12 Февруари, 2019 20:00 3 523 24

Добивът на петрол намалява

  • опек-
  • нефт-
  • петрол

Страните от ОПЕК са свили дневния добив с рекордните 797 000 барела през януари

Добивът на петрол намалява - 1
Снимка: Shutterstock

Страните от ОПЕК през януари са намалили дневния добив на петрол с рекордните 797 000 барела до 30,8 млн. барела основно заради свиването в производството на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, предаде ТАСС.

Все пак обаче те не са успели да постигнат на 100 процента ангажимента си за ограничаване на добива, поет през декември миналата година.

Добивът на Саудитска Арабия е спаднал с 350 000 барела до 10,2 млн. дневно. ОАЕ са произвели със 146 000 барела по-малко черно злато или 3,1 млн. барела.

ОПЕК и нейни страни партньорки се договориха в края на 2018 г. да понижат добива си с 1,2 милиона барела до нивото от октомври същата година. През януари споразумението е било изпълнено на 86 процента. Венецуела, Либия и Иран са освободени от това задължение.

Иран, срещу чийто петролен сектор действат санкции на САЩ, през януари почти не е загубил от добива си, който се е свил с едва 4000 барела дневно до 2,75 млн. барела.

Производството на Венецуела е намаляло с 59 000 барела до 1,1 милиона барела дневно, а на Либия - с 52 000 до 895 000.

Русия е понижила добива на петрол и газов кондензат миналия месец с 50 000 барела спрямо октомври миналата година до 11,56 милиона, сочи докладът на ОПЕК.

Организацията очаква предлагането на петрол от страни, които не са нейни членки, да нарасне с 80 000 барела тази година до 2,18 млн. барела дневно.

Засилване на добива се прогнозира основно в САЩ, Бразилия, Русия, Великобритания, Казахстан и Гана. В Мексико, Канада, Норвегия и Индонезия същевременно се очаква спад.

Добивът на петрол намалява
Снимка: БГНЕС/EPA

Картелът понижи прогнозата си за растежа в световното търсене на "черно злато" с 50 000 барела дневно до 1,24 млн. барела заради очакваното забавяне в темпа на икономически растеж на страните от американския континент, Европа и Близкия изток


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tervel bitcoin

    15 11 Отговор
    Бъдещето е в електрическите коли а не в бензиновите антики

    Коментиран от #12

  • 2 Citizen X

    16 5 Отговор
    Колко ли време ще ни манипулират с тези фосилни горива, и докога ли ще крият алтернативите им?

    Коментиран от #4

  • 3 Bingo

    17 14 Отговор
    При добив 1.1 млн. барела дневно на Венецуела което се равнява на близо 66 млн. долара дневно или близо 24 млрд. долара годишно да докараш страната си до такава криза трябва да си мега крадлив комунист или да си обвързан с Русия или САЩ които умишлено не разширяват добива за да не губят от своя.

    Коментиран от #5, #6, #15, #16

  • 4 ....

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Citizen X":

    Кипиш от акъл, разкрий истината и дай човечеството безценните си открития професоре!

    Коментиран от #21

  • 5 ....

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "Bingo":

    Ало Икономиста, този добив има разходи, инвестиционни, производствеби, амортизация и прочие, това не ти е чиста печалба!
    Второ, голяма част от печалбата отива за социално осигуряване на неграмотното население като нашите цигани, и още много други неща!
    Много самозвани специалисти има в този сайт!
  • 6 ....

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Bingo":

    Ало Икономиста, този добив има разходи, инвестиционни, производствеби, амортизация и прочие, това не ти е чиста печалба!
    Второ, голяма част от печалбата отива за социално осигуряване на неграмотното население като нашите цигани, и още много други неща!
    Много самозвани специалисти има в този сайт!

    Коментиран от #8

  • 7 963

    11 3 Отговор
    Първо, петролът се използва не само в автомобили, но и в производството на пластмаси, фармацевтични продукти и др. Той е полезен и ще остане. Второ, в Средиземно море и другаде ще бъдат открити нови находища. ExxonMobil, при неотдавнашно търсене в ИИЗ на Кипър, намери търговско петролно находище от 1 милиард барела.

    Коментиран от #9, #13

  • 8 НКВДенцето КГБ Териерчето

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "....":

    Никой не те пита какво има в тоя сайт

    Коментиран от #11

  • 9 СССР Барета (красная шапачка)

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "963":

    Ало бензинджията, млъкни малко
  • 10 Х х х

    7 5 Отговор
    Споко ребята , САЩ няма да позволят цената да се вдигне . Увеличават добива всеки ден и вече добиват колкото Русия и СА заедно. Но ...може да се очаква драстичен скок в експорта на САЩ тая година ,когато ще бъде пуснат нефтопровод до няколко големи пристанища и това ще увеличи възможностите за износ с пъти.

    Коментиран от #18

  • 11 ....

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "НКВДенцето КГБ Териерчето":

    Теб къде те сърби, че се буташ да те почешат!
  • 12 Хаджи хаджи Българин

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Tervel bitcoin":

    Хенри Ф форт!Ако някой ден се усетят хората как се държим с работниците, ще излязат на барикадите!!Така е и българският народ!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Вин Дизел

    5 2 Отговор
    Български химик беше открил алтернативно на бензина гориво в края на 80-те години, но разбира се всичко се потули.

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Как да има като

    6 4 Отговор
    Хората ги мързи да ходят. Имаш колело. Защо хората не ги карат? Ооо колата ми трябва да си возя семейството. Да бе като виждам на вън колко хора сами си карат колите ми става ясно. Една кола за мъжа една за жената една за детето една за баба ти. Колко коли трябва да има едно семейство 5? Ми то затова е набъчкано и натрупано с коли. Как да паркираш тоз боклук тази ламарина? Върви си я паркирай на село. В града няма място а на село пустош. Ама циганите що я гепят. Затова карай си колелото.
  • 18 Ники

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Х х х":

    Ако пуснат. Една. Тръба под океяна

    Коментиран от #19

  • 19 Цеца умре

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ники":

    ОКЕАНА
  • 20 231

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Вин Дизел":

    Даваха го в предаването "Добро утро".
  • 21 231

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "....":

    Ти като вриш от акъл, трябва да знаеш, че алтернативната енергия и горива отдавна ги има. Но за да станат достъпни, трябва да позволят това да се случи, професоре!
  • 22 ....

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Младеж ти нещо не си добре, даже за производството на различни тъкани дрехи носиш които са от производна на петрола, а в България може да се премине на каруци и без туй коли не произвеждаме

    Коментиран от #23

  • 23 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "....":

    Ами като се имаш за старец къде си тръгнал да търсиш мозък за неща , дето никога няма да са ти ясни ?? Първо точно пък за дрехите ли намери да се хванеш ,хахахаха !!! Ако ти носиш найлон , някои хора предпочитат други материи , памук , вълна , коприна , ако не си ги чувал ! Второ в света има натрупани пластмаси за още поне 100 години само рециклирани да се ползват и пак ще има излишък !! Причината да се ползва още петрол за тях е , че са ПО-ЕВТИНИ , нищо друго !!!! Което се урежда само с едно само че за един ден , което ще стане скоро ! И да оставим всичко друго настрана , само едно въпросче !! Когато употребата на петрол спадне само с 50% , което ще се случи след не повече от 10-15 години , съответно цените се сринат в пъти заради свръхпредлагането , кои ще са тия глупаци дето ще го произвеждат и продават на загуба , щото такива като тебе "не можели" да живеят без него ??? Ако не знаеш дори в момента над половината световно производство е на ръба на загубата , а старите евтини находища се изчерпват със светлинна скорост !! При цени под 30 долара за барел могат да печелят не повече от 10% от производителите и то ако не влагат НИЩО за поддръжка , да не говорим за разработване !! А експертите предричат цени от 10-15 долара !!
  • 24 onq s konq

    0 0 Отговор
    Е па голем праз, иа мое си праим нафта от олио за моито ТДИ, а моем и от рапица, от соя, от кокос. А наи важното: Биодизелът подобрява работата на двигателя, увеличава мощността му, не съдържа сяра, намалява разхода на гориво и не на последно място-биодизелът е по-евтин от конвенционалния дизел, тъй като не се облага с акциз. Изгарянето на този вид гориво в цилиндъра на двигателя не е съпроводено с образуването на нагар и отделянето на т.н. сажди.
Новини по държави: