Last news in Fakti

2 Май, 2019 13:11 2 151 7

Историческо! И Япония ще се помирява със Северна Корея

  • ким чен-ун-
  • япония-
  • шиндзо абе

Премиерът Шиндзо Абе заяви, че е готов за среща "без условия" с Ким Чен-ун

Историческо! И Япония ще се помирява със Северна Корея - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че е готов за среща "без условия" със севернокорейския ръководител Ким Чен-ун с оглед да бъдат установени дипломатически отношения между двете съседни страни, разделяни от исторически разногласия. Това съобщава днес японски всекидневник, предаде Франс прес.

Смятан за "ястреб" в сферата на външната политика, Абе смекчи неотдавна тона си спрямо Пхенян и поиска среща с Ким, за да бъдат уредени по-специално споровете около твърде деликатната тема за японците, отвлечени от севернокорейски агенти през 70-те и 80-те години на 20-и век.

"Искам да се срещна с президента Ким Чен-ун без условия и да разговарям с него открито, с отворен ум", заявява Абе в интервю за "Санкей шимбун", дадено в сряда.

"За страната ни е много важно да бъде проактивна в действията си по въпроса", добавя той.

"Ще сложим край на взаимното недоверие между Япония и Северна Корея, само ако се срещна лично с г-н Ким - казва той. - Надявам се той да е лидер, способен да вземе стратегическо решение и да се покаже гъвкав в преценката кое ще е най-добро за нацията му."

Абе уточнява пред вестника, че в петък е помолил американския президент Доналд Тръмп за съдействие в решаването на въпроса с отвличанията на японци от агенти на Пхенян.

През 2002 г. КНДР призна, че е отвлякла 13 японци, за да преподават на нейни шпиони японски език и култура. Месец след тези признания на петима от тях бе позволено да се върнат в Япония.

Токио говори за най-малко 17 отвлечени и подозира, че още десетки изчезнали всъщност са попаднали в ръцете на севернокорейските служби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    11 3 Отговор
    Недейте бе хора ,краварите ше са ядосат и ше замучат пак ,не им харесва другите да се разбират

    Коментиран от #2

  • 2 Не много умно комунде,даже хич

    3 10 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Не по-скоро шефа ти джуджето от кочината ще заквичи

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рошко

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Не много умно комунде,даже хич":

    Джуджето от кочината ако не квичеше ,сега щеше в джоба си да си с още с турски паспорт

    Коментиран от #6

  • 6 Рашка с чашка

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "Рошко":

    Комунистическите изчадия са врагове на руската аристокрация която ни е освободила. Те нямат никакви основания да се наричат наши освободители.
  • 7 Bubbles

    4 0 Отговор
    Прасчо се оказа изключително добър политик, хем изклати кравите, хем ще му правят като вятъра за санкциите!
Новини по държави: