Last news in Fakti

8 Февруари, 2019 18:41 2 716 5

Възможен е референдум за обединение на Ирландия

  • великобритания-
  • обединение-
  • ирландия

Ирландците не искат излизане от ЕС без споразумение

Възможен е референдум за обединение на Ирландия - 1
Снимка: SHutterstock

Възможността за референдум за обединението на Ирландия става все по-възможна, съобщи Би Би Си.

Смята се, че британският премиер Тереза Мей е наясно с въпроса. Той беше оповестен от британски министри.

Това е възможно да стане при евентуално излизане на Великобритания от ЕС без споразумение. Основният проблем в споразумението е именно предпазен механизъм за границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Споразумение от 1998 г. Пояснява условията, при които британският държавен секретар на Северна Ирландия ще може да свика референдум за обединение.

Северна Ирландия е част от Великобритания. Именно споразумението сложи край на поредицата от насилие, причинена от желанието на ирландците за обединение.

Тереза Мей вече беше на среща с лидерите на ЕС за предоговаряне на споразумението. От там настояват, че няма да променят споразумението с Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЗС

    30 3 Отговор
    това се очакваше, дъжд от референдуми, в ирландия, шотландия и може би уелс също. Ще си остане англия сама завалията, като населението й е толкова глупаво, начело с политиците. Всички държави са недоволни от централното правителство в лондон. Както си го мисля, до няколко години Обединеното кралство няма да съществува.
  • 2 Реалист

    19 1 Отговор
    Мен ме интересува Шотландия да остане - сингъл малца е страхотен. Англетата ако искат и в Индия да се преселят.
  • 3 Дедо ви

    22 3 Отговор
    Аз пък ще си направя собствен референдум и ще си се провъзглася за президент на нашия блок. Щом за Гуайдо може, що да не може и за мене? Втора точка в референдума ще бъде обединение с комшийката от втория етаж - руса, бивша балерина и изобщо не е стисната.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Варна

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо ви":

    Я че гласувам за тебе! - Аресаата от първиот път! - И за комшийката!
Новини по държави: