16 Декември, 2018 21:11 2 331 4

Румен Радев и крал Абдула II: Отбрана и сигурност са основни приоритети

  • йордания-
  • румен радев-
  • крал абдула ii

България и Йордания ще продължат да насърчават бизнеса от двете държави за реализацията на общи проекти 

Румен Радев и крал Абдула II: Отбрана и сигурност са основни приоритети - 1
Снимка: БТА

Отличният политически диалог между България и Йордания е солидна основа за надграждане на двустранните отношения в икономиката, отбраната и сигурността, науката, образованието и културата. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на крал Абдула II, които проведоха среща днес в Аман. Българският държавен глава е на официално посещение в Йордания по покана на крал Абдула II и във водената от него делегация са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, ръководителите на Българската агенция за инвестиции и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, както и представители на десетки български компании.

И България, и Йордания имаме нужда от това взаимноизгодно сътрудничество и се надяваме активният политически диалог да допринесе за развитието на връзките между бизнеса, за увеличаване на двустранния стокообмен, ръст на инвестициите и туризма, заяви президентът Румен Радев след срещата си с крал Абдула II. Държавният глава открои и окуражаващите резултати и подписаните меморандуми и договори на проведения по-рано днес икономически форум в Аман.

На срещата е била обсъдена и политическата ситуация в региона на Близкия Изток, проблемът с мигрантите и бежанците. Йордания е дала подслон на милиони бежанци, като само от последната криза в Сирия, те са над 1.3 млн. души. По думите на Румен Радев Йордания трябва да бъде подкрепяна от България и от ЕС, защото има реален принос в борбата с нелегалната миграция. „Можем да си представим, какво е натоварването на социалната система, на системата на здравеопазването, във финансовата сфера. Йордания води успешна борба с тероризма, успешна борба с нелегалния трафик на оръжие, което я превръща в един остров на стабилност, на който можем да разчитаме в региона на Близкия Изток. Този остров на стабилност трябва да се подкрепя“, подчерта президентът.

Двамата държавни глави са изразили готовност за засилване на сътрудничеството и споделянето на добри практики в сферата на отбраната и сигурността, обмена на технологии и създаване на съвместни предприятия. Президентът Радев посочи, че страната ни подкрепя т.нар. Акабски процес, иницииран от крал Абдула II за обединяване на международните усилия за борбата с тероризма и радикализацията. Поставянето на акцент върху страните от Балканите и ЕС е от изключително значение за България, подчерта държавният глава. България и Йордания ще продължат да работят заедно в тази насока както с обмена на информация, така и с проучването на правната регламентация в Йордания за противодействие на радикализацията и външната намеса в религиозните дела.

В рамките на посещението си президентът посети и Центъра за подготовка на специалните сили в Йордания. По думите на Румен Радев, центърът е на високо професионално ниво, Йордания е натрупала реален опит в тази сфера, който България може да използва за разработване на проект за изграждане на подобна структура у нас. Това е от стратегическо значение за всяка модерна страна, допълни президентът. „Не става въпрос само за стандартна подготовка, а за използване и внедряване на нови технологии, които стават все по-сложни, а начинът им на използване и обучението на хора са решаващи за изграждане на съвременни способности“, заяви Румен Радев.

По-рано днес президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония в кралския дворец в Аман от крал Абдула II и кралица Рания Ал-Абдула. Десислава Радева посети център за социална интеграция на жени в неравностойно положение в йорданската столица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 До Хасан

    2 2 Отговор
    Видя ли готините мустакати пичове?! Ама дали ще ти се вържат?!
  • 2 Анонимен

    4 4 Отговор
    Някой да обясни какво общо в културен, религиозен, социален, исторически и икономически аспект имат България и Йордания, та взаимно си губим времето да се правим на приятели?
  • 3 И още знам.

    1 0 Отговор
    Когато има слънце, тогаз има сянка ! И аз съм умен , като Румен !
  • 4 И още знам.

    0 0 Отговор
    Когато има слънце, тогаз има сянка ! И аз съм умен , като Румен !