15 Ноември, 2018 15:33 4 319 3

Супер земя крие космически тайни

  • слънце-
  • звезда-
  • планета-
  • офиукус-
  • супер земя

Небесното тяло, кръстено Звезда б на Барнард, беше открито в съзвездието Офиукус

Супер земя крие космически тайни - 1
Снимка: Shutterstock

Супер земя бе открита в орбита около съседна на Слънцето звезда, в студен, тъмен и неподходящ за живота свят, сочат резултатите от изследване, цитирани от AFP.

Небесното тяло, кръстено Звезда б на Барнард, бе открито в съзвездието Офиукус, край звездата на Барнард, която се намира на около 6 светлинни години от Земята. "Това действително е наш съсед, а ние искаме да се срещнем със съседите си", заяви един от авторите на изследването Игнаси Рибас от Института за космически изследвания на Каталуния и Испанския институт за космически науки.

Близостта на новооткритата супер земя дава надежди за скорошното й изследване с нови по-усъвършенствани инструменти. Въпросното небесно тяло е открито с помощта на спектрографите HARPS и UVES на Южната европейска обсерватория в Чили. То се завърта около звездата си за 233 дни.

Според учените Звездата б на Барнард има маса, която е сходна със земната, и затова принадлежи към т.нар. супер земи, екзопланети, чиято маса е до 10 пъти по-голяма от тази на нашата планета.

Астрономите отбелязват, че става въпрос за студен и тъмен свят, тъй като тази супер земя е слабо осветена от звездата си - червено джудже, което вероятно е 2 пъти по-старо от Слънцето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Неграмотно

    29 1 Отговор
    Супер неграмотно написана статия, но как да е, нали сънародник я писал. Всъщност става въпрос за планета с по-голям радиус от Земята, т.нар. Суперземя, която обикаля около малка, по-студена от слънцето звезда. Тия планети не са гот, щото гравитацията е по-голяма и ташаците увисват до земята!!! Но ако се развием в правилна посока, може би след време ще посетим такива светове. Но като гледам как са го подхванали Дончо, Тутин и Си, вероятността да се разлетим сред звездите е, ъъъъъ, доста незначителна.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Неграмотно":

    Прав си приятел. " Както са я подкарали..." Ще разлетим, но във вид на атоми.
Новини по държави: