Last news in Fakti

16 Декември, 2018 08:06 2 935 33

Румен Радев от Йордания: Не само магистралите са важни

  • йордания-
  • румен радев-
  • посещение

Президентът призова за потвърждаване на политическата подкрепа за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии на Балканите

Румен Радев от Йордания: Не само магистралите са важни - 1
Снимкa: Валентин Николов

Центърът за научни експерименти SESAME в Йордания е изключително съоръжение, което доказва, че когато няколко държави от региона се обединят в името на науката и развитието на високите технологии, получат подкрепата на ЕС и на ЦЕРН, нещата са възможни. Това заяви президентът Румен Радев, който в първия ден от официалното си посещение в Йордания разгледа високотехнологична лаборатория, единствена по рода си в Близкия Изток.

Президентът припомни, че от година и половина подпомага усилията за изграждане на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. „Примерът, че държавите от Близкия Изток могат да се обединяват, е достатъчно показателен. И ние можем да подходим по същия начин и да имаме център, който да внедрява най-високи технологии и да ни позволява да извършваме изследвания в различни области на науката - физика, химия, ядрена физика - до медицина и археология“, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че когато се взимат решения за инвестиране на средства, не трябва да се мисли само за магистрали. Те са кръвоносната система на икономиката, но трябва да се мисли и за инвестиции в човешкия капитал, в наука, в лаборатории за научни изследвания. „Ние сме членове на Европейския съюз и все още не можем да направим така, че да получим помощ за такива инвестиции, а получават страни, които не са членове на ЕС“, посочи държавният глава.

Президентът припомни, че на „Дондуков“ 2 беше проведена среща на Управляващия комитет за създаването на Международен институт в Югоизточна Европа и беше взето решение да се сключи меморандум за разбирателство от всички правителствени ръководители от Балканите през месец май, по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София, но това не се случи. Ще продължаваме да работим за това, радвам се, че имаме подкрепата и на йорданската страна, можем да сътрудничим, на проф. Ролф Хойер, който ще окаже методическа помощ и на ЦЕРН за внедряване на технология, каза Румен Радев.

Учредена от девет държави и под егидата на ЮНЕСКО, лабораторията SESAME цели да предостави възможност за изследвания в редица сфери и същевременно да насърчи международното научно сътрудничество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    17 8 Отговор
    Добре,че премиера и президента видяха с очите си,как"изостаналите"арабски държави се развиват,та сега ще се опитат да направят и нещо за бунището България!
  • 2 Все с недомлъвки говори

    20 14 Отговор
    Боко не разбира смисълът им и току изтърси по някоя глупост. С Боко трябва да се говори по мутренски, с набор от пет думи, казани директно в лицето му, само тогава ще разбере казаното. Защо Радев му пада толкова ниско, да му казва директно какво мисли, а не с недомлъвки!

    Коментиран от #19

  • 3 Петър

    18 8 Отговор
    Прав е, и за да не ме нарекат следващите коментиращи че съм фен на БСП и Москва ще кажа че мразя всички партии в България и са едни долни боклуци и крадци,и дъщеря ми да стане един ден политик в България пак ще ги наричам така.
  • 4 1944

    16 19 Отговор
    за простия фатмак са важни и магистралите, защото се краде безогледно, и руските заробващи енергийни проекти, защото благодарение на тях са на власт все още. русофил да се наричам, първа радост е за мене - девизът на всеки национален предател.
  • 5 Чиста екскурзия

    24 9 Отговор
    Бастунът ще надмина по популизъм дори недостижимата Мая Манолова? По стар социалистичестки навик иска да прави институт за развитие на институтите. Само дето това е за наша сметка. Още една хранилка за старците от БАН. Високи технологии и Йордания са две несъвместими неща. Една лаборатория създадена с чужди пари е нищо повече от "усвояване" на средства. БАН е рекордьор по това.
  • 6 Е да де!

    13 1 Отговор
    А от празни приказки още повече!
  • 7 mom4eto

    13 2 Отговор
    Когато има силна икономика, сигурност за бизнеса и малкия, ще има пари за магистрали, здраве, образование, пенсии и т.н. НО МНОГО КРАДЕТЕ ВЕ 240 ли бяхте там! :)
  • 8 ГосТ

    10 4 Отговор
    На една конференция преди много време в България, един швед накрая попита защо българите не могат да се връщат в България след специализации в чужбина. Каза че българските специалисти са добри,но видиш ли всички европейски страни си имат техни специалисти,също толкова добри. И понеже знаеше много добре защо българите не искат да се връщат, добави че ЕС е финансирал предостатъчно за инфраструктура,но не би могъл да финансира и заплатите на българите. За това иде реч,бе драги. Инфраструктура в науката има прееедостатъчно,в излишък. Апарати за милиони стоят неизползвани, защото няма кой да работи на тях. Хайде стига с тия комисионни,ами помислете за човешки ресурс.

    Коментиран от #18

  • 9 ГосТ

    8 4 Отговор
    Отделно, на такава селска държава пълна с вчерашни овчари станали бизнесмени,ни наука,ни технологии,ни индустрия треа. Си гледат мутрафона на премиерския пост да не отслабне,алъж вериж и т'ва е. К'ва наука, к'ви технологии 😂
  • 10 Българин

    17 8 Отговор
    Тоя тъпанар досега не разбра ли, че парите от ЕС за магистрали и за наука идват по различни програми? И че ако кандидатствам с проекти за наука, ще ги получим ако бъдат одобрени. Ако действително не знае, то и той и екипа му не стават за нищо. А ако знае и нарочно смесва магистралите и науката, то той е дребна душица и подъл интригант, който е вреден за България.
  • 11 Философ

    11 5 Отговор
    Магистралите са най важни, след това е всичко друго!

    Коментиран от #14

  • 12 Чехльо Плевнелиев

    5 11 Отговор
    Е не може всички да целуват рука на Бащицата. Има и хора със собствено мнение.
  • 13 Оня

    4 8 Отговор
    Овчи народ. Само си чеше езиците по форумите и нищо не прави за да живее по добре. Никъде по света няма толкова добре обязден народ. Да са ви живи и здрави ония 240 хрантутника!!!

    Коментиран от #15

  • 14 гост 2

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Философ":

    Действащата икономика сама генерира средства за строеж на магистралите и инфраструктурата, а не се заробва с кредити към външни институции. Ако тия пари се даваха единствено за магистрали, дали нямаше да има независим строителен надзор отвън или поне крайна инспекция на реалните резултати? Инфраструктурните обекти са скъпи и са инструмент за финансово заробване на държавата, а затварянето на очите за кражбите и ниското качество е комисионната, което получават длъжностните лица, уредили далаверата и предали държавата си. Четете или гледайте Джон Пъркинс, анализирайте действителността и поне малко мислете.

    Коментиран от #16

  • 15 1944

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Оня":

    има и по-обяздени и зомбирани, севернокорейците и руснаците.
  • 16 Българин

    7 7 Отговор

    До коментар #14 от "гост 2":

    И ти си умен като президента. Какви кредити, какви пет лева? Парите за магистралите идват по оперативни програми. Например за Хемус са за 1.3 милиарда Евро по Оперативна програма за развитие на регионите. Но докато вие руските слуги правите антиевропейска пропаганда на примитивно равнище руския агент Радев го прави по фино използвайки природния си талант на подъл интригант.

    Коментиран от #17

  • 17 гост 2

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Я кажи бе умник, колко е външният дълг на България понастоящем и какъв е тренда последните десетилетия. Откъде идват парите във фондовете които уж безвъзмездно ги отпускат и дали дългът не е обвързан с помощите, а. Давай пиши, разсъждавай....ама не ти стиска нали "българче"!

    Коментиран от #20

  • 18 ти май нещо не си добре

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "ГосТ":

    Къде да се връщат можещите?? В нарязаните и съборени предприятия? Там ли да внедряват наученото??
    Нали целта на занятието бе да се унищожи и съсипе държавата? Ми успяхте да го направите! Два милиона и кусур са зад граница! В никоя война България не е губила толкова хора и то основно млади, работоспособни и в детеродна възраст! Сега те работят и внасят в чужди бюджети, за да има за немския бюргер и неговата фрау мъни, а вие плачкате, как пенсийките били малки и нямало за майките с уврежданията, заплатките, циганите и простаците парички! Ами няма и няма да има! Няма от къде да дойдат!
  • 19 за пореден път

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Все с недомлъвки говори":

    Министър-председателят на Република България се казва Бойко Борисов. Престанете да наричате човека, нагърбил се с трудната задача да управлява съвършено безхаберни, недисциплинирани хора, невъзпитани, неграмотни, криминално проявени, склонни към насилие и отвратителен гаден език, с който форумите изобилстват, с какви ли не имена. Манталитетът ви е просташки, вие с нокти и зъби се борите да овластите партията, която разсипа България! Казвам ви, да пази Господ вие да узурпирате властта. И пак да преживеем пълния срив на всичко в страната ни, родната ни страна! Когато обвинявате хората, трябва да имате доказателства, а не само да подхвърляте разни просташки слухове. Скоро, много скоро ще се разбере кой е крив и кой е прав!

    Коментиран от #21

  • 20 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост 2":

    Ако четеш повече няма да задаваш глупави въпроси. Не става само с пропаганда, трябват знания и акъл.

    Коментиран от #24

  • 21 вангелия

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "за пореден път":

    бойко ти ли се бе?
  • 22 случаен

    6 3 Отговор
    Този пък да вземе да отиде чак в Йордания и там да говори глупости. Президент ли бе да го опишеш! Като че ли на хората в Йордания им пука за нашите магистрали и какви технологии имаме. Всички знаят за нашите технологии, то се вижда по напредъка ни, тъпчем на едно място. Евтин интригант, жена му, манекенката, му дава страхотни идеи какво да говори. Излага се! За какво са го поканили не е ясно, какво зависи от него освен да говори неща, които не засягат Йордания. Все едно Борисов да отиде някъде и да прави намеци за това какъв тъп президент имаме.
  • 23 ПО ЗЛЕ ОТ СЯ Е НЯМАЛО

    3 2 Отговор
    ХОРТА МАСОВО ВЛИЗАТ С ДВА ЛЕВА В КВАРТАЛНИТЕ МАГАЗИНИ.
  • 24 гост2

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    И що така бе Пепи, не ми отговори с реални препратки нито на първият, нито на вторият пост? Що не ми опонира истински? Може би щото си доволен от цената на километър, или от качеството? Или може би щото имаш друга икономическа мисловна дейност? Аз не пиша за теб, а за да давам тема за размисъл на хора различни от теб. Ти си ясен доколко си българин и никой не се съмнява в това. Както казах одеве и както се видя: НЕ ТИ СТИСКА!

    Коментиран от #25

  • 25 Българин

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "гост2":

    Какви реални препратки искаш бе путлераст? Тук не е неделно училище, та да те уча. Образовай се сам ако имаш желание. И капацитет, разбира се, в което силно се съмнявам. Ти да не си от школата на Borislav Popov? И той все иска някой да го учи, все линкове иска.

    Коментиран от #26

  • 26 гост2

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Уф милият ми той, путинофоб...къде бе Пепи стана дума за Путин изобщо? О.К. Предпочиташ Плевнелиев, пред Радев! Ми признай си бе! Не е грешно, а и е модерно! Пак да те попитам, щото явно не вдяваш: Колко е външният дълг на България и как с променя последните 20 години? С какво ще се изплаща при условие, че това което наричаш "икономика" е изцяло зависимо от външно финансиране? И ЗАЩО няма реален контрол на изразходваните средства? Между другото се носи слух и за нов 30 млрд заем. Какво ти е мнението и имаш ли такова изобщо? Или просто още не са ти го спуснали мнението, а? ;)

    Коментиран от #28

  • 27 Джентълменът русофил

    1 1 Отговор
    Именно.... трябва да има и кой да се движи по тях. Иначе ще стане като Северна Корея - огромна празна магистрала и по нея се движи само джипа на Пинокио.

    Коментиран от #29

  • 28 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "гост2":

    Защо в моята Родина има такива бездродни изроди и чуждопоклонници, които ще продадат не само майка си и баща си, но и децата си, само и само руския имперски интерес да бъде задоволен? Понякога си мисля, че така наречения "безкръвен преход" не трябваше да се случва а да се противопоставим българи срещу чуждопокланници за да освободим България веднъж завинаги.
  • 29 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Джентълменът русофил":

    Ти по селските пътища ли движиш бе путиноид нещастен? Бойко и той е руска болонка, но поне дзнае, че където има пътища има живот.

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ЗАПОМНИ ИНО УТ МЕНЕ СОПОЛКО

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    ТУЙ КОЕТО Е НАПРАВЕНО С ВОЛСКИТЕ ТАЛИГИ А СЛЕД ТОВА СЪС ЗИЛОВЕТЕ НИ МОЙТЕ НИВГА . ДА ДОСТИГНЕТЕ. ТОГАЗ НИ АСФАЛТ НИ МАГИСТРАЛИ Е ИМАЛО.
  • 32 гост2

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Българка националистка":

    Явно освен от изкривен патриотизъм страдаш и от полова рaздвоеност. Не е истина какво направиха "свободата" на "демокрацията" и "западните ценности" с податливите същества.
  • 33 чичо

    1 0 Отговор
    Прав си бе Радев,ама като си прав,прав си.Само дето си сбъркал времето.Ако Станишев беше направил магистралите,ако царя беше оправил,примерно майките,ако,ако...Как днес Борисов да прави онова което трябва,като тия преди него нищо не правиха,освен да крадат или да си възтановяват имотите.Борисовото управление има само един проблем,че ДНЕС в България няма нещо което НЕ трябва да се прави.Но за това не е виновен Борисов,виновни са ония, които преди него, нищо не направиха.