28 Април, 2012 08:02 7 404 14

9/11: четири конспиративни теории

  • 11 септември 2001-
  • атентати-
  • ню йорк-
  • ал кайда-
  • бин ладен

 Няма събитие, което да е документирано по-обстойно от атентатите в САЩ на 11 септември. Няма такова, за което да са пускани в обръщение толкова странни конспиративни теории. Какво внушават те и какво говорят фактите?

Милиарди хора по света виждат на този ден по телевизията кадрите с горящите и сриващи се кули на Световния търговски център в Ню Йорк. Какво се случва в действителност? Освен представената от американските власти версия, се появяват и редица конспиративни теории. Много хора смятат, че официалната версия не е достоверна. Според проучвания на CNN и New York Times от 2006 г. над половината американци смятат, че правителството крие истината от обществеността.

Основната теза, лансирана в повечето конспиративни теории, е, че най-болезненият терористичен удар в световната история е всъщност хладнокръвно подготвена и инсценирана операция на американските тайни служби.

Кое е истина и кое не?

Твърди се, че двете кули близнаци на Световния търговски център не са се срутили вследствие на разбилите се в тях два самолета. При разбиването на двете машини и взрива не можело да възникнат толкова високи температури, при които стоманени конструкции да започнат да се топят. Вярно е, че пожарът в двете кули не причинява разтопяване на стоманените конструкции. Но до това няма и как да се стигне, защото и при значително по-ниски температури от температурата на топене стоманата губи голяма част от здравината си.

Твърди се, че срутилата се сграда номер 7 на Световния търговски център е била "контролирано взривена". Доводът е, че журналистка на БиБиСи по погрешка информирала за срутването й цели 20 минути преди същинския взрив. Вярно е, че след срутването на кулите близнаци в Ню Йорк открито започва да се приказва за това дали и горящата, силно повредена сграда номер 7 също може да се срути. Журналистката най-вероятно е имала предвид точно тези приказки.

Твърди се, че четвъртият самолет - United 93, пада не вследствие на схватка между пътници и похитители в пилотската кабина, а че е обстрелван и свален от боен самолет на американските военно-въздушни сили. Истината е, че при падането на машината United 93 на разстояние, от което да може да бъде обстрелвана и поразена, не е имало никакъв американски боен самолет.

Твърди се, че "операцията" 9/11 е планирана от неоконсервативната организация Project for the New American Century. В по-ранен доклад за стратегията на американските отбранителни сили членовете на организацията, между които са Дик Чейни (вицепрезидент на САЩ от 2001 до 2009) и Доналд Ръмсфелд (министърът на отбраната от 1975 до 1977 и от 2001 до 2006), посочвали, че за дългосрочна и ефективна промяна на стратегията на САЩ може да се окаже много полезна "една катастрофа".

Истината е, че както и да се оценява въпросният доклад, той е публикуван през септември 2000 година. Твърде дръзко начинание за Чейни и Ръмсфелд би било година преди мащабния заговор публично да оповестяват плановете си за него. А е и изключено всички предполагаеми съучастници в предполагаемия заговор да не обелят досега нито дума, като се има предвид, че 9/11 коства живота на близо 3000 американци, както и че разгорещената публична дискусия за политиката на Буш продължава с неотслабваща сила оттогава насам.

Ако 9/11 беше резултат от заговор на правителството, в него пряко щяха да са замесени десетки, ако не и стотици отговорни лица - от генерала от военно-въздушните сили и топ-агента на ЦРУ до хора от охраната на Световния търговски център. Досега не е било открито и не е излязло на бял свят нито едно свидетелство за подобен заговор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кастиел

    1 0 Отговор
    Хехе, нямало нито едно свидетелство, това или е платена статия или другарката Георгиева е спала зимен сън последните десетина години. Доказателствата са десетки, а ако някой смята, че са просто плод на конспирации , значи правителството на САЩ си е свършило добре работата. Трябва да си особено наивен да повярваш, че бай Хасан излизайки от пещерата, ей така решава да бутне два небостъргача в Манхатън, а между другото и да си паркира самолетчето в Пентагона.
  • 2 кик

    1 0 Отговор
    плоска лъжа от тъпото им извънземно-илюминано-рептилско правителство насо4ена към робски-народ.....ама те си мислят 4е като са презаситени не са роби..хахахааа
  • 3 аеро

    1 1 Отговор
    Е.аси, отдавна не бях чел толкова измислена статия .... и толкова убедителна:))))
  • 4 comment

    0 1 Отговор
    Мдааа, а ние уважаеми джорналя доматите, дето ги ядем с колците, обаче ги и режем на салатка с флекса, щото са от арматурно щипано Ф 10 /колците де/. Така че, съвсем за олигофрени ни вземате напоследък.
  • 5 апаши

    0 0 Отговор
    Пожара в кулите не може да стопи металната конструкция на зградата,самите американци измизлиха този план за взривяване на кулите това беше част от плана им да завладеят мюслюманските държави а по нататък и целия свят.За тази цел трябваха да пожертват невинни хора.
  • 6 Иво

    0 0 Отговор
    До уважаемата авторка на статията:
    - за да се извадят на светло истинските причини за 9/11 най-малко журналисти трябва да направят сериозно разследване, нали?
    - практиката показва, че винаги нещо се "случва" с автори и журналисти разследващи Правителствени организации. ( особено в САЩ ! ). А тук става въпрос за 9/11!
    - достатъчно е Правителствената организация, отговорна за националната сигурност да НЕ следи ОПРЕДЕЛЕНИ групи хора ( умишлено или не - оставям на Вас да прецените! ), за да се случат определени събития - в случая 9/11. Ето това е НЕДОКАЗУЕМО!
  • 7 до 5

    1 0 Отговор
    но не пожертваха еврей.......те бяха предупредени
  • 8 Петър

    1 0 Отговор
    Иво, братле - ясно е НА ВСИЧКИ накъде отиват работите... дори и слепите ПРОГЛЕДНАХА ! ...И ТОВА Е МНОГО ДОБРЕ ... , а какво ще стане с дупел..ците ---> и това знаем докъде ще ги докара ! Така че pls - не се притеснявай за онези които са си сложили главите в торбата... заради няколкото сребърника ! СЕГА СА ВРЕМЕНАТА НА СЕИТБА, СЕГА СЕ ОТСЯВА СЕМЕТО ОТ ПЛЯВАТА !

    "Прави каквото трябва пък да става каквото ще"

    Ясно че е светлите Нему, няма да останат без закрила.
    А другите които слугуват на мамона и са си запазили местата в преизподнята - с тях въобще нямаш работа ...да им разясняваш, да ги просветляваш - ТЕ ЗНАЯТ МНОГО ДОБРЕ ИСТИНАТА, И ЕДИН ДЕН ЩЕ ИМ РЕВАТ ДУШИТЕ ЗА МИЛОСТ !!!


    п.с. И не са 4-ти, САМО ЕДНА Е "ТЕОРИЯТА", и даже не е "ТЕОРИЯ" - ИСТИНА Е !
  • 9 xxxx

    0 0 Отговор
    Добро утро! Намерих те топлата вода. Не половината американци знает че това е каонспирация, а половината свят, другата половина са просто овце,за съжеление.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 медиатор алфа

    0 0 Отговор
    Естествено, че всичко беше нагласено. Има хиляди свидетелства , че това е заговор. Абсолютно всичко доказва, че това е съшита с бели конци конспирация, която даде повод на САЩ да тормозят цялата планета още поне 20 години. Под "САЩ" имам пред вид тези, които управляват САЩ, не американския народ. Той отдавна е под робство.
  • 14 Иван Симеонов

    0 0 Отговор
    До Цветана Георгиева! И децата в САЩ вече знаят кой взриви контролирано и трите сгради.Има и филми,където това е ДОКУМЕНТИРАНО,ВИЖДА се и се ДОКАЗВА...!!!Можеше да се поразровиш малко преди да пишеш глупости...