7 Януари, 2019 12:07 2 709 17

Откриха огромна катедрала в Египет

  • катедрала-
  • египет-
  • откриване-
  • абдел фатах ас сиси-
  • кайро-
  • църква

Важен момент в египетската история

Откриха огромна катедрала в Египет - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси откри снощи огромна катедрала близо до Кайро по повод православното Рождество Христово, празнувано от египетските копти, предадоха световните агенции. Церемонията се състоя при засилени мерки за сигурност ден след откриването на взривно устройство близо до коптска църква, при което загина един полицай, припомня Франс прес.

На церемонията присъства главата на Коптската църква на Египет Тавадрос Втори. Катедралата "Рождество Христово" се намира в пределите на новата административна столица на Египет, която е в процес на изграждане и която е на 45 километра от Кайро. Храмът бе открит с тържествена литургия. Това ще бъде най-голямата църква в Близкия изток, пише на страницата във Фейсбук на говорителя на Коптската православна църква, предаде ДПА.

В реч по повод откриването на храма Ас Сиси подчерта, че мюсюлманите и християните в Египет ще останат единни. Той каза, че откриването на катедралата е важен момент в египетската история.

Ас Сиси, който е мюсюлманин, поръча изграждането на новата катедрала преди две години след убийството на 27 християни през 2016 г. в бомбен атентат в църквата "Свети Петър и Павел" близо до катедралата "Свети Марк" в Кайро, където трябваше да се проведе коледна меса. Миналата година новата катедрала беше частично готова и там имаше коледна литургия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаа

    26 1 Отговор
    ЕВАЛА!
  • 2 гост2

    14 11 Отговор
    Ето такива са мусюлманите,помагат на всички ВЯРВАЩИ!

    Коментиран от #4

  • 3 фжр

    25 3 Отговор
    Вярно, че днес руснаците празнуват Рождество, а ние Ивановден, а уж и двата народа сме православни... Не ги разбирам тея работи с празниците. Поздравления на всички християни в Египет с новата катедрала!

    Коментиран от #5

  • 4 Емил

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "гост2":

    ...да си отидат по-бързо от този свят!
  • 5 Папата

    10 7 Отговор

    До коментар #3 от "фжр":

    В България сте по католическите календар за църковбите празници както всичко ви е карашък и не ви е у ред така и с Коледа!
  • 6 КГБ Териер

    1 22 Отговор
    Още не бях виждал Джамия с кръстове по върховете! Но щом вече има мъже с чорапогащи защо да няма и Джамия с кръстове! Има си и минаре даже хахахаха

    Коментиран от #14, #16

  • 7 Kcaniba

    8 6 Отговор
    Браво!
    Докато бандеровците са разколници и анатемосана потурня, древният Египет прави блага!!!

    Коментиран от #8

  • 8 случаен

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Kcaniba":

    Де да беше Древният Египет, а то арабска напаст. Настанили са се в земите на древните египтяни, унищожили са поне половината културно наследство и сега само заплашват, че ще унищожат всичко, ако не им ходят по гайдата. В отдалечени места в пустинята има страхотни копски манастири по чудо оцелели от набезите на арабски племена. Добре поддържани, явно никой не краде средствата, отпускани от Православната църква, но е доста странно християнство, нещо между православие, католицизъм и ислям. Има и араби, приели християнската вяра, които по цял ден се търкалят по църквите на манастирите, медитират. Трудна работа! В една малка пещера над един от манастирите е живял първият монах на християнството, Свети Антоний. За да стигнеш до малката пещера се изкачваш поне по стотина и повече стъпала. Египет е вълшебно място, Червено море е една приказка, да не говорим за пустинята и прекрасните курортни комплекси, само че както е тръгнало, туризмът скоро няма да процъфти с тези грозни атентати. Така и не мога да разбера как можеш да убиваш хора, дошли да се любуват на прекрасния Египет.

    Коментиран от #12

  • 9 Мюсюлманското братство

    0 4 Отговор
    Една дума от батко Ердо, до вечерта става отломки, и Сиси взима урок.

    Коментиран от #11

  • 10 касапина

    5 1 Отговор
    БРАВО! Нека станат хиляди.
  • 11 инфо

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мюсюлманското братство":

    Египетският парламент ще изключи турските компании от сключването на сделки за чувствителни сектори в страната, като например тръжни процедури за инсталации за нефтопроводи и газопроводи в Средиземно море, за да защитят националната сигурност на Египет. Турция представи на ООН своето възражение срещу египетско-кипърското споразумение от 2003 г. относно ограничената изключителна икономическа зона. Египет защити споразумението си с Кипър, като заяви, че никоя страна не може да оспори нейната законосъобразност, тъй като е в съответствие с правилата на международното право и е депозирана като международна конвенция в ООН.
    Египетското външно министерство предупреди, че всеки опит за нарушаване или намаляване на египетския суверенитет в тази област се отхвърля и адресира.
  • 12 Справка

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "случаен":

    Египед е арабската държава с най-много Християни. След Мюсюлманските братя малко намаляха, но все още се държат. На второ място е Сирия. В момента Турция или по точно поддържаните от тях джихадисти се опитват да ги унищожат, освен Кюрдите в Сирия са застрашени и християните.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бурка с Деколте

    0 1 Отговор
    Залозите вече тръгнаха. Десет към четири да гръмне до края на месеца.
  • 16 Хъш

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "КГБ Териер":

    А, не си виждал!? Ами свети Александър Невски какво е? Махни му кръстове те и те ти джамия.
  • 17 mediator37

    0 0 Отговор
    Имаше един карикатурист Витко Боянов, беше нарисувал джамия като една цица по средата и от четири страни по един навирен гуй - минаре. Тази църква, камбанарията й много тясна и висока и сигурно ако коптите не слушат , президента им взема нотариалния акт , маха кръстовете и като гуди по един полумесец- ето ти я готова джамия с минаре. И между другото този нов град дето го строят и където е църкво-джамията е много далеч от истинското Кайро. Ограден е с бетонни стени по три метра.