Last news in Fakti

1 Май, 2012 13:08 1 361 0

Турция пише нова конституция

  • турция-
  • конституция

Парламентарна комисия в Турция ще започне работа по първата напълно светска конституция на страната, съобщава Би Би Си.

Целта е да се създаде по-опростена и демократична конституция, която да замени съществуващата, създадена преди 30 години по време на управлението на военните. Тя даде голяма власт на армията, ограничи индивидуалните права и до голяма степен игнорира малцинствата в страната, включително кюрдите.

Очаква се новата конституция да бъде завършена до края на годината. До момента комисията, състояща се от представители на различни партии, работи в необичаен дух на консенсус и обещава конституция, която да представлява волята на народа и да създава истински представителна демокрация, отбелязва БГНЕС.

За целта в цяла Турция се провеждат срещи, на които се окуражават групи, представляващи гражданското общество, да изкажат своите възгледи. Но предстоят обсъждания на спорни въпроси, най-вече за това каква степен на културна автономия да бъде разрешена на кюрдите и какви да са правомощията на президента.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който доминира политическия живот в страната от десет години, не крие амбицията си да се кандидатира за президентския пост, когато приключи премиерския му мандат. Ако консенсусът за конституцията се разпадне в парламента, Ердоган заплаши да прокара новия основен закон чрез референдум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА