Last news in Fakti

31 Март, 2012 08:35 8 222 8

Какви ги е вършило ЦРУ в Полша?

  • цру-
  • полша-
  • военни бази-
  • ал кайда-
  • тероризъм

Имало ли е тайни затвори на ЦРУ в Източна Европа, в които членове на Ал Кайда са били разпитвани и изтезавани? Този въпрос така и не получи оконочателен отговор. В Полша темата изведнъж стана отново актуална, пише "Дойче Веле".

Бившият шеф на полското разузнаване Збигнев Шемьонтковски е обвинен в организирането на таен затвор на ЦРУ на полска теротирия, за който се предполага, че американци са изтезавали заловени в Афганистан бунтовници. Според обвинението Збигнев Шемьонтковски е нарушавал международното, а и полското право, позволявайки на ЦРУ да разпитва и изтезава предполагаеми терористи от ислямски страни на полигона на някогашно военно летище в Мазурската област.

Това е ставало в периода между 2002 до 2004 година. Управлявалото тогава посткомунистическо ръководство на президента Александър Квашневски и премиера Лешек Милер, към чиито довереници принадлежеше Шемьонтковски, непрекъснато отричаше съществуването на подобен таен затвор на ЦРУ.
До стената

Полети на ЦРУ до румънската военна база Михай Когалничану

Предявените от прокуратурата обвинения поставят под силен натиск оглавявания от Лешек Милер опозиционен Ляв Съюз, който произлиза от комунистическата Работническа партия. Представители на управляващата консервативна Гражданска платформа на министър-председателя Доналд Туск изискаха да бъдат представени всички информации за сътрудничеството между тайните служби.

Депутати от управляващата партия не изключват евентуален процес срещу Милер и Квашневски. Още преди пет години депутати от Европейския парламент, както и представители на Съвета на Европа обвиниха Варшава, че участва в правните нарушения на американското правителство по времето на Джордж Буш.

Още през есента на 2005 година, след изборното поражение на посткомунистическото правителство излизащ в Мазурската област вестник писа за редовно приземяване на американски самолети на изваденото от експлоатация летище Шимани. Вестникът получил тази информация от бившата директорка на летището.

На полския персонал било забранено да се доближава до самолетите и до слизащите от тях пътници. Те били откарвани от летището в микробуси със затъмнени стъкла. Разследванията на правозащитни организации показаха, че самолетите, регистрирани от името на частни американски фирми, редовно са излитали от различни ислямски държави, най-вече от Афганистан. Друг аргумент предостави един освободен по-късно затворник, който разказа, че по време на разпитите получавал вода от бутилки с полски етикет.


Показания на очевидци и косвени улики

Според съобщения в американски медии, един от инициаторите на атентатите от 11 септември 2001 Халед Шейх Мохамед бил разпитван и изтезаван именно в Полша. Не само кабинетът на Лешек Милер, но и следващите правителства във Варшава обаче предотвратяваха разследванията на европейски експерти по този въпрос.

Шемьонтковски, срещу когото сега се води следствие, минаваше за водещ експерт в областта на разузнаването в целия посткомунистически лагер. Освен че бе вътрешен министър и шеф на националното разузнаване, той контролираше работата на всички полски тайни служби. Шемьонтковски минава също и за организатор на прочистването на тайните служби от съмишленици на демкратичното движение и на профсъюза "Солидарност", след като Квашневски стана приемник на Лех Валенса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    1 2 Отговор
    пълен цирк пълен цирк цру създаде умишлено и целенасо4ено терористи който ужким са бутнали кулите а истината е 4е самите те бутнаха кулите и другите обективси4ко е инсценировка...америка се крепи на технологиите на извънземните ако ги няма те америка е само една територия на дивия запад.......защо америка събира елита на целия свят??????????????????????????? инжинери, гениййй????????предоставя им условия за развитие???????защото се нуждае от откритията им ли???????????хахахаха не не и не сащ по този на4ин прават така 4е другите страни да не могат да се развиват и да са в каменната ера те за тва....на америка не и пука за техните примитивни открития защото има извънземни технологий на милиони години от тукашните примитивни технологий....да ми отварям ли още о4ите?
  • 2 кик

    1 1 Отговор
    когато вземеш цвета на една нация когато всяваш мизерия по целия свят целенасо4ено и лишиш народите от умните им у4ени ти по този на4ин ги правиш свой роби иконими4ески и полити4ески и технологи4но....подготвят ни за тотален контрол....размазване на понятието роден език принадлежност народи държави....а те там му викат демокрация, ала бала равноправие и само и само да прокарат политиката си на унищожение...америка се управлява от извънземни който са зад обама и конгреса...те са скрити в бази под земята и извън земята
  • 3 мик

    1 0 Отговор
    А какво да кажем за сегашното посолство на САЩ в София.
    колко етажа са надолу? Нека някой, който е слизал в бункерите в Южния Парк да каже колко е дъбоко там. Как така случайно избраха Американосите точно там да направят посолството си.
    На кое място по големина е тази административна сграда на САЩ
  • 4 соти

    1 1 Отговор
    Невервам-не не не ............Америка е образец за демокрация морал справедливост и т. н. Нали ни учат как да живеем-да не сме скотове. А се получава ОБРАТНОТО--те са най голямото зло на тази планета.С тази пропаганда надминаха даже комунистическите правителства!!!
  • 5 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Четем коментарите и няколко човека сме в учудване!!Дали наистина
    има извънземни,които напътстват USA.Ако наистина ги има тези извънземните,че и ние можем да бъдем гостоприемни!!!,защо ни
    подминават и отиват точно в тази гадна АМЕРИКА!,а!
  • 6 до 5

    0 0 Отговор
    има достатъ4но написано в нета за това което питаш просто потърси да не кажеш 4е пак аз съм писал измислици
  • 7 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    До коментар №6
    Аз лично ИРАКЛИ прочетох много внимателно написаното в нета!
    Ако проследим историята на МАИТЕ ,да минем и през някогашните ИНКИ.........това всичко е ставало наистина на онзи континент наречен АМЕРИКА!.......Може и да има извънземни и да са акцентирали усилята си там!ТУК по нашите земи сигурно имат агенти ,проучващи условията.Явно информацията към техния център е лоша за НАС и ще ни ликвидират...........мама ле ееее...
  • 8 kkk

    0 0 Отговор
    Вие сте изп..дели напълно.