31 Март, 2012 19:22 3 721 8

Русия със закон срещу гейовете

  • русия-
  • хомосексуални-
  • гей-
  • гейове
Русия със закон срещу гейовете - 1
Знамето на дъгата, символ на гей-движението, може да стане опасно да се вее

В Санкт Петербург и други големи руски градове се налагат глоби на тези, които открито говорят за хомосексуалност. Държавната Дума сега подготвя закон срещу "хомосексуалната пропаганда" за цялата страна. И това в 21 век, пише „Дойче Веле”.

Либералните сили и правозащитниците в Русия са възмутени. В най-голямата по територия страна в света в бъдеще откритото говорене на тема "хомосексуалност" ще бъде наказуемо деяние. Досега туристическата метрополия Санкт Петербург и някои други големи градове имаха закон срещу т.нар. "хомосексуална пропаганда", с цел закрила на децата и младежите, както се казва официално.

Но ето, че сега и Думата представя проектозакон за цялата страна, който предвижда парични глоби дори за разяснителна дейност относно различните сексуални ориентации. Критиците на закона предупреждават, че с този закон ще се усложни и превенцията на СПИН.

Завръщане в мрачното Средновековие

Говорителят на зелените в германския Бундестаг Фолкер Бек окачествява инициативата на Путин и неговата партия като "завръщане в мрачното Средновековие".

Депутатът от партията на Путин в Санкт Петербург Виталий Милонов нехае за критиките. Той е "баща" на инициативата и обвинява например германската група "Рамщайн" в хомосексуална пропаганда. Същият Милонов предупреди и Мадона да не нарушава закона на концерта си през лятото в Санкт Петербург. Законът забранява и филми, музикални клипове, книги и списания с хомосексуално съдържание.

Фолкер Бек, който не крие своята хомосексуална ориентация, вижда в руския закон нарушаване на задълженията за спазване на човешките права. Задължения, които Русия като член на Европейския съвет трябва да спазва. Фолкер Бек настоява за категорична реакция от страна на федералното правителство. Самият Бек винаги е участвал в забранените и насилствено разпръснати гей-паради в Москва.

Сред руснаците с хомосексуална ориентация отдавна цари паника. Имайки предвид, че са забранени дори уличните протести срещу закона, мнозина от тях се чудят дали да не напуснат страната.

Наскоро няколко активисти заснеха специален видеоклип. На фона на музика от Чайковски, който също е бил хомосексуален, те призовават туристите да бойкотират Санкт Петербург. Много от критиците твърдят, че законът поставя на едно стъпало хората с хомосексуална ориентация и педофилите, като по този начин ги приравнява с престъпниците.

За "различните" е все по-трудно, църквата ликува

Руската православна църква не спира хвалебствията си за закона. Той предлагал по-добра защита на руското общество от "неморалните западни влияния". Санкт Петербург сега трябвало да стане "преден пост на морала" и "място за поклонение на всички добри християни".

През 1993 година Русия промени наказателно-процесуалния кодекс и отмени забраната на хомосексуалността. Въпреки това темата си остава табу в руското общество. Според критично настроеното към Кремъл руско политическо списание "The New Times" законът представлява завръщане към репресивните времена на Съветския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рицар

    4 0 Отговор
    смърт све пе**ли
  • 2 прогрес

    4 0 Отговор
    Браво на братушките! Дано след тях и ние!
  • 3 Разумът

    3 0 Отговор
    Урааааа!
  • 4 сиси

    1 0 Отговор
    ПРАВИЛНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 5 България

    1 0 Отговор
    Радвам се, че поне в Русия има морални политици, мислещи за бъдещето на страната, ...на който не му харесва свободно може да напусне и да отиде където поиска!!!
    Да живее Русия!
  • 6 Вие сте долнии

    1 0 Отговор
    Живота е един! някой да не е дошъл да ви гони да ставате гейове .. комплексари кво ви пречат бе ! Пфу .. е за тва няма да прокопса Балканеца - все е нетолерантен и първосигнален и мъжествен . И тва не е нещо възникнало през 21 век , а още в АНТИЧНОСТТА сев наблюдава .. много мъжествени сте нма що !!! Ми кво ако някой просто иска да е обратен и тва го влече !? КВО ТОГАВА ??? Аз не съм обратна ,но съм толерантенб човек !
  • 7 България

    0 0 Отговор
    Не само в големите градове, а навсякъде! трябва да се забрани откритото говорене за този гнусен порок!!!
    Против такъв закон могат да са само заблудени, извратени и психично болни хора. Това са така наречените "либерали". Те станаха причината за толкова извращения в целия свят за които е срамно дори да се говори. Именно защото "живота е един" и от там след нас и потоп, какво ти пука нали...
  • 8 Джери... Манго Джери

    0 0 Отговор
    Ти май не си успяла да прочетеш статията след първия ред. Поне така се надявам, щото иначе не говори високо за общата ти умствена потентност. Никой никому не забранява да е гей! Забранява се откритото обсъждане, насърчаване и пропагандиране на хомосексуализъм. Както със същата, а и по-голяма сила е забранена откритата агитацията към саморазправа и омраза спрямо същите тези хора с "алтернативни сексуални наклонности". Нека да се опитваме за вбъдеще да поглеждаме нещата малко по-обективно за сметка на нездравите емоционални изблици в интернет пространството...
    А на немсия вурстоядец бих напомнил, че в собствената му не-държава, която повече от половин век след като разпусна последното си национално правителство, управлявало по силата на истинска конституция (Verfassung), а не според провизионен сбор от фиктивни, национално негласувани закони (Grundgesetz) достойни за не повече от второразряден африкански протекторат, също съществуват закони, ограничаващи основни човешки права, които очевидно в нито едно държавно формирование на неговата нация (през първите три Райха, до ГДР и настоящата ФРГ) не са зачитали и уважавали.
    Пременил се Илия пак в тия...