Last news in Fakti

8 Февруари, 2019 11:39 2 197 15

Туск нападна Румъния

  • ес-
  • доналд туск-
  • румъния

Председателят на Европейския съвет не е доволен от правните реформи в страната

Туск нападна Румъния - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск насочи вниманието си към румънското правителство, съобщи Политико.

Туск имаше среща с румънския премиер Виорика Дънчила. След нея той отправи критики към румънското правителство за опитите му да прокара закони, които според румънската опозиция ще подкопаят върховенството на закона.

„Някои може да кажат, че съм старомоден. Аз обаче все още вярвам, че съдиите, а не политиците решават кой е виновен и кой е невинен“, заяви Туск.

Той написа коментара и на румънски език в социалната мрежа Twitter. Румънското правителство планира промени, с които се дава право на повторен процес въз основа на разногласия назначението на апелативни инстанции през 2014 г.

Според опозицията по този начин управляващите искат да помогнат на политици да отменят присъдите си. В момента Румъния е ротационен председател на ЕС.

В страната имаше серия от протести срещу конституционни промени през миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    28 3 Отговор
    В Брюксел се разхождат тежко въоръжени полицаи и военни седнали да критикуват Румъния! Те не могат се справят с една шепа фанатици обаче ръсят акъл.
  • 2 като за последно

    19 3 Отговор
    Измислен поляк,дето и поляците не го щат,тръгнал Дракула да напада.
  • 3 Трън

    23 0 Отговор
    Някои може да кажат, че съм старомоден. Аз обаче все още вярвам, че съдиите, а не политиците решават кой е виновен и кой е невинен“.............................................................Така ли? А защо не го каза на Бойко?
  • 4 Анонимен

    7 5 Отговор
    Ааа, подвеждащо заглавие! Аз се зарадвах, че Полша напада Румъния, най-накрая да им се върне на подлите и алчни мамалигари за това, което са ни причинили през юли 1913.

    Коментиран от #8

  • 5 Госта

    12 0 Отговор
    Щом е Туск е старомоден и вярва че съдът, а не политиците определят вината, да гласува срещу Кьовеши.

    Коментиран от #7

  • 6 Ало Банов съм

    15 1 Отговор
    Учете се на демокрация от Румънците, защото сме пълни аборигени спрямо тях.
    Те вече имат десетки политици вкарани в затвора, затова заплатите и стандарта им на живот са два пъти по високи нашите.
    Учете се как се бранят постигнатите успехи.
  • 7 Госта

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Госта":

    За европрокурор имам предвид.
  • 8 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    Не че нещо ама нашите умни, както винаги политици са ни го причинили! И си отбележи: те не са влезли в София, макар, че пътя им е бил открит. За разлика от нас, 1916 - да правим "шоу" на местните в Букурещ!
  • 9 ТОЧКАТА

    9 0 Отговор
    Аха ,значи затова БАНЕВ разчита на Брюксел да ОСЪДИ България!!!
  • 10 боко

    0 0 Отговор
    аз пък ще кажа,че както в Бъпгария политиците си назначават съдиите си ги и командват както ченалова и янева дали е фалшива новина ще каже цвъркащия
  • 11 боко

    0 0 Отговор
    аз пък ще кажа,че както в Бъпгария политиците си назначават съдиите си ги и командват както ченалова и янева дали е фалшива новина ще каже цвъркащия
  • 12 Само триинстанционен съд и нищо друго

    0 1 Отговор
    Истината в Румъния е доста сложна. Предишните управляващи си направиха собствени съдилища а сегашните искат да ги ограничат. В една страна трябва да има само един независим съд който да не се заобикаля с разни извънредни съдилища или други репресивни органи. Манталитетът на румънците и действията им по нищо не се разрличават от нашият.
  • 13 555

    0 0 Отговор
    Явно на Туск румънците не са предложили 5 вида пухени възглавници...всякакви лиготии...както в България и сега румънците лоши .
  • 14 Ууууууу

    0 0 Отговор
    то щото в Бг големи реформи стават, Труск-чо?
  • 15 въх

    0 0 Отговор
    и тоя - рептил, бе!
Новини по държави: