Last news in Fakti

15 Април, 2012 15:41 936 1

Срещата на върха на американските държави започна със спорните въпроси

  • обама-
  • среща на върха-
  • колумбия-
  • колумбия
Срещата на върха на американските държави започна със спорните въпроси - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама, който дойде да говори за търговия на срещата на върха на американските държави в Колумбия, бе призован от съседите си от Юга да говори по спорни теми като отсъствието на Куба и неефикасността на борбата срещу наркотиците, съобщи БГНЕС, като се позова на АФП.

Тонът на дебатите, започнали в карибския пристанищен град Картахена, бе даден още при откриването от домакина, колумбийския президент Хосе Мануел Сантос, който определи като "неприемлива" идеята за бъдеща среща на върха без Куба.

В продължение на два дни в курортния град Картахена ще заседават около тридесет държавни и правителствени ръководители от Организацията на американските държави (ОАД). Срещата на върха се охранява зорко от 17 000 агенти на службите за сигурност. Дневният ред бе посветен на регионалната интеграция и икономическото развитие, но бе нарушен от по-конфликтни теми като се започне с въпроса за комунистическия остров Куба. Латиноамериканските страни единодушно настояват за завръщането в ОАД и нейните срещи на върха на Куба, която бе изключена от организацията през 1962 г. в разгара на студената война.

Барак Обама отново заяви, че е отворен към идеята за дебати как да се подобри борбата срещу трафика на дрога от Южна Америка, но отхвърли спорното предложение за декриминализиране на кокаина. Американският президент се опита да постави ударението върху търговските отношения на своята страна с Латинска Америка, която поема 40% от американския износ.

Президентката на Бразилия Дилма Русеф отправи предупреждение към САЩ, че трябва да установят отношения на равен с равен с Латинска Америка, където половината население, или 250 милиона жители, живеят в бедност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кадилак

    0 0 Отговор
    ама айде стига сте занимавали янките с нашите и вашите бедни-бедните да се изправят и да си оправят държавите.да си намерят не корумпирани политици мислещи за държавите си и готово.а не както е сега-70% от бвп се краде-е от къде и как да стане -как да се оправиме и как да забогатееме.