Last news in Fakti

4 Януари, 2019 20:11 6 966 12

Германия плаща рекорден брой детски надбавки

  • германия-
  • бебе-
  • детски надбавки

Все повече хора получават детски надбавки от ФРГ, сочат данни на семейната осигурителна каса

Германия плаща рекорден брой детски надбавки - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече хора получават детски надбавки от Германия, сочат данни на семейната осигурителна каса. Причините се коренят в трудовата миграция от ЕС, високата раждаемост и нарастващия брой хора с признат бежански статут.

До края на ноември миналата година 15,35 милиона деца са получавали детски надбавки от Германия. Това става ясно от статистиката на германската семейна осигурителна каса. В края на 2017 година техният брой е бил 14,97 милиона. Броят на чуждестранните деца, за които държавата плаща детски надбавки, е достигнал 3 милиона. Общата сума на изплатените детски надбавки е достигнала 33,8 милиарда евро. 6,9 милиона от тях са били за чуждестранни получатели на детски надбавки. До края на 2018 година по чуждестранни банкови сметки са били преведени 370,5 милиона евро. Постоянно растящите суми доведоха до остър дебат още през август миналата година. От една страна, много кметове информираха за измами с детските надбавки и за дори несъществуващи деца. От друга страна, те се оплакваха от растящия брой на чуждестранни получатели на детски надбавки.

Увеличили са се и сумите, изплащани в чужбина. 281 809 деца в другите страни от ЕС, в Турция и в бивша Югославия са получавали германски детски надбавки. Сред тях обаче е имало и 32 013 деца с германски паспорт, чиито родители работят в чужбина. През 2017 година общият брой на получателите на детски надбавки в чужбина е бил 250 000 души. "Забелязва се ярка тенденция на увеличаване на сумите за детски надбавки", казва директорът на германската семейна каса Карстен Бунк. Според него, това се дължи на трудовата миграция главно от ЕС, на високата раждаемост в някои части на Германия и на факта, че се увеличава броят на хората с признат статут на бежанци.

Няма доказателства за измами от чужбина

Германската семейна осигурителна каса е увеличала сумата за борба с измамите с още 5,2 милиона евро. Карстен Бунк обяви създаването на специална работна група. "Във всеки един от 14-те местни клона на семейната каса назначаваме по двама специалисти, за да можем по-добре да разпознаваме измамническите схеми. Всички подозрителни случаи се предават на специална комисия. Изплатените в повече пари ще бъдат изисквани обратно", казва той. Експертите насочват вниманието си главно върху новопристигналите хора от Източна Европа и върху представените от тях удостоверения за раждане. Карстен Бунк казва, че измамите с детски надбавки се отнасят до една съвсем малка група. Той допълва, че няма почти никакви доказателства за измами при преводите на пари в чужбина. "В случаите, когато в чужбина се превеждат детски надбавки, става дума за хора или техните семейства, които са дошли да работят в Германия. По правило те упражняват легален труд, плащат осигурителни вноски и след известно време се връщат обратно в родината си. Техните деца обаче остават в родината им", казва той.

Ангела Меркел е против соловите акции

Австрия взе решение да "индескира" изплащаните детски надбавки в чужбина, което означава да ги съкрати и напасва към разходите за издръжка в съответната страна. Федералната канцлерка Ангела Меркел се стреми към общо решение на европейско равнище и отхвърля подобни солови акции.

И през тази година разходите за изплащане на детски надбавки ще растат. Федералното правителство увеличава детските надбавки с десет евро на месец. От юли надбавките за първо и второ дете стават 204 евро, за трето - 210 и за всяко следващо дете - 235 евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сноу

    33 2 Отговор
    Ха дано Шменкелуц ханъм се насъни с джангустанчета та да и напълнят душичката.Рано или късно балона ще гръмне .
  • 2 АзГ

    40 6 Отговор
    Германистан внесе рекорден брой цигани, така че плащайте рекордни "детски", като сте идиоти ! Това да си плащаш за да си подмениш гена и идентичността на нацията е меко казано кретенизъм !
  • 3 Българина

    33 4 Отговор
    Циганите не прошават на никоя държава, могат за няколко години да я раздробят, изядат и изсерат, превърнат в сметище като след война. България има най горчивия опит в цяла европа ако не и в света.... Само физическото им намаление по всякакъв начин е решение, мухите се увеличават върху лай ното докато то не изсъхне разбирайте донора не пукне!

    Коментиран от #4

  • 4 166

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българина":

    ТРЯБВА СПЕШНО ДА СЕ ГЛАСУВА ЗАКОН - ЗАБРАНА НА ПОВЕЧЕ ОТ 2 ДЕЦА НА ХОРА БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ И БЕЗ ДЕТСКИ ПОМОЩИ ЗА ТАКИВА
  • 5 асенов

    1 8 Отговор
    отговор специялно за г-н Българин.
    Като чета коментара Ви г-н ??? спокойно мога да преценя колко сте интегриран и образован
    Дави (е.... всички цигани )между другото некоганправили листеси тест за инъелигетност привас сас сигорност е под нулата.
  • 6 Сега при нас е модерно

    12 0 Отговор
    сиганките да ходят да раждат в Германистан, та чааветата стават по рождение германистанци. Така те се евро-интегрират още от раждането и стават все повече и повече немски сигани, да са им честити
  • 7 Ханс

    12 0 Отговор
    милионите мургави ислямски мигранти и заселници в Германия, раждат като бесни, а за ромовете да не говорим, затова и раждаемоста от отрицателна до скоро е положителна, но след десет петнадесет год.изненадата ще е доста неприятна за бялото малцинство
  • 8 Философът

    6 1 Отговор
    Няма изход от тази ситуация .Разумен и мирен .Изходът е само с унищожаване на цигани , араби , афгани и др .Имам пред вид Германия .Смяна на управляващите и нова политика на екстрадиция и недопускане на нови пришълци .Добре ! Те ще си върнат циганите в България , Румъния , Унгария , ама ние какво ще правим ?Изходът е само един !Знаем го , но Светът няма на този етап да ни позволи .
  • 9 Бай Ганьо

    11 1 Отговор
    Никога не съм ходил в Германия , но я обичам .Обичам и немците .Германци , не допускайте унищожаването на страната си .Накажете тези които допуснаха това !
    И не допускайте другите раси в Германия .Холоараби и Холороми !!!
  • 10 Бай Иван от ГДРто

    3 1 Отговор
    Не знам какъв коментар да напиша,трудно ми е да го измисля,но ако го измисля обезателно ще го споделя.
  • 11 Пламен

    2 0 Отговор
    Гуд, гуд, данке. Бабам'ги на черната тояга се е въртяла на младини. Помни! Сега за беликожите арийки паламарки внесе барабар с ексотичните болести. Ще се гърчат розовите сливчета под мостовете, връщайки се от плуване. Всичките ги прибирайте!
  • 12 Гост

    2 0 Отговор
    Имат пари плащат. Като ги свършат ще ги питам какво ще плащат.
Новини по държави: