Last news in Fakti

7 Май, 2019 13:03 5 276 34

Защо катастрофира самолетът в Москва?

  • аерофлот-
  • русия-
  • москва-
  • самолет

Анализът на данните от черните кутии ще отнеме седмица 

Защо катастрофира самолетът в Москва? - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Анализът на данните от намерените две черни кутии на руския пътнически самолет Сухой Суперджет-100, който катастрофира при аварийно кацане на московското летище "Шереметиево" в неделя вечерта, ще отнеме около седмица, съобщиха източници в авиационните структури и правоохранителните органи, цитирани от ТАСС. Едва след това ще могат да се правят някакви предварителни изводи. До месец трябва да бъде публикуван междинен отчет за причините за катастрофата.

Стана известно също, че още една пострадалите при катастрофата е постъпила в болница, съобщиха от медицинските служби. Така броят на хоспитализираните достигна 10 души.

Самолетът излетя от руската столица за Мурманск по време на буря, но около половин час по-късно се върна за аварийно кацане. На пистата той избухна в пламъци. Загинаха 41 души от намиращите се общо 78 на борда. Останалите успяха да напуснат горящата машина.

Заради трагедията е заведено наказателно дело "за нарушаване на правилата на безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт, причинили поради небрежност смърт на две и повече лица". Следствието разглежда няколко версии за катастрофата, сред които са недостатъчна квалификация на пилотите, диспечерите и наземния персонал, техническа неизправност или неблагоприятни атмосферни условия.

Защо катастрофира самолетът в Москва?

Според оцелелия пилот Денис Евдокимов, цитиран от Асошиейтед прес след ужасяващия инцидент, аварийното връщане се е наложило, защото самолетът е бил ударен от мълния, поради което "загубихме радиовръзка и преминахме в режим на минимално пилотиране... т.е. без компютър, както е обичайно, а директно, в авариен режим".

По време на излитането и кацането над Москва наистина е имало бури, отбелязва АП. Не става ясно обаче дали ударът от мълния е наложил извънредното кацане. Според авиационен източник, цитиран от ТАСС, до момента на досега с пистата то е протичало нормално.

Евдокимов каза още, че е следвал процедурите за кацане със свръхтовар. Той потвърди, че екипажът не е изхвърлил никаква част от горивото, което е нормална практика при полети, при които се налага кацане скоро след излитането, за да се предотврати свръхтежестта на самолета.

Пилотът добави, че не може да си обясни защо се е стигнало до твърдо кацане, довело до възпламеняване на самолета. Според него това е станало вече на самата писта, при което резервоарите с гориво са били пълни.

Видеокадри показаха как пламъците избухват от долната част на едното крило при докосването на пистата, след което обхващат цялата задна част на фюзелажа (основното тяло) на самолета броени секунди, след като той се повлича "по корем" по пистата".

Според източници на Интерфакс причина за запалването е попадането на външен предмет в левия горивен резервоар, който при последващия оглед се оказа напълно разрушен. Възможно е той да е бил пробит от части от счупения при кацането колесник, което е довело до изтичане на гориво и до пожар. Десният резервоар е пострадал по-малко и повредите му са най-вече заради излизането на самолета извън пистата.

"За да е било прието решение самолетът незабавно да бъде върнат обратно, за това е имало категорични причини - или пълен отказ на системите на самолета, или лоша управляемост, или пълна липса на връзка с диспечера на летището. SSJ100 е конструиран така, че не може да изхвърли горивото си в момента на кацането, то се изхвърля само във въздуха", каза източникът на ТАСС.

Според него "в района на летище "Шереметиево" има твърде оживено въздушно движение и присъствието във въздуха на малка височина на самолет без връзка би могло да създаде заплаха за сблъскване с друг самолети".

Когато самолетът спрял, някои от хората успели да изскочат навън по надуваемите пързалки за спешна евакуация, спуснати от предната част на горящия самолет. Някои от спасилите се носели и багажи, което поражда опасения, че това може да е забавило евакуацията, при която всичко е било въпрос на секунди.

Защо катастрофира самолетът в Москва?

От "Аерофлот" - компанията-оператор на самолета - досега не са правили изявления за причините на произшествието, като се ограничиха само със съобщение за създаването на комисия по разследване на причините и обстоятелствата на трагедията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Потресен

    11 7 Отговор
    Това да не му е електронна игра, че електрониката да му каца самолета....

    Коментиран от #32

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Леонардо

    16 27 Отговор
    Защото е сглобен некачествено ! 70 души от замода се оказват с фалшиви дипломи - включително инжинери . Самолети доста често са удраня от мълнии - и най често нямат никакви поражения.

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Руснаци ...

    18 6 Отговор
    Аз да си взема багажа, пък другите нека си горят ...
  • 7 защо ли

    10 22 Отговор
    Защото е руски
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Диспечер

    8 4 Отговор
    Колко ръпни багажа спасиха в крайна сметка и защо няма интервюта със собствениците им?
  • 10 Сделано

    14 21 Отговор
    Руски самальот, руски пилот, руски диспечер, руски пасажерьи, руски пожарни служби

    Коментиран от #12

  • 11 Запознат

    9 15 Отговор
    В единия спасен багаж е имало ценньие западние товарьй из фрий шоп.
  • 12 Ху ху

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "Сделано":

    Ти си от Божурище нека позная памет бичите на конвейер А 3800 ама няма кой да ги кара та БХ че прави магистрала до Долна митрополия...хихи
  • 13 Го хо

    11 9 Отговор

    До коментар #5 от "Димитър":

    И къв акъл могат да им дадат от падналите като круши, че и спрени от сума ти компании Боинг...смехурко си ти забележи, че Боинг са супер - нито един оцелял...

    Коментиран от #14

  • 14 Фуражка.

    14 9 Отговор

    До коментар #13 от "Го хо":

    Боинг е виновен, че руснаците нямат пожарна на летището и че слизат с чемодана.
  • 15 Марица

    5 5 Отговор
    Самолетът е руско - американски по технология.
  • 16 Черни Връх

    6 3 Отговор
    Да вземат, да ги линчуват алчните капиталисти там, ама овчата демокрация била свещенна.
  • 17 ТОЧКАТА

    7 6 Отговор
    що ли си спомням какви мизерии правиха америте още със ,,сибирски поток,, от 80/те години....пък и въобще на Русия....
  • 18 Docenta

    6 10 Отговор
    Руснаците не могат да правят автомобили камо ли самолети.Бойните им самолети са анимационни макети за повдигане духа на пияните маладци

    Коментиран от #19, #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Лавров плаши Помпейо с катастрофа

    10 3 Отговор
    Руски бизнес-пасажер закупил билет за самолет, чува заплахата на Лавров към Помпейо че ще последва катастрофа ако пипне Мадуро и скача от самолета с вик - ''Катастрофа....???? Подготовьте мой конный вагон с лошадьми''... По него екипажа - Катастрофа....??? Пак ли самолетна...???Всички скачат с куфарите, а накрая остава рускиня с малко детенце - ''Для нас больше не имеет значения...''
  • 21 Нео

    3 3 Отговор
    Залагам левче, че не мълния е причината!

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хрониките на Евразия

    5 3 Отговор
    Разбира се , че ще ви разкажат за
    “Грешките на пилота" .
    Невъзможно е да ви разкажат , че "Суперджета", за който са похарчени милиарди , се е оказал проект за крадене на пари .
    Плюс това и на семейството на
    "виновният пилот" няма да се наложи да плащат ..
  • 25 Наблюдател

    5 2 Отговор
    В нормалните държави сред подобен инцидент самолетите от същия тип се спират от полети и щателно се проверяват. Но не и в Путинистан!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    нищо непознато и у нас .слаб професионълизъм примесен с лош късмет.комунистическа работа.
  • 28 незнайко

    1 1 Отговор
    Това заглавие предполага и отговор в статията ! Такъв обаче няма !!!
  • 29 гост

    5 1 Отговор
    Отговора е болезнено прост - защото е сделан в Рукия ….
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ЕКСПЕРТ

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Потресен":

    ВИНОВЕН Е ПИЛОТА.ЗАЩОТО ПО ПРАВИЛНИК ТРЯБВА ДА ИЗХВЪРЛИ НЕНУЖНОТО ГОРИВО ПРЕДИ ПРИНУДИТЕЛНО КАЦАНЕ.КОЕТО ТОЙ НЕ Е НАПРАВИЛ.
  • 33 Маде ин

    1 0 Отговор
    Изгледах клипа с евакуацията няколко пъти, нямаше пукната пожарна. На други снимки се вижда пяна. Може би са дошли по-късно, но така ли е нормално ? Каца самолет в аварийно състояние !
  • 34 Въпрос без отговор

    1 1 Отговор
    Не е нормално самолет ударен от мълния да има такива поражения !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания