Last news in Fakti

11 Февруари, 2019 12:23 1 638 18

Всички искат мир с талибаните

  • афганистан-
  • талибани-
  • ашраф гани

Афганистанският президент Ашраф Гани предложи на бунтовниците да открият свой офис в страната

Всички искат мир с талибаните - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Афганистанският президент Ашраф Гани предложи на талибанските бунтовници да открият свой офис в страната, но офертата му бе бързо отхвърлена от групировката, съобщи Reuters.

Гани изрази безпокойство, че талибаните изолират правителството му от преговорите със САЩ, както и от неотдавнашните преговори с афганистански опозиционни политици в Москва. "Ако талибаните искат офис, още утре ще им дам такъв в Кабул, Нангархар или Кандахар", каза Гани на посещение в Нангархар.

"Ще донесем траен мир в страната", добави той.

Нангархар е бастион на твърдолинейното ислямистко движение, което контролира или оспорва властта на правителството в почти половината от страната, повече от 17 години след като талибаните бяха свалени от власт.

Сред исканията на талибаните, заявени миналата седмица в Москва, са официален офис, вдигане на западните санкции, отмяна на забраните за пътуване на членове на движението, освобождаване на затворници и край на пропагандата срещу тях.

Говорителят на талибаните Сохаил Шахин обаче отхвърли предложението на президента. Той заяви, че движението му иска неговият "офис в Доха да бъде признат от международната общност и ООН" и че Гани просто опитва "да смени темата и да навреди на сегашните мирни преговори".

Американският пратеник за мирните преговори в Афганистан Залмай Халилзад ще посети по програма Белгия, Германия, Турция, Катар, Афганистан и Пакистан.

Всички искат мир с талибаните

Държавният департамент посочи, че пътуването му, което вече започна и ще продължи до 28 февруари, цели да защити американските национални интереси и да насърчи диалога между всички афганистански партии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tervel bitcoin

    10 5 Отговор
    Всички искат мир с талибаните НО талибаните не искат мир с никого

    Коментиран от #2

  • 2 Крадец

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Tervel bitcoin":

    Те искат мир,но не по тоя начин !

    Коментиран от #5

  • 3 ванката

    3 2 Отговор
    а не тук сте с грешка не всички хамерите неискат какво ще правят без тях
  • 4 Бай хой

    6 4 Отговор
    Костана. Я ките пак ядоха славен пердах. Трамп клекна на колене пред талибаните, моли за мир.

    Коментиран от #6

  • 5 Бесен Язовец

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "Крадец":

    Талибаните не искат мир, за тях войната е като въздух, ако не воюват, те няма друго какво да правят и затова са непобедими !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ****

    9 3 Отговор
    И кои са тези всички,най вече краварите,и се чудят как да се измъкнат от там,защото станаха за смях вече,17 години, и талибаните ги побъркаха вече.

    Коментиран от #10

  • 8 Borislav Popov

    7 3 Отговор
    Краварите едно време създадоха талибаните за борба с руснаците. Сега със собствената сопа по собствената глава. Чудят се как да се измъкнат от там . Щото изтеглянето явно ще е безславно .Едни талибани ги смазаха от бой - тръгнали срещу Русия да ритат ръжена.
  • 9 СссереМ

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Ега ти му срама. Отидоха със 100 хил армия плюс васалите , а си тръгват кат н....... !
  • 10 123

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "****":

    Щото талибаните са като хлебарките. Колкото да ги избиваш и тъпчеш, все изпълзяват от някоя дупка. В един момент ти писва и почваш да търсиш друго решение.

    Коментиран от #12

  • 11 Бай хой

    5 2 Отговор
    Дааа навремето муджахидините с америлс и мато против СССР. Сейчас толька талинсни срещу сащисаните и нато. А ако приюермо Русия или Китай подкрепи талибаноолу? Мс нвма нужда. Брадатите и сами направиха сащ и нато на шуьи пеперуди. Сейчас нсти и сащ на колеме молят талибаните. Поьор за нато. И тия щяли да ни пазят. Според
    мони пъсев.
  • 12 Само питам

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "123":

    Еееееее... - ни са рафинирани като тебе. Да стоят цял ден на клавиатурата. Хората си защитават държавата. Ако тук стане нещо подобно - ти от коя дупка ще изпълзиш ? Или отдавна ще си се изнизал по телици ?

    Коментиран от #14, #15

  • 13 )))))))

    2 0 Отговор
    Има мир няма пиратки.
  • 14 Бай хой

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    Хитруляче я ни научи и нас как да ръсим по цял ден нпо лозунги като тебе без да висим перд клавиатурата. Типично безочие и дебилизъм за привърженик на герП.
  • 15 123

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    Каква държава защитават, това са ислямисти-фундаменталисти. Все едно да кажеш, че Ислямска държава защитава Ирак или Сирия. Повечето афганистанци не ги искат.

    Коментиран от #17

  • 16 американoсран

    1 0 Отговор
    Направо не мога да повярвам че великия краварник дето плаши целия свят не можа да се оправи с група талибани! колко невинни американци загинаха в тази глупава война Без изход!
  • 17 Само питам

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "123":

    Ма това си е тяхната държава ! Все едно да обявят война на Турция по твоята логика !

    Коментиран от #18

  • 18 123

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    Що бе, то и в Ислямска държава има много местни мюсюлмани от Ирак и Сирия. Това не са ли техните държави?
Новини по държави: