Last news in Fakti

31 Март, 2012 10:35 1 508 1

Китай на ход срещу слуховете за преврат

  • китай-
  • преврат-
  • интернет

Китайската полиция арестува 6 души, закри 16 сайта и спря 2 микроблога в интернет, след като във виртуалното пространство от дни се носят слухове за държавен преврат и сериозни размествания в пирамидата на комунистическата власт. Последните слухове из мрежата гласяха, че армията е изкарала танковете си  по улиците на Пекин.

Официалната власт счита, че подобни спекулации имат „много лошо влияние върху публиката”.

До момента няма потвърждение или доказателство в полза на съмнението за преврат, но явно властите го считат за достатъчно сериозно, за да предприемат крути мерки. Иначе Пекин мълчи по темата.

Интернет и блоговете са може би единственото свободно пространство в Китай, където хората биха могли да изразяват вижданията си, и го правят предимно анонимно, коментира Би Би Си. В държава, която дава твърде малко информация, подобни слухове за държавна измяна имат още по-висока стойност, каквато не биха имали в други държави.

Възможно е Пекин да използва спекулациите като аргумент да сложи ръка и над малкото останали свободни възможности за дебат в интернет. Двата китайски популярни микроблога „Sina Weibo” и „Tencent Weibo” работят, но потребителите няма да могат да коментират постовете на други потребители до 3 април. Властите припомниха, че двете мрежи отдавна са били критикувани.

Би Би Си коментира, че лидерите на Китай са изправени пред най-голямата политическа криза от години насам. Всяко десетилетие в страната се правят смени на политическо ниво, но един от основните претенденти за „повишение” - Бо Силай, лидер на комунистическата партия в автономния град Чунцин, бе отстранен.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР

    0 0 Отговор
    хайде и до китай стигнаха и пак същия номер като при другите страни до сега само че китай не е лъжица за всяка уста и най добре ще направят ако скъсат със сащ и започнат да работят срещу нея защото скоро ще ги нападнат така или иначе