Last news in Fakti

11 Април, 2012 22:31 2 310 0

Газът - новият залог на Китай

  • китай-
  • газ-
  • шистов газ-
  • гризу-
  • въглища-
  • енергийна ефективност

След повече от век дълбаене за въглища за останалата част на страната, силно замърсената миньорска провинция Шанси е по средата на пътя до китайския газов бум. Днес в северната провинция сондите за газ не са рядкост. В тяхно лице Пекин се надява да намери чиста алтернативна енергия за бъдещето.

Намерението на страната е да удвои дела на природния газ в енергийния си микс до 2015 година и да намали използването на въглища, а с тях замърсяването и вредните парникови емисии, пише Ройтерс.
За целта Пекин не само е готов да внася повече синьо гориво, но ще заложи на нетрадиционни енергийни източници, включително и на шистовия газ.

Многолюдната азиатска страна дължи икономическия си бум до втора сила в света именно да пришпорването на добива на въглища. Този тежък сектор, характерен за ерата на Индустриалната революция, оставя стоите тежки отражения върху природата. Но място за бизнес още има.
Сега празните мини се използват за нови сондажи – този път за природен газ.

Нарича се още газ гризу или рудничен газ – той може да причини смъртоносни експлозии в мините. Именно това е един от най-големите индустриални убийци в Китай. За други това не е смъртна заплаха, а страхотна възможност да изведат газа на пазара, твърдейки че разполагат с нужната технология.

Пекин не успя да изпълни целта си от добива на рудничен газ (наричан още СВМ) дори наполовина (към 2010 година), но частните енергийни фирми за оптимисти, че в бъдеще ще се добиват големи количества газ.

Прогнозите са, че до десетилетие газът гризу може да задоволи 15% от нуждите на Китай от синьо гориво. Според различни оценки само в Шанси има залежи на 10 трилиона куб. м. газ. Това е четири повече от китайските газови резерви.

Типично за гризу е съдържанието на над 70% метан. Газът избухва при химическо съединение с въздуха, когато е в концентрации между 4% и 16%, като ефектът от него е най-разрушителен при концентрация от 10%.

Пекин строи газопроводи от централна Азия и терминали за втечнен газ по крайбрежието си, за да увеличи ролята на суровината в нарастващата си икономика. Така че всяка домашна находка би била добре дошла.

Иначе провинция Шанси е един от най-силно замърсените региони в света въобще, докато в Австралия се питат дали проучването за рудничен газ е безопасно и няма ли да навреди на водата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА