Last news in Fakti

26 Февруари, 2019 19:53 1 927 6

Сърбия връща военното обучение в училище

  • сърбия-
  • армия-
  • косово-
  • александър вучич

Президентът Вучич намекна, че може да върне и задължителната военна служба, за да подобри бойната готовност на армията

Сърбия връща военното обучение в училище - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Сръбското правителство, което засилва военната мощ на страната, отново въведе часове по отбрана и сигурност в гимназиите. Това се случва близо три десетилетия, след като те бяха отменени, предаде Reuters.

Първите подобни уроци бяха организирани от лектори от министерството на отбраната в белградска гимназия.

"Занимаваме се с въпроси като системата за отбрана и сигурност на Сърбия, армията, за това как да станеш офицер, за химическата, биологичната, радиационната и ядрената отбрана", посочва полковник Драган Стойчич, цитиран в съобщение на министерството.

По време на комунистическия режим в бивша Югославия подобни часове бяха задължителни в училищата и университетите и включваха идеологическа пропаганда и основни умения за боравене с оръжие.

След като Югославия се разпадна с кръвопролитни войни през 1991 г., Сърбия отмени военното обучение година по-късно, а от 2011 г. сложи край на задължителната военна служба.

Наскоро президентът Александър Вучич намекна, че Сърбия може да върне задължителната военна служба, за да подобри бойната готовност на армията си.

В бюджета си за 2019 г. Сърбия е отпуснала 907 милиона долара или 1,75 процента от брутния си вътрешен продукт за наброяващата 40 000 души армия спрямо 703 милиона долара през 2018 г.

Сърбия връща военното обучение в училище

Страната също така подсили военновъздушните си сили с 10 изтребителя МиГ-29, дарени от Русия и Беларус, и с покупката на девет хеликоптера, произведени от Airbus.

Вучич и министърът на отбраната Александър Вулин често говорят за осигуряване на още танкове, хеликоптери и бронетранспортьори от Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    27 6 Отговор
    Сърбите винаги са били по прагматични от нас.
  • 2 Станке Димитров

    14 1 Отговор
    Две взаимно изключващи се величини-джендъри и патриотизъм за България!
  • 3 не са тиквеници като нас

    24 6 Отговор
    Еми сърбите са си хитри хлебарки .10 самолета дарение ,а нашите балъци ще купуват от американците самолети дето са за скрап на некви безбожни цени.
  • 4 ДА ПИТАМ НЕЩО

    6 21 Отговор
    Абе приятели, който сее хванал с ушанките е умрял от глад.Едно време бяха супер защото Тито беше обърнал гръб на сволачите и беше с Европа
  • 5 ай честито

    3 8 Отговор
    на руснаците такива балъци им трябват и намерят ли ги захапват ги като питбули пускане няма
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: