Last news in Fakti

22 Април, 2012 17:36 1 135 2

Башар Асад прати армията срещу Дума

  • сирия-
  • дума-
  • сражения
Башар Асад прати армията срещу Дума - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Редовната сирийска армия щурмува бунтовния град Дума, разположен недалеч от Дамаск, предаде АФП, като се позовава на местни активисти.

Правозащитната организация Сирийска обсерватория за правата на човека съобщи за 11 убити в цялата страна.

Редовните сили с подкрепата на танкове атакуваха Дума със силна огнева мощ, съобщи в комюнике Съветът на революцията. Видеоматериал, качен в Мрежата, показва стълбове дим над града на фона на стрелбата с тежки оръжия.

Според правозащитната организация тази сутрин в Дума са убити двама цивилни и поне четирима войници са загинали при експлозия на бомба при преминаване на колата им.

Дума – град със 100 000 жители на десетина километра от Дамаск – бе един от центровете на масовите демонстрации срещу режима на президента Башар Асад.

От 12 април в Сирия уж действа прекратяване на огъня, но то често се нарушава. Във връзка с това Съветът за сигурност на ООН прие резолюция по силата, на която в обхванатата от гражданска война страна ще бъдат настанени 300 международни наблюдатели. Първата група военни наблюдатели вече посети град Хомс, където са съсредоточени главните сили на опозицията.

Специалният пратеник на ООН и на Арабската лига за Сирия Кофи Анан призова сирийския режим да сложи край на използването на тежки оръжия и да ги изтегли от градовете и селата.

Разполагането на контингент международни наблюдатели в Сирия е повратен момент в стабилизиране на обстановката в обхванатата от граждански конфликт страна, заяви Анан.

Той настоя правителствените сили и опозиционните формирования да сложат оръжие и да съдействат на наблюдателите на ООН за съблюдаване на прекратяването на огъня, постигнато преди десет дни.

Както вече бе съобщено, вчера Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри изпращането в Сирия на 300 наблюдатели, които да контролират спазването на примирието. Първоначално се предвижда те да останат в страната 90 дни. По този начин международната общност се опитва да прекрати продължаващия повече от година въоръжен конфликт, коствал живота на близо 9000 души


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрисльо

    0 0 Отговор
    И тоя м....л е пътник.
  • 2 медиатор алфа

    0 0 Отговор
    НАТО като превземат Сирия, едва тогава ще разрушат Иран и ще му откраднат петрола. Баз да притежават територията на Сирия не могат открадат кладенците на Иран и да донесат демокрация на иранския народ.