Last news in Fakti

20 Март, 2012 19:57 1 591 4

Русия - цар на разхищението на енергия

  • русия-
  • парно-
  • ток-
  • енергийна ефективност

Макар и енергиен гигант, Русия може би хвърля огромна част от ценните си природни ресурси на вятъра. Само през 2008 година страната е загубила по трасето толкова енергия, колкото е нужна на Великобритания за една година, пише „Ройтерс”.

Президентът с изтичащ мандат Дмитрий Медведев си постави за цел да подобри енергийната ефективност и да спре безсмислените загуби на енергия с 40% до 2020 година. Оказва се, че руските са компании са между 10 и 20 пъти по-слаби в разумното ползване на енергия от западните си конкуренти.

Картината не се е променила много от съветските времена, твърдят някои критици на Кремъл. Така например, през зимата могат да се видят много отворени прозорци на панелените блокове – опит на руснаците да се избавят от „презатоплянето”, на което биват подложени. Към днешна дата 20% от домакинствата ползват бойлери от времето на Юри Гагарин, ако не и по-стари, които гълтат много повече енергия от съвременните бойлери.

„Ние сме два и половина път по-слабо енергийно ефективни в сравнение с модерните страни в Европа”, заяви експертът Василий Белов.

Модернизирането на сектора и разумното му управление се нрави доста на бъдещия нов – стар президент Владимир Путин. Но идеите за промяна срещат много скептици.

35% от руската енергия се ползва от домакинствата, индустрия консумира 29%, а транспортът – 21%.

Денис Платонов е обикновен жител на Москва, баща на две деца, който редовно следи какво показва електромерът и топломерът му, за да сравни дали сметките му са верни. Но надали хората като него знаят, че дори преди да стигне до домовете им около 30% от топлото и 11% от тока се губят по трасето – огромна мрежа от остарели тръби и грохнало оборудване.

Ето защо се прави опит да се прокара закон за енергийната ефективност. Най-важното е да се убедят хората в нуждата от това нещо, защото първата крачка минава през домовете им.

За много хора отказът от старите ел.уреди е въпрос на чиста носталгия, тъй като по времето на соца те дълго са чакали да се сдобият с хладилник, например.

Модернизацията на руската енергийна система до нивото да бъде енергийно ефективна би струвало около 320 милиарда долара. Експерти са изчислили, че огромната инвестиция може да се изплати само за четири години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwerty

    0 0 Отговор
    И ние ще копуваме от тях реактор по загубени не може да бъдем
  • 2 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    проблема е в преноса не производсвото @1
  • 3 .............

    0 0 Отговор
    Руснака слабо го интересува това.Земята дълго време ще дава нефт и природен газ.
  • 4 соти

    0 0 Отговор
    Някои от нещата в статията са верни но засега в Русия се живее много по-евтино от повечето дьржави в света.Пример мога да дам от собствен опит: за вода-топла студена-парно -електричество -асансьор-кабеларка-интернет-дом.телефон-почистване на вход-боклук-чистене на сняг около блока-охрана паркинг-охрана в входа на блока и видео наблюдение-СОТ----това ми излиза около 180долара на месец за тристаен апартамент от 89квадрата.А имайте предвит че зимата температурите са -30 до-56градуса.От тук и идват големите загуби по трасето за пренасяне на всички необходими за един дом удобства.