Last news in Fakti

30 Април, 2019 09:19 4 557 48

Вучич: Сърбия би била по-богата членка на ЕС от България

  • сърбия-
  • българия-
  • ес-
  • александър вучич

За Белград Европейският съюз остава "най-важната цел", макар той да не е особено популярен в страната

Вучич: Сърбия би била по-богата членка на ЕС от България - 1

Сърбия не би била най-бедната държава в Европейския съюз, тъй като има по-добри показатели от България. Това заяви президентът Александър Вучич в интервю за в. ”Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

За Белград Европейският съюз остава "най-важната цел", макар той да не е особено популярен в страната, каза Вучич. "Впрочем не бихме били най-бедната страна - членка на ЕС. Имаме по-високи средни заплати и пенсии, отколкото в България, и привличаме значително повече инвестиции. Икономическата прогноза за Сърбия е отлична и оценките на Международния валутен фонд и Световната банка потвърждават това."

В Сърбия и България средната брутна заплата, сравнена в евро, е почти сходна в последните месеци, като по последни данни сръбската е над 610 евро, българската - над 600. След приспадане на данъците - 10% в България и 15% в Сърбия - обаче нетната сума е малко по-голяма в България, предава „Капитал“.

Проучване на Регионалния съвет за сътрудничество в Сараево сочи, че едва 29% от сърбите очакват нещо добро от ЕС в икономически план, а над 60 на сто са отрицателно или безразлично настроени. Защо тогава Белград иска да е част от съюза и защо съюзът ще го иска, пита интервюиращият Михаел Мартенс. "Това е единствената рационална политика, която можем да предложим на народа си. Това казвам във Вашингтон, както и в Москва."

Вучич коментира европейската политика и липсата на "големи проблеми" със съюза, както и други теми, в дълъг разговор, откъси от който са публикувани във вестника ден преди среща в Берлин с косовското ръководство, други представители на Западните Балкани и лидерите на Франция и Германия.

Президентът също така изразява "уважението" си към американския колега Доналд Тръмп заради желанието му "да разреши толкова тежка тема" като проблемите в Косово, макар въпросът с признаването му да не е толкова прост, колкото по думите на някои представители на САЩ - най-малкото защото всеки президент, признал Косово, може да отиде на съд заради нарушения на конституцията.

"Искаме компромис", продължава Вучич и обвинява лидерите на Косово, че не са изпълнили единственото условие, поставено им на преговорите в Брюксел през 2013 г. - да създадат структура, която дава повече права на сърбите в Косово, наречена Асоциация на сръбските общини. Той повтаря, че ако Прищина премахме 100-процентните мита, наложени на стоки от Сърбия, това би дало възможност диалогът да продължи.

Попитан защо таблоиди или телевизии, чиито издатели или редактори са му близки приятели, използват реч на омразата срещу албанците, той обяснява, че не е главен редактор и няма намерение да стане, но всеки ден се опитва да овладява очакванията на сръбския народ за справяне с косовската криза и сам става жертва на обидни квалификации - например "предател".

Нещо повече - Вучич твърди, че с речта си пред косовски сърби в Митровица през септември миналата година той е "нападнал най-силно" политиката на Слободан Милошевич, макар малко по-рано да опитва да обясни, че с думите "голям сръбски лидер" (които не отрича, че е произнесъл тогава) не е имал предвид величието му. Президентът опитва да обясни, че думата "велики" не бива да се превежда като great, а като big на английски. "Може би президентът иска да каже "силен" или "дебел" лидер," но контекстът не потвърждава това, обяснява авторът.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    45 24 Отговор
    Това може да го твърди някой който никога не е стъпвал в Сърбия.
  • 2 рррррроро

    41 54 Отговор
    Че то и сега Сьрбия е по-богата от Бьлгария-дори и да не е в ЕС
  • 3 ЛУМПЕСТАН

    81 4 Отговор
    ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ СРЪБСКИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ НЕ "СПОНСОРИРА" БЕЗРАЗБОРНО РОМСКАТА РАЖДАЕМОСТ И НЕ ИЗДЪРЖА 350.000 РОМСКИ РОЖБИЧКИ, ЗАЩОТО СИГУРНО СА НАЛОЖИЛИ ЛИМИТ - ПОМОЩИ ДО 2 ДЕЦА ПРИ ХОРА БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ

    Коментиран от #28

  • 4 Дорогой

    6 4 Отговор
    поживьом увидим.
  • 5 Бесен Язовец

    58 7 Отговор
    Ми да влиза кво реве само този джукестия, е гахти и фурнаджийската лопата.По оня ден се кълнеше, че уж никогаш нямал да изневери на рушняцити, завчера се кълнеше, че китайците са му най големите приятели и партньори, а днес вече и за ЕС се натиска.
  • 6 Batushka

    32 22 Отговор
    Ми щото си нямате Тиква за ПРЕМИЕР...лесбийката има по големи топки от Баце а и е по умна!
  • 7 Не моа разбера как става..........

    57 26 Отговор
    България толкова години е в ЕС и все си стои на последното място , а уж ЕС щеше да ни дърпа напред , а сърбите войни водеха , санкции им налагаха и пак по-напред от нас са. Какво излиза че от тоя ЕС нищо не сме спечелили.
  • 8 outlander

    33 17 Отговор
    Ти да видиш, ЕС не бил особено популярен в Сърбия, ама бил най-важната цел. Смех, братче! Майтапа настрана, но за да влязат в ЕС, сърбите първо ще трябва да влязат в НАТО - и в двата случая руслямистанците ще го душат под вода, най-вече късия монголоиден ботокс, с платформите, с които изглежда почти богатирски. Тъжно и тежко е да си руслямистанец тия дни, а още по-тъжно и тежко е да си дребен, изрусен монголоид, с платформи.
  • 9 Citizen X

    38 10 Отговор
    Ако не се краде с милиарди на година, е логично Сърбия да е по-богата от България.
  • 10 Нео

    26 13 Отговор
    По-богат едва ли, но със сигурност ще е руски троянски кон, така че ще стане член на ЕС на кукуво лято!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Manitou

    34 7 Отговор
    По данни на Световната банка България има 30% по високо БВП от Сърбия за 2018г /61 срещу 50 млрд. $/, така че джукестия русофилистик може да се гръмне. Не е случайно, че всяка седмица в Белград се вдигат на митинг, за да му искат оставката.

    Коментиран от #18

  • 14 Верно си хахо.

    22 13 Отговор

    До коментар #12 от "ха хо":

    Ако ти е малка пенсията се сърди на комунягите.

    Коментиран от #16

  • 15 Хахах

    28 4 Отговор
    Сърбия е с БВП около 2 пъти по-малък от нашия.
    Има официални статистики …
    А иначе Сърбия и заявиха, че ЕС ще види през крив макарон, докато е с рашистан и се дърли със съседите си.
  • 16 ха хо

    16 12 Отговор

    До коментар #14 от "Верно си хахо.":

    Еее не бе на цар Самуил се сърдя .30 години все комунягите ви виновни,че ви направиха държава та още грабите от нея.
  • 17 322

    21 3 Отговор
    Така може да лъже само сърбин. Всички го видяха, какъв забавен популист е вучето. Ето истински данни, които естествено не кореспондират на твърденията на този смешко: https://countryeconomy.com/countries/compare/serbia/bulgaria
  • 18 Ханко Брат е виновен.

    15 4 Отговор

    До коментар #13 от "Manitou":

    Не случайно и във Франция всяка седмица се вдигат на митинг,пък има 10 пъти по-голям БВП.Ти ако чакаш българинО да се вдигне ще остарееш като мене в очакване.
  • 19 българина

    15 13 Отговор
    За Сърбия незнам ама реалната средна заплата на ръка чисти в България е между 400-600 лева,а всичко останало че е 600 евро е чиста лъжа.

    Коментиран от #45

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Панов

    24 4 Отговор
    Сърбия е една напълно провалена държава.знам много добре къде бяха преди 30 години и къде са сега.
  • 22 Присмехулник

    9 4 Отговор
    А Тиквоний Банкянския Геополитик се е скрил и ни приема,ни предава.
  • 23 Сера Стата

    6 9 Отговор

    До коментар #11 от "Byg":

    А какви са им цените бе Айнщайн?Колко пути е по евтино в Сърбия?
  • 24 остана ли някой

    9 3 Отговор
    който да не се е изгаврил с държавата на мутрите.
  • 25 стоян георгиев

    19 2 Отговор
    вучич не пропуска моента като всеки сърбин да плюе по българия.за сметка на това боико борисов му е голям приятел.в смисъл борисов е приятел на вучич,а вучич го мисли за утрепка.точно тва е отношението на двата народа.едните тук се насират от кеф да срешнат някои брат сърбин другите пък ни мислят за манговци.сега ще полетят коментари как сърбите са прави и как са много по-добре от нас.и т.н. щуротии!всъщност сърбите за 30 години съсипаха една от наи-големите страни в европа превръщаикия я в дупка.лесно може да се види къде се намират спрямо българия в икономически план въпреки хвалебствията на вучичич и въпреки че преди тях ги управляваше хитрия и находчив хърватин тито ,а нас правешкия дебил и кръгъл глупак живков.
  • 26 nnn

    19 1 Отговор
    Допреди само 30-тина години нас ни убиваха по границите ако тръгнем на запад, а сърбите си бачкаха спокойно и в САЩ и във ФРГ! Тогава БВП ни беше 10 млрд $, а и външния дълг ни беше пак 10 млрд $ и тогава сърбите бяха далеч по-богати, сега нещата са различни! Всеки може да отиде до Ниш и да се почуства богат спрямо местните! А кото се отдели и Воеводина от Сърбия тогава нещата ще станат наистина каквито трябва да бъдат и каквито са били в началото на миналия век!
  • 27 ООО

    1 1 Отговор
    Две проститутки се хвалят коя има повече пари? Ами ще имат повече пари като правят повече пируети и в трите ООО.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 jambazina

    7 4 Отговор
    Сърбия и България са на едно дередже, само дето сърбия не е в ЕС, а и за последните години имаше гражданска война, бомбардировки и късане на територии.

    Коментиран от #35

  • 30 Усмивката

    8 1 Отговор
    Верно е.Което си е еярно верно си е.Ама преди това ни върнете Цецо.Откажете се от евразийските приятели и ни върнете западните покрайнини
  • 31 Vucic e jalak lajez.

    9 2 Отговор
    Vucic da zaboravi za Balgaria nay- posle! Kato nyama s kakvo da se pohvali balva laji sreshtu nas. Borisov tryabva da mu otgovor podobavashto. Sar ia e na svetlinni godini sled Balgaria.
  • 32 Тръмп

    9 1 Отговор
    Сърбите да си сърбат руската зелева чорба и да не гледат в чуждото канче!!!:):):)Вучич само за селски сватбар става!!!:):):)Село Сръбско!!!:):):)
  • 33 Тръмп

    11 2 Отговор
    Този комуноиден идиот забрави,че Българската легия се би за освобождаванет на Белград от отоманците,че те откраднаха Косово от България,а сега албанците им го гепиха!!!:):):)Преглъщайте жадно неблагодарници!!!:):):)
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Дълга Мара

    7 3 Отговор
    Сръпска мастия Все ние му бодем очите Гледай си Азиатските братушки защото ЕС ще го гледате само по руската телевизия
  • 39 Густо Майна

    5 1 Отговор
    Само стига да се помотаеш от наща граница към Чачак зимата. Ти да видиш кво е тва пушек, като от средновековието, а па автопарка им... Малейиии! '50 - "60 год. Вучич, Баце да не ти е отпуснал безплатно от шабленското бело?!
  • 40 snail

    2 11 Отговор
    Че кога ли Сърбия е била по бедна от България? Смешно е дори да си го помисли човек. Е било е нявга... но многоооо отдавна!

    Коментиран от #46

  • 41 Joanna

    11 1 Отговор
    Сърбите винаги ще се хвалят. И когато са най зле те ще се хвалят. Самочувствието им е огромно. То това си е повече някакъв голям комплекс, но и от най голямо поражение те правят победа. А България им е трън в окото, просто не могат да се помирят с това, че България за много работи е преди тях. Много често ще се чуе на сръбската телевизия как е България най бедната държава в ЕС. Така се лекуват. Много добре ги познавам. На България липсва това самочувствие. Българите са крайно критични към себе си. И това нее добро.
  • 42 факти

    1 2 Отговор
    добре вуцка ама се готви за толерастия насила наложена от еу саюза с гей паради съдилища ако сърбин си позволи да наруши правата на некой от малцинствата в сърбия, абе направо се готви да си предадеш държавицата на мулти култи модела
  • 43 Реалист

    5 1 Отговор
    Минаваш пътьом за Австрия или Словения през Белград и виждаш един пост-комунистически , сив и неприветлив град, с едни стари мръсни сгради, тежък трафик и изостанало строителство. Таман си си помислил ,че може би се бъркаш в преценката си и виждаш огрухания Ниш , със същата тази сивота и грозно строителство. Тия сърби срещу нас да бягат не могат да ни стигнат следващите 20 години.
  • 44 Овен

    0 1 Отговор
    България е на последно място Сърбия ще стане на предпоследно хохохоооо...
  • 45 факти

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "българина":

    560 лева МИНИМАЛНА. Няма как твърдението ти да е вярно. В София под 1000 лева заплата няма а там работят поне 30% от населението. Пловдив също е с високи заплати а Варна и Бургас го настигат вече. С подходящо образование дори в малък град се получават 2000 лева.
  • 46 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "snail":

    Когато тъпият каскет от Правец ни държеше насила в България Тито прати неговите да работят в Европа. За това бяха добре.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ЕС през крив макарон

    2 1 Отговор
    Може би но на дали Мечти мечти мечти
Новини по държави: