Last news in Fakti

17 Март, 2012 19:07 1 048 0

Вилпен излезе от надпреварата за президент

  • доминик дьо вилпен-
  • франция-
  • президент

Бившият френски премиер Доминик дьо Вилпен се отказва от участие в борбата за президентския пост на Франция, предаде АФП.

В декларация, разпространена днес, той съобщава, че не е успял да получи подкрепата на 500 френски народни избраници, без която кандидатурата му не може да бъде официално внесена.

Според френската конституция всички кандидати за президентските избори трябва да си осигурят подкрепата на поне 500 народни избраници – главно кметове на градове и общини. Крайният срок за внасяне на списъците в Конституционния съвет изтичe.

Според последните социологически анкети шансовете за успех на Доминик дьо Вилпен са нищожни - той е подкрепян от едва един процент от избирателите.

Много претенденти за висшия държавен пост срещат трудности в осигуряване на необходимата подкрепа. Лидерът на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен, която заема трето място по популярност сред кандидатите за президентския пост.

Убеден голист, Дьо Вилпен дълго време членува в управляващата партия Съюз за народно движение. По време на управлението на президента Жак Ширак той заема ключови ръководни постове, включително начело на министерствата на външните работи и на вътрешните работи, а от 2005 до 2007 г. е министър-председател.

Той губи надпреварата обаче за номинацията на партията на Жак Ширак за президент.

С идването на власт на Никола Саркози, Вилпен управляващата партия и образува собствено движение "Солидарна република".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА