Last news in Fakti

13 Март, 2012 13:05 1 238 0

Отново обискираха дома на Лилиан Бетанкур

  • лилиян бетанкур-
  • никола саркози-
  • финансиране-
  • партии
Отново обискираха дома на Лилиан Бетанкур - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската полиция в понеделник отново е обискирала дома на най-богата жена в Европа и съсобственичка на L'Oreal Лилиан Бетанкур, съобщава АП.

Действията на полицията са свързани с продължаващото разследване срещу нея за избягване на плащането на данъци и нелегално финансиране на политически организации. Според неофициалната информация полицията е иззела компютъра на Бетанкур. Следователите се интересуват от нейната кореспонденция с управляващите.

Срещу Бетанкур вече бяха повдигнати обвинения, че през 2007 г. тя е нарушила законите, давайки 150 000 долара за предизборната кампания на сегашния президент Никола Саркози. При избухването на скандала оставка подаде тогавашният министър на труда Ерик Вьорт, за когото се твърди, че е бил посредникът в сделката по нелегалното финансиране.

През 2011 г. домът на Лилиян Бетанкур отново беше обискиран във връзка с разследването.

Според сп. „Форбс“ Лилиян Бетанкур е една от най-богатите жени в Европа със състояние от 24 млрд. долара.

Самият Никола Саркози трябваше многократно да отрича твърденията. Разследването досега не е доказало обвиненията по аферата „Бетанкур“.

В разгара на френската кампания за предизентските избори Никола Саркози все по-често е принуден да отговаря на въпроси за финансирането на кампанията си.

Mediapart от своя страна наля масло в скандала, твърдейки че разполага с документ, от който става ясно, че сваленият либийски лидер Муамар Кадафи е дарил 50 млн. евро на фонда за предизборната кампания на Саркози през 2007 г.

В интервю за TF1 в понеделник Саркози категорично отхвърли обвиненията, заявявайки че „ако Кадафи е финансирал кампанията, то аз не съм бил особено благодарен". По този начин държавният глава припомни, че неговата администрация твърдо настояваше за сваляне на Кадафи.

Преди около година Сейф ал Ислам заяви, че Либия е помогнала на настоящия президент през 2007 г., и поиска Саркози да върне парите, след като Париж оглави военната операция на Алианса срещу Джамахирията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА