Last news in Fakti

26 Януари, 2019 06:32 17 228 46

Удариха самолетите на руските олигарси

  • русия-
  • олигарси-
  • самолети

Банките продават авионите на богаташите от черния списък

Удариха самолетите на руските олигарси - 1
Снимка: Shutterstock

Наложените от Запада санкции срещу Русия не засягат само икономиката на страната. Те затрудняват всекидневието или поне комфорта на лица, попаднали в обхвата на западния радар, пише "Ди Пресе".

Както сега стана известно, братята Борис и Аркадий Ротенберг са се разделили с частните си самолети. Става въпрос за «Bombardier Global 5000“ (M-BRRB) и “Bombardier Global 300” (M-ARRH), оценявани на 25 и съответно 15 милион долара, съобщава сп. “Форбс”, позовавайки се на източници от бизнес авиацията.

Според изявление на представител на братята Ротенберг швейцарската банка “Credit Suisse”, която е кредитирала покупката, след въвеждането на санкциите е престанала да получава плащания по кредита от бизнесмените Ротенберг и е продала самолетите, което до голяма степен е затруднило дейността им.

В Русия братята Ротенберг не са кой да е. 67-годишният Аркадий на младини е бил партньор на Путин в клуба по джудо в Санкт Петербург. По-късно под закрилата на стопанина на Кремъл става милиардер и е един от новите олигарси на Путин, които са отнели хранилката на олигарсите от времето на Борис Елцин.

Предимно при крупните строителни сделки на държавата и държавни концерни през изминалите 15-20 години Аркадий Ротенберг непрестанно отстранява конкуренти и си спечелва прозвището “Кралят на държавните поръчки”. Чрез фирмата си “Стройгазмонтаж” извършва строителни дейности за газовия концерн “Газпром” при изграждането на газопровода “Северен поток” и на новия газопровод към Китай “Power of Siberia”. Последният голям проект беше 19-километровият мост над Керченския проток, свързващ Русия с полуостров Крим. За целта руското правителство предостави близо 3 милиарда евро.

Братята Ротенберг попаднаха още през 2014 г. в първия списък на САЩ за налагане на санкции срещу приближени на Путин лица.

Когато на 6 април 2018 г. бяха наложени нови санкции, това засегна и други богаташи. За “Форбс” Павел Сахаров от чартърната авиокомпания “Jet24” заявява, че като предпазна мярка редица западни банки са прекратили отношенията си с определени руски клиенти. Така след налагането на санкциите Олег Дерипаска, шеф на втория по големина в света алуминиев концерн “Русал”, е бил принуден да се раздели с три частни самолета от марката “Gulfstream G 550”, всеки от които струва 30 милиона долара. Подобна съдба сполетя и Генадий Тимченко, който не може да ползва самолета си “


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    85 44 Отговор
    Брей тези руско-еврейски олигарси, а бе как така все бомбардиета и гълфстрими си купуват, защо не са си купили руски самолети, хем и родните производители да подържат !?! Нек ся местните рублофили да почнат да ги оплюват, нали уж много мразят евреиските чифути !

    Коментиран от #2, #6, #16, #21

  • 2 Ььььььь

    85 52 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Еми сега ще си купят руски самолети-от което губи само Запада...Да не говорим че руските олигарси масово си изтеглиха парите от западните банки след като безумците от Брюксел решиха да легнат под САЩ срещу руската икономика.Реално "бълха"ги ухапала тези олигарси...

    Коментиран от #7, #28, #37

  • 3 А стига бе

    79 37 Отговор
    Ауууу ша ревна.Клуб Zомби как се е разтревожил за руските олигарси. Пък били те приятели с Путин-като че ли Тръмп,Меркел,Мей или Макрон имат приятели клошари. Били взимали обществените поръчки-а в САЩ кой ги взема?-айде стига с тези изтъркани партенки.
  • 4 Да го кажем направо.

    81 41 Отговор
    Когато Путин натисна някои от олигарсите за корупция или неплатени данъци,Запада пищи-това е диктатура. Примери много-Хадарковски,Березовски,Серпукрв и т.н. Когато те са в Русия-били приближени видиш ли на Кремъл. Дали пък в еталона за демокрацията САЩ,тамошните олигарси не са близки със властта и няма корупция? Само че в САЩ корупцията е законна!@!!!!!! и се нарича лобизъм. Значи всичко е О.К. И трябва да пищим за другите.
  • 5 Преброяване на бесните язовци

    57 19 Отговор
    Тези Ротенберг са си чисти православни руснаци и славяни. И нямат ама абсолютно нищо общо с евреите. Нали чебурашки? 😂

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Дерипаска

    31 29 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Мъжки няма да се косиш, вече ще си джиткаме със Су 35!

    Коментиран от #14

  • 7 Borislav Popov

    52 24 Отговор

    До коментар #2 от "Ььььььь":

    Масово си били изтеглили парие от западните банки, дрън, дрън, глупости ! Напротив, само там и си ги дърдат, защото ако стане някоя патаклама в Русия, ще им изгорят паричките, още по вече, всички руски чифути имат като резервен вариант недвижими имоти в САЩ и страните от ЕС и синчетата и щерките им въртят бизнес на запад, учат се там и живеят там !
  • 8 ОлигУфрен

    27 24 Отговор

    До коментар #5 от "Преброяване на бесните язовци":

    Ротенберг-американски предприемач и мениджър, един от основателите и лидер на Endeavor Global, Inc. Коклюш, такава фамилия има и в САЩ, да кажеш нещо за нея?

    Коментиран от #10

  • 9 Бесен Язовец

    36 23 Отговор

    До коментар #5 от "Преброяване на бесните язовци":

    Те чебурашките само тези евреи мразят, дето живет в Израел заобиколени от всякъде с чалмосани и чаршафосани, уж те били баш чифутите, понеже угнетявали любимите им арабчита ! А тези евреи които са в Русия и още по вечето, които са баш приятели на любимото им Пути, тия са от правилните евреи, чисти са и честни като момина сълза и затова тях не ги плюят въобще. Е, нищо, че всички тези еврейско-руски чифути са люто мразени от обикновенния руски народ, ноо това за чебурашките не е важно, за тях са важни опорките които Мацква им е отпуснала, иначе найн копейка !

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Московский комсомолец

    28 14 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    Че той самият Путин е чафутин бре, по майка е шеломович! А дмитрий медведев- давид ааронович мендель!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 1944

    17 11 Отговор
    колко са нещастни партийно назначените "бизнесмени". и нашите са по същия савецки модел.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Паток

    15 2 Отговор
    Да не си на мястото на руските олигарси! Сега като им вземат частните самолети, ще трябва да летят пеш!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бате СЕР ГЕЙ

    27 5 Отговор
    А тия как станаха милиардери в страната на равните , равни, ама едните са изравнени с земята , като милите родни картинки а бяхме равни ,но тия които ни изравниха със земята държавата , спрат ли да си плащат членския внос, като Банев ,Манев, Ветко и тн. май им предстои зануляване.

    Коментиран от #18

  • 18 Borislav Popov

    15 16 Отговор

    До коментар #17 от "Бате СЕР ГЕЙ":

    Ми така е, защото ние тук сме им филиал, ако, че сме в ЕС, докато не се оттървем от всички тукашни слуги на еврейско-руските чифути, бял свят няма да видим !

    Коментиран от #46

  • 19 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    23 10 Отговор
    Ка се става милиардер ами като си приближен на путин и те погали то си го пише у статията тука сценария беше същия кои е лизал на тошко задника сега е крупен бизнесмен

    Коментиран от #24, #38

  • 20 Виц

    11 7 Отговор
    Юдеоболшевики, сър
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Borislav Popov

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хаджи хаджи Българин":

    Карай брат ми, важното е парата да пада, та да има с кво да раня циганчеата, иначе трябва да ги пращам да крадат и да просят !
  • 23 Бай хой

    14 8 Отговор
    И кво излиза от написаното. След налагането на санкциите олигарсите са спрели да обслужват крвдитите. Значи санкционирани са точно западналите банки. А иначе заглавието е в издържан евроджендърски стил.

    Коментиран от #32

  • 24 айде стига бре гейбераст

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    тук-вдемоНокрацията да не е по различно!???
    Ми я вземи хамериканската история- пълно е с такива!!!Един написа-Световният еврейски заговор/и то не случаен/ и евреите го погнаха,защото ясно разкри целите и методите им!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Франц Кафка

    11 7 Отговор
    Ако в Москва излязат милион и половина човека да протестират , както във Венецуела , никакви Путини и олигарси няма повече да ги ограбват ...
    Но откъде в Москва милион и половина човека ?

    Коментиран от #31

  • 27 редник

    10 6 Отговор
    Уж милиардери под закрилата на Путин , а теглили кредити !?:) Нямат пари за самолети ! Малко недомислено !

    Коментиран от #36

  • 28 Перка

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ььььььь":

    И какво ще купята кажи
  • 29 Batushka

    3 4 Отговор
    Разбрах ,че са им откраднали самолетите...национализация...
  • 30 Драйвър

    9 10 Отговор
    Може да са придворните олигарси на Путин,но 100% са интелигентни хора и не са си купили руски самолети по една единствена причина-ценят живота си повече от пропагандата!Жалко наистина за Европа ,че губим пари ,но съм и 100% сигурен,че тези господа НИКОГА няма да си купят руски самолети!Ще си купят произведени от държава която не поддържа тези глупави санкции и това ще е ,интересното е ,че дори руснаците осъзнават,че техниката им е боклук и никой уважаващ себе си гражданин на Руската федерация не ползва руска техника ОСВЕН ПО НЕОБХОДИМОСТ,а тук нашите подлоги видят ли статия свързано с някой руски боклук (Лада например) започват хвалби ,истории.......жалка картинка!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Боряшник

    9 5 Отговор
    Лоша дума за олигарсите да не сте казали, ние си пием боряшник, те си ни стрижат, Рублата пада, белите и образовани бягат на запад, както и двете щерки на цар путя, Той ни баламосва с ВРАГОВЕ, за да не усещаме щавенето, цял свят ни се смее, само българските родоотстъпници ни ближат, щото ги карах е да се пишат македонци и още помнят съветската тояга и внуците им ще се огъзват да ги шпорим.
  • 34 СССРБАРЕТА

    6 7 Отговор
    Като чета реално се разбира че Руските олигарси милиардери са спрели да плащат на западната американо швейцарска банка за въпросните самолети два на брой! И не разбрах кой кого е ударил?!? За хора със 20 -30 милиарда активи 15милиона са им джобните които разбира се няма да отидат на запад ХАХАХАХА! Бих дал друго заглавие: РУСКИ МИЛИАРДЕРИ УДАРИХА ЗАПАДНА БАНКА!
  • 35 Земетресение

    7 0 Отговор
    Това положение не може да продължава вечно.Много повече губят отколкото печелят в един момент ще има сериозно разстърсване в световен мащаб.При война всички губят.Дори победителя.Особено като конфликтът е мащабен
  • 36 Хи их хи

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "редник":

    Напротив, много хитро измислено! Теглят кредит от западна банка за самолети. Те им ги задържат, руснаците спират да изплащат кредита!

    Коментиран от #39

  • 37 Митко

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ььььььь":

    Ти в час ли си?Кой руски олигарх си държи парите в руска банка?Нали утре може да последва национализация и да изгори!?А по повод самолетите,какви руски ще си купят,че нещо не се сещам за цивилен сегмент самолети?
  • 38 Лупи

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Пълни глупости! Всички милионери с куфарчета са свързани с Луканов, който е свързан с КГБ! Т. Живков няма нищо общо с тия престъпници дето са в момента, напротив по негово време заемаха празни партийни постове и се държаха на страна доколкото може от работещите отрасли на икономиката. Само виж какви са били Баневи и подобните им по времето на бай Тошо и тъпнята дето си написал става диария. Когато свалиха Живков 89-та нямаха търпение да си раздадат баницата, а него го съдиха и понеже толкова е крал не намериха абсолютно нищо срещу него включително и с помощта на ЦРУ. Затова си стоя до послено с домашен арест и една къща защото е бил милиардер и е раздавал милиони... дебил.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 БСП ДПС Евророма

    1 3 Отговор
    Нещо по еврейските връзки на Жужето?
  • 41 в очи куме

    8 1 Отговор
    Обясни по-лесно на хората, тези братя са като, Пашата, Маджо,
    Руснака и другите приятели на Бойко Борисов, всички на които
    може да се доверят стотици милиони..на съхранение.

    Коментиран от #44

  • 42 гнида

    6 5 Отговор
    Стара статия ! Всичките тези са персона нон грата в Русия благодарение на Путин . Руски може да са единствено работниците им , сиреч , тези чиито труд крадат ! Но и това ще свърши скоро !
  • 43 Московский комсомолец

    1 5 Отговор
    Руската корпорация "Иркут" с гордост представила новия си авиолайнер МС 21! Ама той щял да бъде с двигатели на гадните, прогнили и затъващи американци "Pratt and Whitney" що така бе ушанки? Окачените под крилото турбовентилаторни редукторни двигатели са или PW1400G на американската компания „Прат енд Уитни”
  • 44 Московский комсомолец

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "в очи куме":

    Да бе да, особено братя Ротенберг и главния равин на русия берл лазар!
  • 45 Много съм доволен,

    2 1 Отговор
    Че в България отдавна всичко е прекрасно, удобно, красиво, стабилно. Народът щастливо се наслаждава на благополучието и великолепни грижи, които получава от своята държава и много добри управници. Българите са духовни, добри, щедри и много тактични хора, които винаги се радват на успехите си във всичко.
    Браво!
  • 46 Нострадамус

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Borislav Popov":

    Влизаш в тунела брат,чед...светлина от нийде не виждаш..! За съжаление си...!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания