Last news in Fakti

18 Април, 2012 10:02 902 0

Саркози губи подкрепа преди изборите

  • никола саркози-
  • франция-
  • избори-
  • президент

Подкрепата за френския президент Никола Саркози намалява с 2% до 24% на първия тур на президентските избори, показва последното изследване на института CSA, цитирано от френския в. "Фигаро".

Това е най-ниският резултат за Саркози от началото на президентската му кампания. Разликата с кандидата на социалистите Франсоа Оланд чувствително нараства, след като подкрепата за него се увеличи с 2 процентни пункта до 29%, сочи изследването. На втория тур разликата между двамата кандидати също се увеличава. Кандидатът на социалистите ще спечели с 58% спрямо 42% показват резултатите от социологическото изследване.

Марин Льо Пен получава подкрепа от 17% от избирателите, с 2% повече спрямо предишното изследване.

А кандидатът на Левия фронт е подкрепян от 15% от френските избиратели, спад с 2% спрямо предишното изследване. Всички кандидати на левицата увеличават леко преднината си до 46%. Десницата (без крайната десница) регистрира спад от 1,5% до 25,5%.

Кандидатът на социалистите за президентските избори във Франция Франсоа Оланд заяви пред германския в. "Ханделсблат", че ще блокира бюджетния пакт, ако той "не съдържа мерки за растеж", съобщава БГНЕС.

"Ако пактът не съдържа мерки за растеж, няма да мога да подкрепя ратифицирането му от Националното събрание. Обещах това на французите и ще удържа обещанието си", заяви Оланд пред германското икономическо издание. Кандидатът на социалистите е смятан за фаворит в анкетите преди изборите, чийто първи тур ще се състои в неделя.

"Срещнах се с много европейски държавни глави, не много от тях са доволни от икономическото положение. Аз не съм изолиран случай", уверява Оланд. Освен това той определя като "чист пиар" проекта за вписване във френската конституция на "златно правило", поставящо таван на държавния дълг. То е подкрепяно от настоящия президент Никола Саркози.

Приемането на "златни правила" в държавите от еврозоната се подкрепя от консервативната германска канцлерка Ангела Меркел, откакто самата Германия прие подобен инструмент. В отговор на въпрос за отказа на Меркел да се срещне с него по време на предизборната надпревара, кандидатът на социалистите заявява: "Разбирам, че съществува партийна солидарност между различните европейски консервативни лагери.

Без да вземам предвид случилото се по време на предизборната кампания, ако бъда избран, първата ми визита ще бъде в Германия. Тогава ще се срещна с г-жа Меркел. В тези времена на голяма криза Европа се нуждае от френско-германския съюз", изтъква Оланд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА