Last news in Fakti

13 Март, 2012 10:22 1 259 0

Саркози взел 50 млн евро от Кадафи

  • франция-
  • никола саркози-
  • либия-
  • муамар кадафи-
  • сейл ал-ислам

Президентът на Франция отрича диктаторът да е финансирал победата му на изборите през 2007 година

Саркози взел 50 млн евро от Кадафи - 1
Снимка: БГНЕС

Никола Саркози е получил 50 милиона евро за предизборната си кампания от покойния либийски диктатор Муамар Кадафи през 2007 година, разкри електронното издание „Mediapart“.

Подобни обвинения се появиха преди година, когато синът на полковника Сейф Ал-Ислам призова френският президент да върне парите, получени от баща му именно за предизборната му кампания. Тогава от Елисейския дворец отхвърлиха твърденията, въпреки че любимият син на Кадафи заяви, че разполага с банкови преводи.

„Когато някой цитира Кадафи, който е мъртъв, и синът му, който е изцапал ръцете си с кръв, режим на диктатори и убийци .. често.. мисля, че той снишава политическия дебат“, отвърна Сакрози.

Този път обаче, спекулациите са потвърдени с документи, твърдят френските медии. В разкритията е замесено името на влиятелен оръжеен търговец, който съдейства за две посещения на Саркози в Либия през 2005 и 2007 година.

Става дума за Зияд Такедин, който през 2007 година организира победната кампания на Никола Саркози. Скоро след това действително полковник Кадафи посещава Париж по покана на новоизбрания президент.

Разследващият журналист Фабрис Афри твърди пред „Гардиън“, че разполага с тайни документи, по които сега се води разследване. „Знаехме, че тези документи съществуват, но сега за първи път имаме детайли от тях -  те включват дати, места и суми“, похвали се журналистът.

Никола Саркози определи разкритията по негов адрес като „гротескни“.

Това е поредният удар срещу реномето на Саркози, който трябва да догонва кандидата на левицата Франсоа Оланд, ако иска да спечели втори мандат на президентските избори през април. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА