Last news in Fakti

7 Април, 2012 10:18 930 1

Саркози: Без сирене в Елисейския дворец

  • сирене-
  • франция-
  • никола саркози

Главният готвач на френския президент Никола Саркози разкри, че той забранил да се сервира сирене в Елисейския дворец, съобщава британският в. "Дейли Телеграф".

Преди време Шарл дьо Гол попита шеговито: "Може ли човек да управлява страна, в която има 246 различни видове сирена?". Но манякът на тема добра физическа форма Саркози решил да премахне от погледа си източника на безпокойство за Дьо Гол, разкри главният готвач на Елисейския дворец Бернар Восион, който е готвил за петима държавни глави.

Французите бяха определени като "ядящи сирене отстъпващи маймуни" от гневни републиканци в САЩ, след като не подкрепиха нахлуването в Ирак през 2003 г. Но Саркози решил да изключи продукта, богат на мазнини, от менюто. Отвращението му от сиренето едва не довело до дипломатически инцидент през октомври м. г., когато обидил германската канцлерка Ангела Меркел, като казал на друг лидер на ЕС, присъстващ на вечеря в Елисейския дворец: "Тя твърди, че е на диета, а си поръчва втора порция сирене", припомня БГНЕС.

Френският президент, който държал много на здравословните храни, предпочита "леки, балансирани ястия и пилешкото пред червеното месо", казва готвачът му. Това го отличава от предшествениците му, които не се страхували да опитват по-мазни храни дори на обяд. Французите трудно приеха факта, че лидерът им не пие вино, източник на голяма национална гордост. Последните разкрития може да нанесат нов символичен удар на надеждността на френския президент като флагман на френската гастрономия.

По съвет на съпругата си, бившия супермодел Карла Бруни, с 13 години по-малка от него, Саркози, който преди време бил пристрастен към шоколада, бил подложен на драконовска фитнес и хранителна програма през по-голямата част от мандата си. Той се хранел главно с риба, зеленчуци, салати и шербет и си позволявал да хапва само селско сирене. Някои потърсиха причина в нискокалоричната диета за припадъка на Саркози през 2009 г. по време на ежедневния му уморителен джогинг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Ей такива управляват света. Ако не ги избесим по стълбовете то поне трябва да ги приберем в съответните заведения.ДОЖИВОТНО!