Last news in Fakti

24 Март, 2012 13:20 1 087 0

Папа Бенедикт XVI пристигна в Мексико

  • мексико-
  • папа-
  • бенедикт xvi
Папа Бенедикт XVI пристигна в Мексико - 1
Бенедикт XVI бе посрещнат лично от президента на страната Фелипе Калдерон и съпругата му - Снимки: ЕПА/БГНЕС

Папа Бенедикт XVI пристигна в Мексико, като на летището бе посрещнат лично от президента на страната Фелипе Калдерон и съпругата му.

Визитата на Бенедикт XVI започна от щата Гуанахуато, 96% от чиито жители са католици. От летището автомобилният ескорт на папата отпътува за гр. Леон, където, в монашеския колеж "Мирафлорес", ще бъде неговата резиденция. Пристигането на Бенедикт XVI доведе хиляди поклонници в Леон, образували шпалир по протежение на шосето, откъдето премина ескортът.

Главата на римокатолическата църква идва за пръв път в Мексико откакто се възкачи на папския престол през 2005 г. Визитата му е посветена на 200-годишнината от независимостта на Латинска Америка и 480-ата годишнина от появяването в Мексико на неръкотворния образ на Мадоната от Гваделупа, считана за духовна покровителка на Южна Америка.

Самият Бенедикт XVI при пристигането си обеща, че ще "демаскира злото", визирайки наркокартелите в Мексико, във войната за доминация между които от 2006 г. насам са загинали близо 40 хил. души - мафиоти, полицаи, военни, цивилни.

"Трябва да сторим всичко по силите си, за да унищожим това зло. Църквата трябва да демаскира злото, подвластно на алчността и заробващо хората, да демаскира измамното блаженство, което наркотиците предлагат", заяви папата пред репортери при пристигането си. "Ще се моля за тези, които са в нужда, най-вече за жертвите на насилието", каза 85-годишният Бенедикт XVI, който след 3-дневен престой в Мексико ще отлети за Куба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА