Last news in Fakti

4 Февруари, 2019 18:14 6 227 38

Илон Мъск показа двигателя на Starship

  • spacex-
  • starship-
  • raptor-
  • big falcon rocket-
  • илон мъск-
  • двигател-
  • ракета-
  • космически кораб

SpaceX проведе първите изпитания на двигателя Raptor, предназначен за междупланетния космически кораб Starship. За успешния тест съобщи в Twitter лично основателят на компанията Илон Мъск.

"Първо запалване на двигателя на Starship Raptor! Толкова съм горд от чудесната работа на екипа на SpaceX", гласи съобщението на предприемача.

Изпитанията на Raptor са проведени в гр. МакГрегър, щата Тексас. Подобни двигатели ще бъдат използвани на космически кораби, които ще могат да извършват междупланетни полети, а самият Starship ще стане втора степен на свръхтежката ракета-носител Big Falcon Rocket.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антиелектрика

    34 32 Отговор
    О ужас - ДВГ!!! Ама как така ползват тази гадна и умряла технология в космоса, вместо да ползват електрически ракети?

    Коментиран от #9

  • 2 Ганя

    17 15 Отговор
    а е ко е туй старшип ве? Що не пишете на български?

    Коментиран от #38

  • 3 Жоже

    21 29 Отговор
    Айде, че на русанците им писна да им пращат двигатели втора употреба. Време е и те да си разработят един. Тоя малко мъничък, но ще стигне да изстреля бай Мъск в космоса.

    Коментиран от #4, #10

  • 4 гост

    32 29 Отговор

    До коментар #3 от "Жоже":

    Публикувано във факти.бг: Путинските информационни средства накараха милиони хора да вярват, че за ракетите Атлас-5 американците купуват „руски“ двигатели РД-180, защото не можели да си ги направят. Истината е, че двигателят е американски и правата върху него са на General Dynamics и съдружната й Pratt & Whitney, а се сглобява в Русия, върху шаси на съветски двигател РД-170. Руснаците не могат да използват или продават на други двигателите, защото ключовите елементи в тях са американски патенти: US Patent 6244041, US Patent 6226980, US Patent 6442931… Управляващата автоматика и механика са американски разработки, собственост на Lockheed Martin. Руснаците се опитаха да направят руски аналог, без американските патенти и разработки, РД-180В и… не можаха! Пълен провал! Затова няма руска ракета с този двигател. Заради наложените санкции, производството се прекратява и двигателят ще бъде заменен с чисто американски, през 2019 г. Дотогава за Атлас-5 ще се използват и последните заявени 18 броя РД-180. Защо се правеше от руснаците? Защото през 1995 година «НПО Энергомаш» печели търга на General Dynamics с цена, в пъти, по-малка от тази на конкурентите: гладни, бедни и безработни са били.

    Коментиран от #5, #6, #7, #8

  • 5 гост

    26 13 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    При стартирането на СпейсХ Мъск беше пътувал до Русия, но не се стигна до сделка и не използват руски двигатели, защото си ги правят сами, както се вижда сами си ги тестват в САЩ. Който не вярва да проверява и да търси, защото пропагандата гласи, че ползват руски, а това не е така. Мъск беше казал, защо да плащаме толкова пари като сами може да си направим двойно по-евтини, а СпейсХ не ползва 5 двигателя на година, само трите бустера на фалкон хеви имат 27 броя.
    Апропо проверете подразделението на Фолксваген за електрфикация на Америка чии батерийни палети използва в станциите си преди да започнете с кой бил новатор и кой копирал.
  • 6 Евала

    19 13 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Поздравления, простотията се бори с аргументи и факти!!!!

    Коментиран от #24

  • 7 Антиелектрика

    14 19 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Еха, от кога антируските статии на Иво Инджев са инженерни и научни доводи? Искам обаче да ни кажеш как ракетата на Мъск работи с ток, г-н хаха.

    Коментиран от #12

  • 8 1944

    23 15 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    недей така бе, човек. русофилите ще вземат да се хвърлят от чинията на бузлуджа. избори идват все пак.
  • 9 Ти съвсем полуде

    17 9 Отговор

    До коментар #1 от "Антиелектрика":

    Какво месиш електричките в космоса? Все едно да кажа че ще забранят корабите и лодките, а ти да питаш с какво ще ходиш на работа и какво ще се движи по магистралите? Какво общо има едното с другото? Ще забраняват ДВГ за движение в градовете. ТИ С РАКЕТА ЛИ СЕ ДВИЖИШ В ГРАДА?

    Коментиран от #11

  • 10 гост

    13 15 Отговор

    До коментар #3 от "Жоже":

    САЩ имат двойно повече орбитални двигатели от Русия.Защо въобще пишеш глупости ,като руснаците дори не е сигурно дали участват и в космоса.

    Коментиран от #14, #19

  • 11 Антиелектрика

    7 10 Отговор

    До коментар #9 от "Ти съвсем полуде":

    Ти гледай вас да не забранят.
  • 12 гост

    11 8 Отговор

    До коментар #7 от "Антиелектрика":

    Ами не виждам смисъл да се мъча да го пиша наново , след като човека го е написал достатъчно ясно и аргументирано !!! А относно ракетата на ток на Мъск , можеш да се разходиш до централата на Тесла и да разгледаш новия Роадстер , ако пък те мързи , само след 1-2 години ще я видиш в България , гарантирам ти го !!! Ха-ха !!

    Коментиран от #13, #16, #18

  • 13 Антиелектрика

    11 4 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    US Patent 6442931-https://patentimages.storage.googleapis.com/36/71/db/bc247d2f2a80c4/US6442931.pdf
    Mоже сам да провериш и другите 2 патента какво всъщност патентоват:)) А статията на "човека" е на някой си анонимен от блога на Иво Инджев.

    Коментиран от #17

  • 14 Симо

    14 18 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    САЩ нямат нито един орвитален двигател. Това е пълна глупост на търкалета. Около 55% от стартовете са на Русия. Европа има 32% ,а великите САЩ имат само 15% от стартовете. Стига сте писали тъпотии.

    Коментиран от #15, #20, #21, #22, #23

  • 15 Проценти

    7 9 Отговор

    До коментар #14 от "Симо":

    Тези проценти за 2018 година ли се отнасят? Я пак провери?
  • 16 Язе

    11 8 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Я виж последните новини около Тесла Х за...150хил.$."Доволни" собственици се оплакаха,че след 100%заряд при минусовите температури в САЩ тесляка показвал.....190км.хахахахаСлед половинчасово затопляне,Тесла Х успяла да затопли от -40 до.....-11гр.в купето.Мъск обещал.....ъпдейт.хухухахаха.Тия май са като БМВ зимата.Гласувам да плащат данък само за лятото а през останалото време,само такса смет.хухухаха.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Антиелектрика

    13 6 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Не знам кой е писал коментар 13 с моя ник, но искам пак да те попитам - инженер или физик е Иво Инджев, за да се осланяш на неговите писания и то в статия за това, че Гагарин не бил летял в космоса?! Утре ако искаш и от в-к "Шок" цитирай или направо от постовете на многониковия трол, че са най-авторитетни и достоверни. А какво трябваше да видя в Роудстъра само не схванах? Извинявай, забравих, че обърна чисто технически въпрос в политически и пак ни в клин, ни в ръкав споменаваш Русия и това, че дори не са присъствали в космоса. Наистина електрофилите сте напълно ненормални!

    Коментиран от #29

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Реалист

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Симо":

    Я пробвай пак да ни излъжеш. Нещо не ти се получава. Сигурно на рашките им включваш и неуспешните стартове или мултиките.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Антитата са зомбирани

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Симо":

    Само като видите колко плюсове има Симо, когато говори откровени лъжи с конкретни цифри, нямащи нищо общо с реалността, можете да видите колко са заблудени АНТИ-тата. Другият вариант е да са просто НАГЛИ ЛЪЖЦИ. И в двата случая се вижда колко тежи мнението им и какво доверие може да им се има.

    Коментиран от #25

  • 24 Московский комсомолец

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Евала":

    Това, колкото и да го набиваш в канчетата на пияните мурзилки, няма да го проумеят!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бай хой

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Я сейчас ни кажи коя е тази толкова "надеждна" хамериканска ракета че снея да са летели хора првз писледнитв десетилетия? Според мен а и според другите нормални хора най надеждни са ракетите с които летят хора. Понял? Другото е отчаян рев на жалки сороспии.

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Надежда (надеждност) всяка тука остави

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Бай хой":

    Надеждността е функция на статистиката. За да се каже, че нещо е надеждно, то трябва да е направено определен брой успешни опити. Десетилетията приключват тази година. Пак заради статистиката, руснаците имат неуспешен опит с изстрелване на хора, така че познай статистически коя технология ВЕЧЕ е по-надеждна?
  • 28 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #26 от "Бай хой":

    Аз пък имам само три конкретни въпроса ! Къде е руската ракета със същия този двигател , дето руснаците "продавали" на американците ??? Кои са другите държави на които руснаците са продали АМЕРИКАНСКИЯ двигател ????? И накрая , след прекратяването договора за производство на ишлеме (хахаххахаха ) , с какво точно ще заместите и тая опорка , сигурно ще кажете , че руснаците са продали патентите на американците , че да си ги правят сами , а , хахахахаххаха !!!!!
  • 29 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Антиелектрика":

    За тебе също коментар 28 !!! И ако не си забелязъл , смешната Раша я намеси колегата ти Жоже в коментар 3 !!!!!

    Коментиран от #30

  • 30 Антиелектрика

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Забелязах единствено, че ти пействаш тук някакви цитати от статия на Иво Инджев как Гагарин не бил летял в космоса. За това те питах какъв е Инджев, че се позоваш на него и какво общо има тук Русия? Политическия раздел не е тук, за да самите тук.

    Коментиран от #33, #34

  • 31 топлотехника

    1 2 Отговор
    Направо е като пелетна горелка.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #30 от "Антиелектрика":

    Иво Инджев не е нужно да е никакъв , за да изброи ФАКТИ , описани и доказани от други хора и институции , а това че на русконадупените не ви изнасят и ви бъркат направо в остатъците от сиво вещество в кухите кратуни си е единствено ваш проблем !!!

    Коментиран от #35

  • 34 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #30 от "Антиелектрика":

    И ако те интересуваше точно тази част от коментара , да , Гагарин НИКОГА не е летял в космоса !!!!! Но това е само една нищожна дреболия в списъка на умопомрачителните лъжи на "великая и могучая " , които няма да я спасят от съда на историята !!!

    Коментиран от #36

  • 35 Антиелектрика

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Аз руско поклонник? Ти май си тотално изтрещял. Пък и Иво Инджев сигурно много ги разбира нещата, щом само той ги излага тези факти, а дори и НАСА не са чували за тях. Тези простотии за бъркане в не знам какво си кухи кратуни си ги задръж за себе си. Казах ти да се плючиш и обиждаш на руснаци в раздела за политика, защото Тесла не означава САЩ!!!
  • 36 Антиелектрика

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    Дали Гагарин е бил в космоса и дали американците са кацали на Луната, не си ти този, който може да го каже. Същество като теб, което вярва в съществуването на етера в космоса и отричащ Алберт Айнщайн, не си заслужава да се заплюе дори. Жалки НПО служителченца, които възхваляват комунистически Китай, а се правят на големи демократи. Продажни и дребни душици, Тръмп ще ви оправи вас.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 nikola

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ганя":

    старшип е звездна офца бре :)