30 Октомври, 2018 10:55 3 171 8

В опасна близост до Слънцето (ВИДЕО)

  • сонда-
  • слънце-
  • паркър-
  • наса

Сондата "Паркър" постави световен рекорд за приближаване до звездата

В опасна близост до Слънцето (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Сондата "Паркър", която беше изстреляна от НАСА на 12 август, се превърна в космическия апарат, който най-много се е приближил до Слънцето в историята, предаде АР.

В понеделник тя се намираше на 42,73 милиона километра от нашата звезда, като по този начин подобри предишния рекорд, поставен от американо-германската сонда "Хелиос-2" на 2 април 1979 година.

Мисията на "Паркър" при това далеч не е приключила. През 2024 година този космически апарат максимално ще се приближи до Слънцето и ще отстои от него само на 6 милиона километра разстояние.

"Сондата "Пъркър" беше изстреляна само преди 72 дни, а ние вече се приближихме повече от всякога до нашата звезда в човешката история!", заяви ръководителят на проекта.

В опасна близост до Слънцето (ВИДЕО)
Снимка: БТА/АР

"Паркър" ще подобри и рекорда за най-бърз космически апарат с относителна скорост спрямо Слънцето. Предишният рекорд от 246 960 километра в час също беше поставен от сондата "Хелиос-2".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Guðmundsson

    7 5 Отговор
    А ралките само от земята ще гледат слънцето.

    Коментиран от #3

  • 2 Guðmundsson

    7 5 Отговор
    *чебурашките
  • 3 руска кочина

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Guðmundsson":

    E ти представяш ли си кога руснаците ще успеят да направят подобно нещо ? Те още незнаят как да излязат по-далеч от МКС.

    Коментиран от #6

  • 4 българче

    5 2 Отговор
    "Паркър" ще подобри и рекорда за най-бърз космически апарат с относителна скорост спрямо Слънцето. Предишният рекорд от 246 960 километра в час също беше поставен от сондата "Хелиос-2". Малиии дрогари нашите ракети могат да развият така скорост само ако падат от космоса
  • 5 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор
    Браво на АМЕРИКА....ТАЗИ Америка.
  • 6 Велика Русия

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "руска кочина":

    Дайте ни водка и ще кацнем на Слънцето, янките пасти да ядат.
  • 7 поздрави за НАСА

    6 0 Отговор
    Само техни апарати напуснаха пределите на Слънчевата система и изследваха далечните й планети. Само техни апарати успешно изследват от десетилетия Марс. Само те пратиха хора на Луната. А ето че и по отношение на изследване на Слънцето са лидери. Руските успехи са в изследването на Венера, както и в някои първи постижения и рекорди в ниска околоземна орбита.
  • 8 curiosity

    4 0 Отговор
    Спомням си една разработка на НАСА.Демонстрираха възможностите на т.н "въглеродна пяна".Представляват тънки наноизтеглени въглеродни нишки, която прилича на пемза.При опит от едната страна нагряваха с горелка до 3000градуса целзий, а от другата страна мериха 32градуса с дебелина не повече от 15см.
    Още един проект с конструиране на плазмен двигател, според който трябва да достигнат Марс за 29 дни, вместо сегашните 6 месеца с наличните водородни двигатели.Проблем беше, че вдигаше 1млн градуса и би стопил всеки корпус, затова правеха опити с някакви магнити, които да държат плазменият поток далег от корпуса на двигателя.Нямам идея докъде са стигнали с тоя опит