Last news in Fakti

23 Ноември, 2018 21:00 3 040 4

Астрономи откриха близнак на Слънцето

  • слънце-
  • hd 186302-
  • гая-
  • европейска космическа агенция

Звездата HD 186302 е на разстояние около 184 светлинни години

Астрономи откриха близнак на Слънцето - 1
Снимка: Shutterstock

Астрономи откриха близнак на Слънцето, образувал се в същия облак от газ и прах преди 4,6 милиарда години, съобщи в. Daily Mail.

Звездата HD 186302 е на разстояние около 184 светлинни години.

Звездите се образуват в облаци от газ и прах, които постепенно се разпадат и питомците им се пръсват из галактиката. Смята се, че до 85 процента от звездите са бинарни двойки. След като се разделят, обаче е трудно да бъдат идентифицирани като сходни.

"Тъй като няма много информация за миналото на Слънцето, изучаването на такива звезди може да ни помогне да разберем къде в галактиката и при какви условия се е образувало Слънцето" - каза ръководителят на екипа Вардан Адибекян от Института по астрофизика и космически науки в Португалия.

Учените са използвали данни от проекта AMBRE за галактическа археология и от мисията "Гая" на Европейската космическа агенция. Те са подбрали звезди с химичен състав, съответстващ най-много на слънчевия, изчислили са как те се променят и какви са кинематичните им свойства.

Макар и астрономите да са открили само един сродник на Слънцето - HD 186302, той се оказал много специален. Той толкова прилича на звездата ни, че вероятно е неин близнак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохи

    2 2 Отговор
    Ауууууууууу
  • 2 ЕКСПЕРТА

    4 0 Отговор
    НА РАЗТОЯНИЕ 184 СВЕТЛИННИ ГОДИНИ, КОЕТО Е 184 ГОДИНИ ДА СЕ ДВИЖИШ СЪС СКОРОСТ 300 000 КИЛОМЕТРА ВЪВ ВСЯКА СЕКУНДА . ТОВА Е ДОСТА ДАЛЕЧЕ
  • 3 Усмивката

    7 2 Отговор
    Предлагам Бойко Методиев Борисов начело на делегация от 240 народни представители и 10 ната крупни бизнесмена олигарси,които са начело на бизнеса в България от 25 години насам да бъдат изпратени за побратеняване на двата свята.Ако е възможно с втора класа пътуване ,за повече икономии ,заради окъсания ни бюджет
  • 4 на гарата

    1 1 Отговор
    Няколко вагона ще извозят и пътници от Позитано 20.Ц . В и В. М(Веско Маринов) ще дупчат билетите.Следете графика на пътуването.
Новини по държави: