Last news in Fakti

19 Декември, 2018 10:39 3 473 132

Руснаците тъгуват по Съветския съюз

  • русия-
  • ссср-
  • тъгуват-
  • руснаци-
  • анкета

66 процента от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз

Руснаците тъгуват по Съветския съюз - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Броят на руснаците, изпитващи носталгия по Съветския съюз, е достигнал максимум за последните 10 години, пише вестник "Ведомости", като цитира проучване на общественото мнение на центъра "Левада".

Изследването показва, че 66 процента от руснаците сега съжаляват за разпадането на Съветския съюз. През 2017 година броят на тъгуващите по СССР е бил 58 процента, а през последните 10 години този показател не е надвишавал 61 процента

Мнозинството от страдащите по миналото са хора на възраст до 55 години, но през последните две години такива настроения нарастват и сред младежите между 18 до 24 години. Главните причини, поради които руснаците съжаляват за разпадането на СССР, са разрушаването на икономическата система (52%), загубата на чувството на принадлежност към велика държава (36%) и ръстът на взаимно недоверие и ожесточеност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Младеж на 27 години

    27 9 Отговор
    Здравейте, скъпи сънародници!

    Бих ви помолил най-учтиво, да ми обясните кои са били най-хубавите неща през социализма в България?

    Моля неке това не прераства в спор и хулене, лошите страни съм ги чувал стотици пъти, но разкажете ви, моля ви, как е протичало ежедневието!

    Молбата ми е от чисто любопитство и употребата на знанията ще е лична.

    Благодаря и лек ден!

    Коментиран от #4, #8, #33, #37, #38, #49, #71, #96, #120, #130

  • 2 Руските свине

    20 38 Отговор
    са свикнали да властват над други народи и сега, когато нямат тази възможност , както преди в голямата империя е естествено да изпитват носталгия. само, че едва ли има техен съсед, който да иска отново да се върне под руския ботуш. дори и беларусите!
  • 3 Kcaniba

    36 17 Отговор
    Те не тъгуват за ленин или студената война, а именно за страната си, където всички бяха братя!!
    Идеята на частичното разпадане бе правилна . Баластите висящи на вратовете на работещите републики: РСФСР, УССР, БССР, МССР И Казахската ССР, трябваше да бъдат изключени. Прибалтика гълташе милиарди, Свърхнаселените и неработещите , корумпираните Средноазиатските републики гълтаха половината от бюджета!!!
    Но ЦРУ купи горбачов и шеварнадзе, и бе задействан хибриден план по разделянето на останалите - мощни и братски републики!!!
    Казахстан до последно не искаше разцепването и заяви независимостта си последен - 16 ноември!!!
    Днешната Украина е втората фаза, на това мерзко деяние проектирано от ЦРУ. Гражданска хибридна мойна и тотално самозаличаване на най-богатата преди 30 години, бивша съветска република!!!

    Коментиран от #9, #12

  • 4 Живота не се описва с думи

    47 16 Отговор

    До коментар #1 от "Младеж на 27 години":

    Трябва да преживееш събитията, за да имаш правилната представа. Най хубавото за всички преживели този период беше, че никой не е виждал хора да ровят в кофите за смет, даже и кучета нямаше по кофите! Това не е ли достатъчен плюс? Сега клошари се пребиват, затова, че някой им е заел тяхната кофа за боклук!? Сам прецени кое време е било по добро!

    Коментиран от #20, #48, #51, #58, #97

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 нервен

    14 28 Отговор

    До коментар #1 от "Младеж на 27 години":

    Криенето по таваните да слушаме плочи на Бийтъл ...един седеше на пост да гледа някой да не ни усети щото после ...лабута беше истински неее като сега

    Коментиран от #15, #23

  • 9 Иванова

    32 9 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Била съм там през 1980 г ,впечатление ми правеше колко са задружни ,пеят и се веселят от душа уважават изкуствата.Всички са като братя и нас така приеха,помагаха ни ,учиха ни,каниха ни на общи мероприятия.И нищо че чакаха на опашки с часове за хляб или риба ,консерви,бяха щастливи ,спокойни,децата щастливи.И странното е ,че казваха "хубаво е ,а още по-хубаво ще става" и го вярваха.Какви музеи ,какви концерти,ум да ти зайде.Дали правите разлика от концерт на западни изпълнители и техни?Аз продължавам да ги гледам по тв-красота и талант.Вижте техните "Като две капки...",казва с е"Точь в точь",какви имитации,нашите са пионерска самодейност.
    Разбира се сега има повече неща привнесени от запад,но това е нов пазар за тях,затова вербува ха Горбачов и той преобърна нещата .Разбира се в полза на запада .А ние сме все между чука и наковалнята-тук никога не е добре.

    Коментиран от #66

  • 10 гост

    44 10 Отговор
    Млади господине,Постижение през соца беше здравеопазването.Напълно безплатно.Никого не оставяха да умре за това,че няма пари да се лекува.Достъп до безплатно образование.Е имаше специалности запазени само за децата на другарите.Пенсионната система беше добра.Пенсия на жените на 55г. и 60г.на мъжете,сравнително прилична сума.Изискван трудов стаж за жените 20г.,за мъжете 25г. Сравнително лесно намиране на работа или по точно работно място.Дълги години истинска и вкусна беше храната,хляба,сиренето,кашкавала,колбасите.

    Коментиран от #21, #111

  • 11 ****

    39 6 Отговор
    Хубавите страни на онова време бяха,че нямаше престъпления както сега,хората почти не си заклучваха домовете.Безплатни карти за почивки,работа за всички,безплатно образование,безплатна медицина.Стоматологичните услуги безплатни,а не както сега,младите хора ги е страх да се усмихнат,защото половината им зъби липсват.Хладилника почти пълен и то с храна по БДС.Хората не се избиваха по пътищата,защото коли не се купуваше всеки ден,а се чакаше ред с години.

    Коментиран от #13, #101

  • 12 Историк

    17 40 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Къде са били братя бе хибридник? руснаците винаги са се държали като господари, особено с кавказците и средноазиатските републики. А конспиративната теория за краха на СССР може да си я завреш някъде. СССР и соцлагера рухнаха, защото социализма не беше ефективна икономическа и политическа система и потъпкваше свободата. Били са добре единствено партийци от номенклатурата и разни ченгета/като теб , може би/.

    Коментиран от #26, #27

  • 13 Историк

    12 25 Отговор

    До коментар #11 от "****":

    Абсолютна лъжа е, че не е имало престъпления. Имаше, но не се съобщаваха и раздухваха от СМИ.

    Коментиран от #81

  • 14 Ттттттттттт

    33 6 Отговор
    Аз съм бил в почти всички бивши републики-Таджикистан,Молдова,Киргистан,Армения,Узбекистан и т.н ....в последните 3-4 години-и нямаше нито един който да ми каже,че не съжалява за СССР. Единствено може би част от балтийците. Дори и в Украйна обикновенните хора изказваха това мнение. Аз лично малко "хванах" от тези времена-но това не ми пречи да казвам истината която съм чул от обикновенните хора.
  • 15 Лъжеш като дърт циганин

    26 12 Отговор

    До коментар #8 от "нервен":

    Никой не е забранявал да слушаш музика, беше забранено да плюеш по властта. Плочи със такава музика можеше да се купи от моряци, така както си купувахме и дънки. Властите го знаеха това, но ако не правиш издънки никой не те закачаше. Още имам плочи от онова време.

    Коментиран от #55

  • 16 гост

    15 0 Отговор
    Въпроса на младежа е само за хубавите страни от времето на соца.
  • 17 Ихтамнет

    11 21 Отговор
    Щом е така вожда да започва да строи една висока ограда и с нея да опасва границите на държавата и ще си оправят тъгата да прибира там всички обичащи Русия хора и всички русофили на планетата дружно да се заселват по-безлюдните и не заселени райони и да започват да сторят светлото бъдеще на новия СССР
  • 18 БъХъ

    11 20 Отговор
    Затова и Рашка ще си остане кална локва като цяло.

    Коментиран от #29, #131

  • 19 Българин

    11 23 Отговор
    И у нас много кухи лейки изпитват носталгия по комунизма. тази носталгия се подхранва от капиталистите станали социалистически водачи като Нинова и Гергов, за да има кой да ги избира отново и отново.

    Коментиран от #121

  • 20 гост

    13 30 Отговор

    До коментар #4 от "Живота не се описва с думи":

    Как ще видиш хора да ровят по кофите,когато в кофите за боклук имаше само огризки ,нямаше какво да изхвърляш,защото нямаше какво да купиш.И кой ще ти разреши да бъркаш по кофите за боклук,нали ще дойде ОФ отговорника да те предупреди,че така не се прави и подронваш устоите на социалистическото общество и най вече беше срамно.
  • 21 Младеж на 27 години

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Благодаря на всички ви, направихте деня ми пълноценен :)
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 гост

    13 7 Отговор

    До коментар #8 от "нервен":

    Ти май нещо си чул не дочул.Никой не е забранявал да слушаш Бийтълс.От време на време ги пускаха по родното радио.Плочи не се предлагаха на пазара.Можеше да се купят от моряци,стюардеси,авиатори.

    Коментиран от #85

  • 24 До младежа

    9 21 Отговор
    По времето на соца бях ученик и още помня майка ми как плака , когато си дадохме всичките пари за Москвич 408 втора употреба! Нищо хубаво нямаше! Нищо!

    Коментиран от #25

  • 25 До младежа

    10 15 Отговор

    До коментар #24 от "До младежа":

    Най-хубавото беше, че родителите на комшийките ми бяха работили в чужбина, имаха валута и си купуваха западни стоки от Кореком и аз покрай тях имах възможността да се докосна до загниващия капитализъм.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 НАТО ВЕЦ

    21 9 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    Преди да пишеш простотии, провери че социализмът беше печалившата икономическа система и това е всепризнато от разбиращите от икономика. Проблемът беше, че партокрацията не можеше да се възползва от това за лично облагодетелстване в желаните размери. Изтъргуваха ни за жълти стотинки, с надеждата че ще им осигурят превилегиите на техните богаташи, но после видяха, че са измамени камилчета. За да добруват, продължават да ни дерат на живо и продават всеки ден. Размислите ти в категории кото "комунизам" и "демокрация" са инфантилни, защото те управляват същите тия, които "заклеймяваш" като "комунисти" в миналото, а сега по незнайни причини приемеш за "демократи". В същност, тази лъжа е и една от причините хората да тъгуват по миналото. Не казвам, че е било прекраско, но поне беше честно. Никой не заблуждаваше хората, че работейки все повече ще забогатеят драстично.

    Коментиран от #34, #53

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 гост

    12 6 Отговор
    Мочковци,не родени през соца или били много малки,плюещи социализЪма.Добре са ви промили мозъците.Верно,че имаше лоши ,гадни работи по време на соца,но имаше и хубави.Може да ги прочетете в някои коментари.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Историк

    9 14 Отговор

    До коментар #27 от "НАТО ВЕЦ":

    Глупости пишеш ти дядка. Прочети доклада на Петър Младенов тук във факти . Напиши "Петър Младенов" и го прочети, преди да се излагаш. Изобщо не е била ефективна икономиката. Чети !

    Коментиран от #39, #93, #95

  • 35 Историк

    5 8 Отговор

    До коментар #26 от "Kcaniba":

    Само чисти славяни като теб ли са имали право да лъжат, грабят и насилват!! Кибитник,истината боли!

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Генерал

    30 4 Отговор

    До коментар #1 от "Младеж на 27 години":

    Социализмът не може да се определи с една дума. Той има много измерения. Имаше и отрицателни неща (и престъпения, но те са били в началото около 9 септември), но положителните бяха в пъти повече!
    При социализма качеството на живота се вдигна много, едва тогава България заприлича на европейска държава. Страната се индустриализира, модернизира, създаде се промишленост, енергетика, неща неизвестни в изостаналата селска България преди това.
    Липса на безработица.
    Липса на престъпност, сведена до минимум.
    Липса на поквара и извратеност, това педерасти, наркомани, метросексуални, епилирани, ощавени, и пр. го нямаше. Наркоманите ги виждахме само от американските филми, които и тогава бяха много. Е педали имаше но те не го афишираха и така не пречеха на останалите.
    Финансова осигуреност, всеки който работеше имаше осигурен оптимум на живот, възможност да си купи собствено жилище, кола, децата му учеха напълно безплатно, медицинската помощ също беше напълно безплатна, а за такова нещо, насилие срещу лекари, даже и не знаехме че може да съществува.
    Училището и образованието беше на високо ниво. Учителите бяха с голям респект и училището учеше на добродетели и ред в обществото. Насилие между учениците се свеждаха до няколко обидни думи като „педераст“ и размяна на няколко шамара, ако се спречкат за нещо. Това убийства на деца от деца даже и не можехме да си представим че съществуваше.

    Коментиран от #47, #70, #123

  • 38 Генерал

    26 7 Отговор

    До коментар #1 от "Младеж на 27 години":

    За сравнение в царство България с 80% селско население, грамотността едвам е стигала до 4-то отделение, т.е. масово българите са били практически неграмотни. Всъщност с грамотност тогава може да се похвали само тънката интелигентска и градска прослойка.
    Всеки можеше да иде на море за 15-20 дена и на планина през зимата.
    Алкохолът и храната бяха истински. Нямаше ментета.
    Хората бяха добри, нямаше такава злоба и завист като сега.
    Живеехме в безкласово общество, без имуществени различия, което е голямо щастие, непонятен за сегашното време.
    Циганите си знаеха мястото като и не правеха такива престъпления и изстъпления като днес. Понятието циганска престъпност не съществуваше.
    С турците също нямаше проблеми до появата на турския тероризъм и последвалия „възродителен процес“. Ако 10 ноември не беше дошъл толкова рано, днес турци в България нямаше да има, нито пък помаци!
    Не е имало толкова стоки по магазините, толкова шарении, но това не е определящо за качеството на живота, което изобщо няма нищо общо с примитивния консумативизъм.
    Предимствата на здравата, централизирана и авторитарна държава са много повече, от тъпата, жалка и изпедерастена либерал-демокрация!

    Коментиран от #41, #75, #76, #127

  • 39 НАТО ВЕЦ

    4 7 Отговор

    До коментар #34 от "Историк":

    Ти си чети Петър Младенов, Бог да го прости. "Дядката" предпочита да чете трудове на "загниващи" икономисти ;)

    Коментиран от #44

  • 40 БъХъ

    5 7 Отговор
    Но от друга страна ги разбирам руснаците. Едно време бяха втора икономическа и научна сила, сега икономиката им е колкото на Южна Корея.

    Коментиран от #42

  • 41 групен фюрер

    5 6 Отговор

    До коментар #38 от "Генерал":

    Г-н Генерал,съгласен съм с всичко написано от теб с изключение на едно."Безкласово общество".Имаше класи.

    Коментиран от #106

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 gost

    11 4 Отговор
    Ами просто имахме лошата съдба, бивши номенклатурчици и ДС- агенти , да станат новите капиталисти, кой ни е виновен, че не можахме да оправим страната си, както направиха повечето соц. републики. Не са ни виновни нито руснаците, нито американците, че не си защитаваме интересите. Българите никога не са били единни, още от времето на хановете.
  • 44 Историк

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "НАТО ВЕЦ":

    Ти дори "Капитала" на Маркс в съкратен, милиционерски вариант не си чел, та какво остава за съвременни икономисти. Защо не искаш да прочетеш доклада на Младенов? Там черно на бяло твоите другари пишат, истината за социалистическата икономика. дори бай ти Тодор е казвал , че "социализма е едно недоносче".

    Коментиран от #46

  • 45 Кочината на Злото издъхва в зловоние

    6 5 Отговор
    Така мързеливите, некадърни лигльовци признават, че без заграбената Източна Европа са кръгла НУЛА. Напролет, когато и Беларус нарита уродливия гном, ще им се стъжни окончателно и само ще квичат на умряло.
  • 46 НАТО ВЕЦ

    0 5 Отговор

    До коментар #44 от "Историк":

    Ми няма нужда да чета нешо, дето съм го слушал от устата на въпросните господа.

    Коментиран от #54

  • 47 Ivan

    6 7 Отговор

    До коментар #37 от "Генерал":

    Не се излагай, все пак Царска България е преживяла две световни и няколко местни кофликта, въпреки това е имало доста добре развита индустрия, особено по времето на Стамболов. Комунистите се опитват да развиват тежка индустрия без да имаме ресурс за това, изцяло се е разчитало на подаяния от СССР, в крайна сметка всичко работи на загуба и се срива. Имало е всякаква включително и циганска престъпност. Проблема е че не направихме нищо както трябва нито комунизма, нито капитализма, за това сме на дъното сега.

    Коментиран от #62

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Готин ама не съвсем

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Младеж на 27 години":

    Първо трябва да се уточни, че имаше и доста лоши и гадни неща, особено след 45 година, веднага!
    Хората държаха на образованието! Влизаше се след сериозни изпити и се бореха по 5-10 човека за едно място, а завършилите се уважаваха! От 175 човека поток, завършихме 25 човека, без да прекъсваме и веднага след завършването, заработихме и то на сериозни места! Да имаше и такива приети по партийна линия, както и места за турците и те по специални параграфи! Можеше да почиваш 2 дена в седмицата, което сега е немислимо, да не говорим за сегашния 12-14 часов работен ден, без събота и неделя, ако си в частния бизнес и се бориш за оцеляване. Имаше и привилегировани глупаци, директори и партийни секретари, но какво да правиш? За почивката 20 дена +10 ти е писано вече.
    Храната беше качествена, а и всеки имаше и време и възможности, да си произведе такава! Имаше здравеопазване. Почити нямаше престъпност. Спял съм по полета и гори, сам на 15-16 години и не ме беше страх, а сега не смееш да спреш на отбивка на пътя, щот не знаеш, какво ще ти се случи, камо ли да вземеш някой на автостоп! Имахме самочувствие, като БЪЛГАРИ и чужденците ни уважаваха и обичаха да идват и почиват в България, а не да са на алкохолен туризъм и простотии!
  • 50 Пена

    9 4 Отговор

    До коментар #48 от "filo":

    Верно,по магазините немаше шерении,но храна имаше и то истинска и вкусна и се изяждаше.За това немаше по кофите изхвърлена храна.Сега се изхвърля щото не се яде от гадост.Те за това има "храна" по кофите.

    Коментиран от #52

  • 51 Младеж на 27 години

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Живота не се описва с думи":

    Да найстина, трябва да преживея събитията...
    Проблемът идва в това, че не слушам/гледам, нито пък вярвам на медии, или хора на които вече са им промити мозъците. Познавам богати, които казват колко било нечестно и гандно. В същото време познавам много хора, които произвеждаха зърно, царевица и т.н. и много пъти са казвали, че на 5 членни семейства не липсвало нищо. Вратите (това го помня по селата от 95-6) стояха все още отключени, колкото до икономиката - нито един от вас не знае истината.. в това може да сте сигурни. И все пак, по-добре с 10 завода работещи на загуба, но хора, които хранят семействата си със сигурна работа, отколкото без нито един завод - на евро субсидии и със 700 милиона глоби за 2-3 години. Имам един страшно силен спомен за едно българско село и един български град. Ще го опиша в следващия коментар, но въздържайте се от обиди и не-обективни мнения. Не вземам страна.. не съм достатъчно запознат - никога не бих бил, но все пак е моят начин да си спомням за ''когато бях малък''

    Коментиран от #56, #60, #108

  • 52 jksf

    4 10 Отговор

    До коментар #50 от "Пена":

    Имаше- трънки, добре че баба и дядо гледаха градини и прасе на село, че щеше да ни пукат ушите от глад.

    Коментиран от #57

  • 53 filo

    5 9 Отговор

    До коментар #27 от "НАТО ВЕЦ":

    Било честно и никой не заблуждавал хората и социализма бил печеливш икономически модел. По-голяма лъжа от това скоро не бях чувал.
  • 54 Историк

    6 6 Отговор

    До коментар #46 от "НАТО ВЕЦ":

    И какво, не им ли вярваш или вярваш на себе си? Ако си получавал голяма номенклатурна заплата за теб социализма е било голямо достижение на човечеството, но не и ако се бил работник или "коопериран селянин". Интелигенцията е била завряна също в калта.
  • 55 нервен

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "Лъжеш като дърт циганин":

    Да а аз още имам белези по гърба от една точилка и от колана на другаря директор от онова време ... Точно на мен няма да ми обясняваш как беше ...
  • 56 Пендо

    7 5 Отговор

    До коментар #51 от "Младеж на 27 години":

    Младежо,и това е голема лъжа,че заводите са работили на загуба.Ако беше така то социализЪма щеше да фалира още в началото.Замириса на фалит през 1983/84г. с перестройката на Горбачов.Фалита дойде малко по късно от Русия,Съветски съюз тогава.Така се получи щото целият соц лагер беше зависим от Съветския съюз.

    Коментиран от #61

  • 57 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "jksf":

    Оти си не седиш на село па си гледай градини и прасета.

    Коментиран от #88

  • 58 Георги Марков

    9 8 Отговор

    До коментар #4 от "Живота не се описва с думи":

    Нямаше хора ,нямаше и кучета . Къде да ги намериш да ровят по кофите . То в кофите нямаше нищо , а и да имаше Народната милиция веднага щеше да те прибере. Градовете смърдяхана на гаден сапун Чайка , такова и беше прането / миришеше на повърнато/. Няма да забравя като ученик през свободното си време ходех когато беше възможно до някой Кореком да мога да си оправя обонянието. В повечето домове режеха вестници за да ги използват по голяма нужда . А най-интересното , тръгва семейството на разходка , жената- майката вижда че някъде пуснали лигнин , застава на опашката и после цялото семейство се прибира в къщи , като наконтената по-оная мода жена мъкне един топ лигнин за личните си нужди. Да обясня за неразбиращите-парче лигнин се използваше за дамска превръзка/ Всеки божи ден в града семейството трябваше да отдели по един член да виси на опашка за хляб около обяд / никога не се знаеше точния час/ Хлебарките-продавачките на хляб засилваха адреналина с милиционерския отговор: Не знам, Ще чакате. След като си чакал се появява заветната ИФА , от която смъкват едни касетки с хляб ,които се суркат по тротоара с едни куки и съответно обират цялото количество мръсотия..... Следва продължение
  • 59 Младеж на 27 години

    8 2 Отговор
    Живеехме в града, докато навърших 4. Помня как се събираха жените от целия вход за да си играят децата, а те да пият кафе и да обсъждат рецепти и кроики на гоблени, скъсяват дънки на оверлог и т.н.
    Та всички си играехме заедно, беше супер да отидеш с вашите на кафе - пълно с познати и приятели. Изместихме се на село, след като дядо ми се разболя и много скоро след това почина. Имаше 3-4 коли.. улиците бяха наши - а и балкана също. Играехме на ''Ламбада'' със калобрани, които някой чичко ни беше дал от някой стар москвич. Строяхме къщи на дърветата, излизахме в 8 сутринта (след като нашите взимаха автобуса за града) прибирах се към 7 вечерта.. винаги щастлив! Знаете ли как се играе на стражари и апаши със 58 деца ? Най-интересното беше, че си ходехме на гости без да знаем.. например идва комшиичето у нас и си играе на пясъчника, а аз дори не знам - виждам го - отивам да си играем двамата. Отивахме у съседите пак така, после другаде. На всяка нова година сурвакахме, имаше 2-3 бедни баби в селото (не им знам съдбите) та на края минавахме всички от там, за да ги сурваме, а когато идат до долапа за някой-друг орех - бързо отваряхме шкафче и слагахме по 80-100 лева вътре, усещаха се като сме излезли вече, викаха ни че сме ги забравили, а когато им казвахме, че са за хляб - през сълзи ни прегръщаха. Ходехме на училище със желание.. поне до гимназията. Нямахме коли , но имахме крака и колко само ходехме.. по цял ден. Най-готино беше когато не пускахме старц

    Коментиран от #64, #65

  • 60 filo

    6 6 Отговор

    До коментар #51 от "Младеж на 27 години":

    Абе младеж, като се чудиш поинтересувай се как се охранявяше границата тогава, с телена мрежа насочена навътре сиреч към България и се стреляше на месо, ако се опитеш да избягаш. Граничарите се поощряваха с отпуск за това свое деяние. Ако е било толкова хубаво щеше ли да е така. Помисли малко и си прецени. Може би единственото хубаво нещо е ограмотяването на нацията, разбира се пречупено през жестоката партиина цензура, но все пак.
  • 61 Ирина Николова

    10 7 Отговор

    До коментар #56 от "Пендо":

    Пендо пак излъга , Соца фалира на няколко пъти през тези 45 години и това не го е казал някой соросоид а другарите комунета.

    Коментиран от #63

  • 62 Генерал

    4 5 Отговор

    До коментар #47 от "Ivan":

    ВСВ не завърши ли през 1945, при нас 1944 ? Колко хиляди жертви даваме? Какво е било състоянието на победената ни страна? Колко репарации и докога изплащаме?

    Коментиран от #67, #69

  • 63 Пендо

    1 3 Отговор

    До коментар #61 от "Ирина Николова":

    Ирина,верно,че имаше няколко фалита преди това,но бяха преодолени с продажба на общо 26 тона злато през 1962 и 64г.
  • 64 Джордж Оруел

    4 6 Отговор

    До коментар #59 от "Младеж на 27 години":

    Младежо ,всички са си играли така през допотопните години . За какво може да мисли едно дете след като неговите родители са му спестявали цялата гадост на тоталитарната система. И по време на Нацизма , малките германчета и те си играли така , дори натирените в гетата и те така . А нещо извън тази система някой позволявал ли ти е .
  • 65 Ирина Николова

    4 3 Отговор

    До коментар #59 от "Младеж на 27 години":

    Младежо защо трябва да лъжеш. Ако си на 27 години значи си роден през 1991 . за какъв социализъм ми говориш . Нещо май си се объркал тотално

    Коментиран от #68

  • 66 Ирина Николова

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "Иванова":

    Иванова да вземеш да запееш частушки . Това което ми описваш ми звучи като концлагер. Щастливи патки зад ограда.
  • 67 Адолф

    3 0 Отговор

    До коментар #62 от "Генерал":

    Генерале,не си прав.И за нас ВСВ завършва 1945 с около 30 000 жертви.На алчните гърци които прибраха обратно Беломорска Тракия,платихме 45 000 000 долара репарации.Изплащахме ги до 1964г. по официални данни.По неофициални до 1973г.

    Коментиран от #77

  • 68 Младеж на 27 години

    4 2 Отговор

    До коментар #65 от "Ирина Николова":

    Г-жо Николова, нали не мислите че един режим силно вплетен във всеки отравъл на една държава може да бъде заличен от днес за утре ?

    Питам Ви, как така за 10 години обществото в България , Италия (живял съм там, не си измислям) деградираха толкова нечовешки?

    Плюс това г-жо Николова, социализъм има и винаги ще има, както ще има капитализъм, меркантилизъм, популизъм, национализъм и прочие. В политически аспект социализма в България свършва официално през 1989г. с правителството на Младенов, но тези които са получили образованието си и възпитанието си го пренасят в културен аспект за години напред. Полит-икономически преход не е нещо което се случва за 3 години, съгласете се ?
  • 69 Ivan

    5 4 Отговор

    До коментар #62 от "Генерал":

    След Първата световна война България е платила 2,25 милярда златни франка, След втората световна война е платила 70 милиона долара. Нищо че след първата е платено повече държавата успява да се съвземе за няколко години, нищо че през 20-те години има световна икономическа криза. През социализма всичко е правено с заеми от СССР и др. страни, лошото управление на парите и вкарването им в нерантабилни производства вкрайна сметка фалират соц. строя и той се разпада, както става и с първообраза на строя в Съюза, това там става през 1993г.

    Коментиран от #79

  • 70 Да почна от тоалетната пред МНЗ

    3 4 Отговор

    До коментар #37 от "Генерал":

    На пл. “ Ленин” тогава, защо бе закрита, генерале? Защото бе сборище на педараси им викаха тогава! Ниска била престъпността? Провери ли незаведените молби, в бюрата, на едни работници?! Безкласово общество? За работническата класа, селячеството и трудовата интелигенция и АВАНГарда БКП, “ демократическият” централизъм! За правата на АБП ФК , за предимствата по буква”Ж”, за картотекирането на крайно нуждаещите се за жилище, за жилищно настаняване, за корупцията там! Безкрайно е! Лъжеш и си слагаш грях! Изборът, но и отговорността, е твоя!
  • 71 Ирина Николова

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "Младеж на 27 години":

    Младежо ,лошите страни няма как да си ги чувал сто пъти . Щото абсурдите на соца не могат да се поберат и в 30 тома от Большая Советская Енциклопедия. Дори ние критикарите на соца не се сещаме за много неща . Просто човек забравя . само ни е останал лошия привкус на нещата . Не става дума за това ,че аз съм била по-онеправдана от други или по-зле . Даже бих казала ,че ако беше останал по някакъв абсурден начин соца ,щях да съм в топ 10 на населението , в елита ,защото бях доста образована и с желание да постигна нещо . Но заради някакъв личен интерес аз няма да си кривя душата и да изопачавам истината за тази малоумна система , която понеже беше много хубаво те държеше зад телени огради и трябваше все някой милиционер или партийна организация да ти дава позволение за нещо , дори за една пиклива екскурзия в чужбина.

    Коментиран от #73, #122

  • 72 И кучета имаше много и котки

    3 5 Отговор
    Много! След първият сняг се залагаха капани, в кофите за боклук с примамка тинктура валерияна, ловци, със съдействие на НМ бяха избивани, основно около циганските махали. Виетнамците бързо ги прибираха
  • 73 Младеж на 27 години

    3 2 Отговор

    До коментар #71 от "Ирина Николова":

    Благодаря Ви за обективният отговор!
  • 74 filo

    5 8 Отговор
    Тодор Живков: "Социализма е недоносче" и реплика към етиопските другари "Това, което сме ви казали за социализма, все едно, че църния дявол ви го е казал. Дори бай Тошо накрая се осъзна.
  • 75 Почивните станции

    3 7 Отговор

    До коментар #38 от "Генерал":

    На ЦК, МНО и МВР , бяха и сега са дворци! С няколко менюта за храна, детски порции, барбекюта, а простолюдието в бараки, тесни, та тесни! Храната малко и некачествена. Нямаше топла вода, само слънчева. Знаеш ли как се ставаше Ефрейтор? Също като генерал!

    Коментиран от #78

  • 76 За циганите

    5 3 Отговор

    До коментар #38 от "Генерал":

    В кв. Христо Ботев, Татарли, Майски ден, ул, Суходол , а и на суходолска За бомбардираните влакове, за изсечените дървета в ЗАП. Парк, за тези в Ж.к. Сердика. Престъпност яка!
  • 77 Генерал

    1 2 Отговор

    До коментар #67 от "Адолф":

    Знам, затова задавам на Ivan тия въпрoси.
  • 78 Глупак аз съм ефрейтор

    10 5 Отговор

    До коментар #75 от "Почивните станции":

    и съм от простолюдието! Който беше кадърен беше оценяван, а сега простаците управляват държавата, защото така искат от запад. Затова и Сорос си отгледа толкова помияри, за да съсипват България! Но дълго няма да лаят, скоро всичко ще си дойде на място, тогава помиярите ще млъкнат!

    Коментиран от #80

  • 79 Генерал

    4 5 Отговор

    До коментар #69 от "Ivan":

    Пък и ако докажеш как е фалирал соц. строя, може да вземеш и нобелова награда за иновации в икономиката.

    Коментиран от #84

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 тролофаг

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Историк":

    Абсолютната лъжа са хибридниците като тебе, които тъпанарски изопачават коментарите на другите за да ги напаснат на лъжата, която им се иска да изхрачат тук. В коментара му пише, че "нямаше престъпления както сега", а не, че изобщо не е имало. Престъпленията бяха хиляди пъти по-малко и с доста по-различен профил. Определено нямаше мафиотски разстрели и взривове, зад които стоят големи пари с неясен произход. Прав си, че СМИ не раздухваха информацията за престъпления и това е едно от хубавите неща на соца-средствата за масова информация тогава не бяха бизнеспроект на заможен социален търтей с мания за власт. И точно затова имаха много по-човешки облик. Партийната номенклатура, която ги владееше и използваше за пропаганда беше светец в сравнение със сегашната политическа класа. Апетитите им стигаха до няколко апартамента, вили и коли за родата. Толкова можеха да изкрънкат с незаконни тарикатлъци при тогавашното законодателство, което не признаваше правото на прекомерно богатство. Независимо колко си "велик" и заслужил пред хората, ако ще и да си твореца на човешката раса и вселената. Аз имам роднини потискани от тогавашната власт заради неудобния си произход. Считаха ги неблагонадеждни за разни важни постове и ги режеха постоянно. Но и те смятат, че тогава имаше много повече свобода отколкото сега.

    Коментиран от #87

  • 82 редник

    9 4 Отговор
    Хубава , оправна и грижовна жена в калпави дрехи , това беше социализма ! Не знаехме какво губим ! Сега се натресохме на наконтена , притворна и грозна под грима проститутка ! Кой каквото и да ви говори , така стоят нещата !
  • 83 Социялизмът фалира заради

    7 4 Отговор
    Не заработени заплати. Пари много, стоки не! Ние фалирахме, поради грандоманията на Тошо! Само амортизацията на толкова огромни производствени предприятия , е предпоставка за фалит. Глупаво е една малка страна, като България, да си е самодостатъчна. Да произвеждаме всичко! Камиони Мадара Шумен, автобуси, ама какви, Чавдар в Ботевград ! Тези Чавдарите си бяха за брак преди да са излезли от завода! Имахме, подчертавам дебело, химическа промишленост, но тези които наричате големият брат ни я срутиха, с цената на суровината
  • 84 Нобелова награда за глупост

    3 0 Отговор

    До коментар #79 от "Генерал":

    Дава ли се? За некадърност ли, или за абсурдност

    Коментиран от #89, #91

  • 85 Българин

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Прав си, така е. В края на 70-те си правехме купони, на които слушахме пърпъл, назаред, блек сабат, пинк флойд от записи на касетки. Тези записи ги правеше някой, който си е купил плочи в чужбина. По онова време битълс вече звучаха малко ретро дори и за нас. Репчехме се с хардрок, а от време на време някой се правеше на интересен като пусне "класиците битълс"-нещо като музикален винтидж, който да придаде малко интелектуалност на купона. Може да е имало някакъв по-ранен период, в който са ги забранявали, но е било за кратко. Аз имах учителка по английски, която ни "зарибяваше" към английския с разучаване на песни на западни рокаджии. Жената беше партийка и смяташе, че много рокаджии са бунтари критикуващи "западната действителност", както го наричахме тогава. Е, не всички учители бяха такива, но няма как това да е било забранено и тя да си го позволява.
  • 86 Милея за не се знае какво

    3 0 Отговор
    Като ви гледам така нито соца нито национализма нито патриотизма до сега не ви е оправил празни приказки за финикийци и много работа на чужд гръб. Това е самата истина пичове плачете за соца а не искате една градивна система да направите. Всеки който я гради се намира някой да я прецака. ФАКТ!!!
  • 87 Историк

    7 11 Отговор

    До коментар #81 от "тролофаг":

    Руските зомбита ги снасят абсолютните лъжи за "златния век на социализма" когато е нямало престъпления. Имало е и то много повече, но са били скривани. Имало е и циганска престъпност, също както и сега Убийствата са били много повече. " разсекретените доклади от онова време сочат, че месечно убийствата в страната са били 20-30. През един месец дори бележат рекорд – 72. Брутална е истината и за самубийствата, и то на малолетни. Само в София милицията регистрира за кратък период 12 самоубийства на деца. Циганската престъпност не е рожба на демокрацията, а тежък факт и в годините на светлия комунизъм – габежи, побоища, изнасилване на старици и деца." Така, че старче не лъжи и не възхвалявай "светлото" минало.

    Коментиран от #98, #107

  • 88 jsfk

    2 4 Отговор

    До коментар #57 от "гост":

    Щот падна "Хубавия Комунизъм" и вече изкарвам толкова, че да не ми се налага това, цифльо :)

    Коментиран от #92

  • 89 Ivan

    3 1 Отговор

    До коментар #84 от "Нобелова награда за глупост":

    Не за некадърност и глупост даваха Орден за социалистическия труд :)

    Коментиран от #102

  • 90 Гостъ

    4 7 Отговор
    На крепостните им липсва робството и култа към бащицата! Само да има водка и ти евтина.
  • 91 Ivan

    2 2 Отговор

    До коментар #84 от "Нобелова награда за глупост":

    Вие с генерала бихте спечелили по два сигурно.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #34 от "Историк":

    Глупости пишеш, бабке! Прочети какво казва американския икономист Ричад Улф за икономическото чудо на СССР и може би ще почнеш да мислиш и с твойта глава. Достъпа до чуждите глави е чудесно предимство за биологичния ни вид, но само ако собствената ти глава също работи. Ричард Улф е професор по икономика. Учил е в университетите на Харвард, Станфорд и Йеил. Преподавал е в Държавния университет на Ню Йорк, в Масачузетския университет, „Ню Скуул Юниверсити“ в Ню Йорк, в Сорбоната,... В Америка Маркс и комунизмът са негласно забранени теми, обикновен човек може да пострада заради тях, но него го канят предимно да чете лекции за Маркс (той е може би единствения там, който го е изчел от край до край). А що го канят изобщо? Щото има студенти, които обикалят университетите в търсене на лекции за марксовите теории. Пък образованието там е бизнес от който падат парици и всеки университет иска да печели. И така като се сборичкат бизнеса и политиката, бизнеса печели- той е главния. Така змията се завърта и си захапва опашката.

    Коментиран от #104

  • 94 jsfk

    4 2 Отговор

    До коментар #92 от "гост":

    Гражданино, ти си на тоя хал защото си неграмотен и мързелив, не съм ти виновен аз .
  • 95 Българин

    6 3 Отговор

    До коментар #34 от "Историк":

    Според американският професор по икономика Ричард Улф:
    "През 1917, когато избухва Руската революция, над 90% от руското население е неграмотно-не може да чете и пише. Живее в селски райони, без пътища и електричество. Русия е най-изостаналата страна в Европа тогава. През 1917 г. Русия преживява следните катаклизми: загуба в Първата св. война и революция. След революцията през 1918 г. избухва гражданска война. Страната се разделя на две части, които воюват по между си, като в същото време четири други държави нахлуват с войски на територията на новия съветски съюз. Четири държави; Великобритания, Франция, Япония и Сащ. 10 хиляди американци дебаркират в Русия, за да смажат новия режим. Малък факт върху, който да помислите. Руски войник не е бил тук, но наши са били там. Може да разберете защо те се страхуват повече от нас, отколкото ние от тях. Такава е историята. После прокарват радикални мерки в селското стопанство – колективизацията. След това излизат с най-големи загуби в хора и имущество от Втората св. война. Та имаме много бедна страна, покосена от две св. войни, гражданска война, чуждестранна инвазия. И след всичко това, те стават втората суперсила през 70-те години – постижение, което светът е виждал много рядко. Всъщност единствената голяма страна в света, която постига толкова забележителен икономически растеж като СССР, е Китайската народна република, която в последните 20 години на практика направи същото, но без революции и войни."
  • 96 до младежа

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Младеж на 27 години":

    Младеж - да питаш какъв е бил комунизма в про-руски и про комунистически сайт е все едно да питаш дали Москвич е добра кола във форум на Москвич … :) Ако си що годе интелигентен младеж би трябвало да ме разбереш какво ти казвам - ако не чети им глупостите на рубладжиите тука и им вярвай … ;)
  • 97 хахаааа

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Живота не се описва с думи":

    Ти или не си живял в соца или лъжеш. А може и да си живял в някое специално място от ония привилегированите дето им носеха специална вода при Чернобилската авария. Братята си ровеха в кофите и сме ги гонели, защото така замърсяваха пространството около тях.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Николенко

    8 6 Отговор
    СССР фалира дорогие товарищи и "таваришутки" . По-добре да умра отколкото да се върна в СССР .
  • 100 Николенко

    5 3 Отговор

    До коментар #98 от "Това от задника си ли го вадиш":

    Циганин да работи !!!!???? Да ти припомня ли, че циганката на четвърто родено дете я пенсионираха автоматично !?
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Няколко човека работеха

    6 4 Отговор

    До коментар #89 от "Ivan":

    А трудът им бе пришивам на героя на социялистичеакия труд! Тъкачката герой, не би могла само да обиколи становете, камо ли да завърже скъсаните нишки! Това са фактите!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Маркс е пеленаче

    0 3 Отговор

    До коментар #93 от "Българин":

    Пред Бакунин! Но Маркс е необходим на номенклатурата

    Коментиран от #110

  • 105 хахаааа

    6 4 Отговор
    Но в тоя безсмислен спор има една много голяма тънкост. Някои наричат това сега в България демокрация и пазарна икономика, а то не е, а си е чист постсоциализъм. Който иска да сравнява соца с демокрацията, да го прави с развитите истински демокрации по света, защото ние буксуваме в един жалък опит за преход от едната система в другата вече почти 30 г., но за това демокрацията не е виновна. А соца какъвто беше, никога няма да се върне, не си харчете енергията за глупости. Като искате безплатно здравеопозване, образование и т.н. има го и в демократични държави, това не е белег на социализъм....
  • 106 Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #41 от "групен фюрер":

    Думата "класи" е научен термин с дефиниран смисъл в различните теории. Опитите да се строи социализъм се осланят на марксовата теория, а там различните класите се определят според отношението им към "средствата за производство". Понеже соцноменклатурата по тогавашния закон не можеше да притежава заводите, природите богатства и т.н., тя не се определя като отделна класа, а се нарича с неопределеното понятие "прослойка". Има огромна разлика във грабителските способности на соцноменклатурата и сегашните ганьокапиталисти.
  • 107 Готин ама не съвсем

    5 2 Отговор

    До коментар #87 от "Историк":

    Трябва да си много нагъл, за да сравняваш тогавашната престъпност и сегашната, сраснала се с държавата и ръководеща самата държава!
    За степента на престъпност говорят само няколко неща. На времето не заключвахме домовете си и колите си! Сега ако можем ще си вземаме колите в леглата! Плащаме данъци за най-многолюдната полиция в Европа и най-неефективната. Затова сградите са с решетки до 3-4 етаж, а вече и от горе до долу, защото се спускат с въжета от покривите престъпниците! А няма фирма, която да не плаща допълнително за СОТ или някаква дежурна денонощно охрана! Както и повечето семейства, за да пазят домовете си!
    Ха върви и преспи някъде близо до циганските квартали на полето! Не само няма да се събудиш, ами ще бъдеш уважен и от пред и от зад, многократно!
    Стига наглост и празнословие!

    Коментиран от #124

  • 108 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #51 от "Младеж на 27 години":

    Трупането на все по-големи печалби е основополагащ принцип за капиталистическите предприятия. Основната цел на соц. икономика е задоволяването на потребностите на хората. При това положение не може да се говори дали е печелившо или не едно предприятие в смисъла, в който се говори за капиталистическите. Социкономиката няма как да се съревновава със капиталистическата защото целите им са различни. Това използва запада за да срине соца.

    Коментиран от #114, #116

  • 109 Турчин

    5 1 Отговор
    Даже ние турците сега търсим Тодор Живков...
    Велик човек беше и по време на комунизма се живееше мирно и лесно.
    Имахме хубав живот, спокоен, имахме работа, пари, образование, здравеопазване, закони, имаше полиция.
    Не като сега само престъпления стрес и безпаричие...
    Сега бягаме навън към Германия, Англия, Белгия, Австрия... Защото в Бг нямаме пари няма уважение към трудещите се хора.
    Трудена е демокрацията...
    Еххх къде остана комунизма... Хубаво беше.
    Дано един ден Русия стане отново велика сила и създаде единен съюз. Съюз във който България ще бъде във руски съюз а не във Еврогейски...
  • 110 Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #104 от "Маркс е пеленаче":

    Не ми се иска да прозвучи презрително към Бакунин, защото принципно симпатизирам на анархизма. Но ако трябва да бъда искрен според мен по-скоро е обратното. Аз намирам, че противоречията между двамата са малко изкуствени и до голяма степен се дължат на теоретична несъгласуваност на понятията. Казано по-просто и двамата са новатори и идеите им подлежат на доизкусуряване, но "говорят на различни езици" и не се получава плодотворна комуникация. Ама ти за да изтърсиш тази глупост най-вероятно не си чел нито единия от двамата.
  • 111 ДДД

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    ама махни соца и ще стане ся четат соц и подскачат кажи само не искамели граница която се охранява? не искаме ли ромите вече да не са на власт? липса на наркотици?работа? и виж гора от ръце ама соц видят ли краи
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 filo

    2 3 Отговор
    Вижте колко са зле в държавите, в които най-абсурдната система, социализъм, никога не е съществувала. Как са живели тия хора и как са карали досега не мога да разбера. Живи да ги ожалиш.
  • 114 Все по пълно задоволяване

    1 3 Отговор

    До коментар #108 от "Българин":

    Потребностите, на хората! Лозунг ! Лъжа ! С какво: храни, дрехи ,обувки, Бяла, черна техника, автомобили, жилища, с какво? А за стремежа за по-големи печалби, през соца, нямам думи, с които да опиша лъжата ти!
  • 115 Самолиот

    2 0 Отговор
    Готина тениска
  • 116 Доктор Ох Боли

    1 5 Отговор

    До коментар #108 от "Българин":

    ... ха хаха..... Как немаш плюсове просто ти са учудвам.... Ти направо си облъчен/а от соца.... тва е вирус, който поразява.... нема да казвам кой... ха хах.... Ама как неможе да се говори дали е печелившо едно предприятие или не... ха хаха.... Само при соца може да си на загуба...и да та изкарват на пичалба... ха хаха........и.... той и затва фалира.... Нема как да си на загуба и да пичиелиш... ха хаха... тоа филм гу нема.... хах ах.....
  • 117 Доктор Ох Боли

    1 5 Отговор
    ....и по темата... искали СССР.... Кои?... ха хаха.... Те и тука искат Тодор Живков.... кои гу искат?.... ха ха ха....в Англия искат 70-те и 80- години на запада..... и си мислат , че като излезнат ше са получи..... ха хаха..... и така....... ха хаха....

    Коментиран от #118

  • 118 Бат Ваню

    3 1 Отговор

    До коментар #117 от "Доктор Ох Боли":

    ... и..... ти искаш шестица от тотото.... ама..... ха хаха......
  • 119 Джентълменът русофил

    5 0 Отговор
    Към тези, които плюете, че нямало нищо - не съм съгласен! Ние пък си имахме всичко. Терасата ни беше 11 метра, окичена със суджуци открай до край. Дядо ми беше безпартиен чиновник, баба ми продавачка. Голяма работа, че се чакало за хляб и лигнини. Че в САЩ да не са ползвали олуейс ултра по онова време. И верно, че слушахме Бийтълс по мазета и тавани. Аз още си ги слушам. Даже и Бийтълс са искали тайно да живеят в ссср. Ако не вярвате пуснете си "Back in the USSR" :)

    Коментиран от #125

  • 120 когато господ ходеше по земята

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Младеж на 27 години":

    не съм много стар (43г) но помня че беше много спокойно, престъпност почти 0, (циганите си знаеха мястото) образование безплатно и качествено (сега съдейки по дъщеря ми е тенденциозно забързано и не ефективно-явно целта е да станат глупави както американците, там живях 8 години пределно ясни са ми колко са промити мозъци, но така им изнася на властимащите. Така та за социализма, предо 10.11.1989г бяхме 9 милиона 90% българи всяка зима ходихме на ски със семейството (боровец,пампорово,чепеларе-мечи чал, Банско) или с приятели на витоша през събота и неделя, за една седмица,лятото беше много весело на Поморие две седмици веселба с наще и две три приятелски семейства и един файтон дечурлига, абе веселба,през "уикендите' на вилата-кев ти на язовира за риба, кев ти в гората за къпини и гоненица с децата, имаше хора и беше спокойно иникой не мислеше толкова за пари както е сега, сега е ад

    Коментиран от #126

  • 121 боже колко полирани мозъци роди системат

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    куха лейка си ти гейчо недорасъл, ако знаеш колко си заблуде ще се гръмнеш веднага
  • 122 аман от меки китки

    2 0 Отговор

    До коментар #71 от "Ирина Николова":

    ти най си била от тия с обратните наклонности та за това не ти е минал номера
  • 123 Космонавт Иванов

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Генерал":

    Генерале ,ама то и В националсоциалистическа Германия е било така.
    Значи ти си почитател на Хитлер
  • 124 Коцето К

    1 1 Отговор

    До коментар #107 от "Готин ама не съвсем":

    Айде бе незаключвал домовете и колите си. дас ти кажа ли един случай. На един съсед през седемдесетте 4 пъти му разбиваха бараката ,която се намира буквално на 3 метра от входа на блока. Накрая той написа една бележка: Моля не разбивайте вратата ,Вътре няма нищо .
    Следващия път като му разбиха пак вратата , намери бележка в която пишеше ; Има ,няма ний сме длъжни да проверим!
  • 125 Красимира Николова

    2 3 Отговор

    До коментар #119 от "Джентълменът русофил":

    Не знам какви суджуци сте имали ама на нас безброй пъти ни крадоха суджуците от терасата. И второ нямало престъпност . Ами тогава по време на соца се крадеше поголовно , защото по-лесно бе да откраднеш отколкото да си купиш. Бих казал процентно 90% от населението крадеше , всеки крадеше от местоработата си , кой каквото може ; пари ,храна, материали ,пирони ,цимент ,желязо ,хартия , да не говорим ако някой набараше тоалетна хартия . Да не говорим за работещите в туризма , крадяха на туристите и долното бельо , да не говорим за фотоапарати ,самобръсначки ама каквото си помислиш. Такова поголовно крадене историята на човечеството не помни!
  • 126 Нар Маг

    2 1 Отговор

    До коментар #120 от "когато господ ходеше по земята":

    Престъпност 0 айде бе . Малкият ти мозък да ли може да проумее ,че никой не гърмеше по мас медиите за престъпност ,каквато и да е била тя. Значи в затвора не е имало никой и е нямало затвори , а и ти сигурно и политическите не ги броиш. Само за това ще ти отнема българското гражданство ,щото ти демонстрираш невежество равносилно на неук циганин -меринджей.
  • 127 Муслим Магомаев

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Генерал":

    Генерале ти си болен ,прегледай се и се въдвори в Карлуково.
  • 128 Ирина Николова

    3 2 Отговор
    Аз предлагам да върнем България едно към едно в 1988-1989година. Бас държа ,че само след месец два всички тези любители на соца особено от по-младите ще се вдигнат на въоръжена борба. Ако не сте разбрали : Соца ,СССР ,Варшавския договор фалираха ....ФАЛИРАХА . Това го признаха и техните ръководители . Само ченгетата от тази система разправят врели некипели ,въпреки ,че много от тях са заграбили голяма част от общественото богатство.В този блог който защитава соца е или ченге или доносник или е толкова прост , че чак не може да си представи.

    Коментиран от #132

  • 129 Кеворк Яшхуян

    0 1 Отговор
    Само да кажа на по-младите, че никога повече няма да ползват интернет и на TV-то ще има 2 канала и даскалицата има право да ти изпука 2 шамара....и ще ги откажа от соца :)
  • 130 Михал

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Младеж на 27 години":

    Скъпи сънароднико, прочети коментар №3. Не съм съгласен само с мнението, че някой купил Горбачов. "Белегът" бе генерален секретар на КПС? Това означава, че владееше 1/6 от света. Можеше да има толкова зелени зелени хартийки, колкото не биха смогнали да напечатат всичките печатници на света. Но той не отговаря на въпросът ти. Хубавите неща през социализма бяха. Всеобща, задължителна трудова заетост. Сигурност, защита на семейството, задължителна военна служба на младите българи, младежки бригади и информация за действителните закономерности и събития, проявяващи се в заобикалящия ни свят. Могъща тежка промишленост на световно ниво, впечатляващо високо организирано селско стопанство и съпътстващото развитие на съответната лека промишленост, въоръжена "до зъби"с най съвременно оръжие, добре подготвена и мотивирана армия, космическа държава, с двама космонавти и 27-8 място по индекс на развитие по данни на ООН. Има достатъчно информация и ако човек чете, мисли и сравнява, ще разбере, че отрицателните страни, които са присъщи на всички системи, които съпътстват човешкото развитие са най малко при социализма. Насилието, което действително съществуваше, ще илюстрирам с думите на професор Иво Христов:" Хванаха ни за косите и се опитаха да ни направят граждани. Не успяха, останахме си селяндури. Резултатът го потвърждава.
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Цецо

    0 0 Отговор

    До коментар #128 от "Ирина Николова":

    Иринке, защитата в съда ма душо. Никой не е фалирал. Едни хубавци си разпределиха собствеността. Въстанията са в миналото и никак не приличат на чесане на междукрачието. "Ръководителите" нищо не са признали. Те са професионални лъжци и ако все още се връзваш на лафовете им, си за съжаление. Ченгетата си останаха бедни, като тебе.
    Доносник е кръчмарски термин. Съобщава на властта неща, които нямат обществено значение. По ясно - кой на кого го набутал и кога. Информаторът е друга работа и изисква частни уроци. Ако ми се обадиш, ще се разберем. Кой е прост и кой умен е трудно за определяне, много трудно Иринке. Слмушай мъдреците и не сеопитвай да съчиняваш басни. Великия Буров е казал:" Тя си е таковала майката, я ръка в джоба, я туй нещо в онуй нущо.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания