Last news in Fakti

21 Март, 2012 21:19 1 821 0

Отрязват сирийската президентша от шопинг в Европа

  • асма асад-
  • сирия-
  • ес
Отрязват сирийската президентша от шопинг в Европа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавите членки на Евросъюза са на път да наложат забрана на съпругата на сирийския президент Башар ал-Асад Асма да пътува и да пазарува в рамките на ЕС, засилвайки натиска върху режима му да прекрати кървавите репресии срещу народния бунт.

Родената във Великобритания бивша банкерка, която преди време си изгради образа на жена, вдъхновена от западните ценности, се превърна в омразна фигура за мнозина сирийци. Тя застана до съпруга си при потушаването на народния бунт, при което по данни на ООН загинаха 8000 души.

В последните седмици тя попадна в центъра на медийното внимание, след като поредица от имейли между нея и съпруга й, получени от британския в. "Гардиън", разкриха, че те са пазарували дискове с поп музика и луксозни вещи, докато Сирия е потънала в кръв.
ЕС отговори на насилието в страната с поредица от санкции, включващи забрана на вноса на сирийски петрол в Европа и мерки срещу Сирийската централна банка и други компании и държавни институции.

Очаква се в петък Евросъюзът да предприеме нови стъпки. За Асма те ще означават, че тя вече няма да може да пътува в държавите от ЕС или да купува продукти от компании в страните членки на съюза от свое собствено име. Външните министри на държавите членки се готвят да договорят нов пакет от мерки, 13-я поред, и да наложат замразяване на имуществото и забрана за пътуване в ЕС на 12 души, включително Асма.

Предвижда се също така забрана за европейските компании да правят бизнес с нови две сирийски компании.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА