използвал напълно своя потенциал. Ето защо предложихме нова политическа стратегия за свързване на Европа с Азия.

Нашето послание е ясно: Европейският съюз е готов да засили ангажимента си с азиатските партньори, основавайки се на взаимните интереси и общи цели. Ние можем да предложим нашия регулаторен опит, техническа експертиза и възможности за финансиране в услуга на проекти, които спомагат за оперативната съвместимост и сближаване, насърчават фискалното и екологичното развитие и укрепват връзките по начин, по който ще бъде от полза за всички нас.

Можем да направим това по три начина. Първо, ЕС е готов да подкрепи нови връзки и мрежи между Европа и Азия. Например, разширяване на трансевропейската транспортна мрежа, което да улесни търговията и мобилността чрез премахване на техническите и регулаторни бариери. Модернизирането на инфраструктурата за други страни извън ЕС също би било положителна стъпка.

Също така ще се стемим към устойчиво развитие на дигитализацията, за да улесним достъпа до цифрови технологии и услуги. Готови сме да споделим нашия опит в създаването на регионални, либерализирани енергийни пазари с фокус върху пазарната трансформация към чиста енергия. И, разбира се, ще продължаваме да насърчаваме обмена на хора и мобилността чрез програми като „Erasmus” или „Marie Skłodowska-Curie Actions“, които да служат като платформа за създаване на връзки и споделяне на идеи.

На второ място, в рамките на подхода на ЕС, взаимовръзки могат да се изграждат само на база на добро партньорство. Много такива партньорства вече съществуват. През последните години ЕС и Тайван са увеличили броя на новите полетни маршрути. В резултат на това през 2017 г. имаше четири пъти повече тайвански посетители в сравнение с 2013 г. Това увеличение на обмена между страните се отразява и в броя на тайванските студенти в ЕС, които през 2017 г. нараснаха с 15.6%.

Ние ще продължаваме да работим с Тайван, както и с регионални организации и механизми, съществуващи в Азия, сред които ASEAN, за лесно идентифициране и подкрепа на проекти. В областта на колаборационния бизнес и иновациите водещи тайвански производители на чипове и полупроводници участват в „Galileo” – глобална спътникова навигационна система, управлявана от Европейския съюз. Очакваме да подобрим това сътрудничество, за да изградим модерна и взаимосвързана инфраструктура.

Искаме да работим върху свързаност, основана на общи принципи: прозрачност, недискриминационни пазарни практики, равнопоставеност на икономическите оператори и защита на правата върху интелектуалната собственост. Най-добрият начин, за да се постигане това, е да не се налагат ничии стандарти или правила, а да се работи съвместно в рамките на международни организации, приемливи и за двете страни. Европейските компании трябва да имат еднакви условия с конкурентите си и да имат равен достъп до чуждите пазари.

И накрая, ще мобилизираме всичките си усилия, за да подкрепим проекти с подходящо финансиране, като се възползваме пълноценно от потенциала на Европейската инвестиционна банка и от новите инструменти за външна инвестиционна политика, достъпни под шапката на бюджета на ЕС. Според Азиатската банка за развитие през следващите десетилетия Азия ще изисква над 1.3 трилиона евро (1.5 трилиона щатски долара) на година за инвестиция в инфрастуктурата си. ЕС е готов да подкрепи азиатските страни да посрещнат подобно инвестиционно поредизвикателство като мобилизира пубичното и частното финансиране чрез комбинация от безвъзмездни средства, гаранции, заеми и др. И все пак инвестициите трябва да бъдат финансово стабилни. ЕС ще подкрепя само проекти, които мобилизират вътрешните ресурси, имат стойност за местните общности и са устойчиви в дългострочен план.

Заедно Европа и Азия представляват почти 70% от световното население и над 60% от световния БВП. Има поле за подобряване на връзките помежду ни. Устойчивата свързаност, основана на силни партньорства и прозрачни правила, е най-добрият път за ЕС, европейските и азиатските страни.“

Фредериа Могерини е върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурнст и вицепрезидент на Европейската комисия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    1 10 Отговор
    Това за Азия се изчерпва единствено с Тайван !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ултранационална алтернатива за България

    7 1 Отговор
    Госпожица Могерини, ''да се свети името и'':):) има малка грешка. Азиатците никак не са глупави и нямат нищо общо с ''най умната'' нация на планетата -украинците. Какво е ЕС?? Шепа бюрократи които взимат стотици хиляди евра заплати и създават глупави и тъпи неща за спазване, просто за да симулират дейност, а ние останалите европейци да си мислим че това е добро и тези хора са най-умните и за това заплатите им са с по 7 нули отзад. Стига с тоя Сащ, ЕС, НАТО и темподобни глупави неща. До 1 година излизаме и от НАТО и от ЕС. Няма да ви пуснем тая аванта на вас комунягите и на вашите деца и внуци, които в момента са съвременните капиталисти на България и пият кръвчицата на унищожения народ, да лапате стотици милиони и милиарди от еврофондовете и да живеете на чужд гръб. Връщаме се към Русия и въвеждаме задължителен руски език във всичките учeбни заведения, обръщаме си икономиката отново към Русия и да видим тогава какво ще лапате вие внуците на комунягите. Ще ми налапате дедо..я тогава, защото от белите, светли, искрящи, умни и красиви братя руснаци трудно можете да лапате наготово. Ще работите в заводи и фабрики насила, в организирани студентски бригади, за да се научите как се изкарва хляба с труд. Ще станете от компютрите в офисите и ще излезете на трудовата борса, защото руснака не търпи тарикатлъка, наглостта и няма да ви го допусне да му зачерните и на него душата каквато е вашата.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.