Last news in Fakti

17 Март, 2012 16:14 4 039 0

Почина "Иван Грозни от Треблинка"

  • джон демянюк-
  • иван грозни от треблинка-
  • наци

На 91-годишна възраст почина бившият надзирател на концентрационен лагер Джон Демянюк, известен като „Иван Грозни от Треблинка”, предаде АФП..

През 2011 г. бе осъден в Германия на пет години затвор.

След като прекара две години в затвора, Демянюк бе освободен заради преклонната му възраст и тъй като не представлява опасност, защото се движеше с инвалидна количка.

Демянюк беше признат за виновен за участие в убийството на 28 060 евреи, докато работел като надзирател в концлагера "Собибор" в Полша по време на Втората световна война.

През 80-те години на ХХ век Демянюк беше съден в Израел по обвинение, че именно той е бил жестокият надзирател, известен с прякора Иван Грозни, в концлагера "Треблинка". Демянюк дори беше осъден на смърт, но по-късно освободен, след като присъдата била отменена, тъй като доказателствата показвали, че самоличността му била сгрешена.

Роденият в Украйна мъж твърди, че е станал жертва на нацистите, като първо бил ранен, докато се сражавал в съветската армия срещу германските войски, после бил пленен и държан при тежки условия, преди да се присъедини към армията "Власов", сформирана да се бие заедно с германците срещу съветските сили в последните месеци на Втората световна война.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА