Last news in Fakti

8 Май, 2019 13:44 2 588 27

България установи дипломатически отношения с Вануату

  • вануати-
  • българия-
  • екатерина захариева-
  • отношения-
  • дипломация-
  • океания-
  • остров

Вануату е петата островна държава в Океания, с която България установява отношения

България установи дипломатически отношения с Вануату - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри установяването на дипломатически отношения с Вануату. Това беше договорено по време на среща между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и външния министър на Република Вануату Ралф Регенвану. Срещата се проведе преди съвместния министерски съвет на ЕС и Групата страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ), в която взеха участие над 61 държави и институциите на ЕС. Форумът се състоя от 31 май до 1 юни 2018 г. в Ломе, Република Того и се проведе под съпредседателството на Екатерина Захариева в качеството ѝ на Председател на Съвета на Европейския съюз.

Решението за установяване на дипломатически отношения не е обвързано с акредитиране на посланик и разкриване на дипломатическо представителство във Вануату и съответно не води до поемане на нови финансови ангажименти, обявиха от Министерски съвет.

Подновяването на постъпките за установяването на дипломатически отношения с държавите от Южния Тихи океан би спомогнало за постигане на договорености за подкрепа на важни за българската страна кандидатури в рамките на международните организации, а поддържането на двустранни контакти би било в интерес на България с оглед на по-пълноценно участие при формиране на позициите на ЕС по междурегионалния диалог.

Република Вануату е разположена на архипелага Нови Хебриди в Южния Тихи океан и има територия 12 189 кв. км. Водещи сектори в икономиката са земеделието, риболовът, туризмът и финансовите услуги. Като малка островна държава, Вануату е застрашена от последиците от изменението на климата, като повишаването на нивото на морското равнище и честите екстремни циклони. Населението наброява 288 037 души, една шеста от които живее в столицата Порт Вила. Вануату е петата островна държава в Океания, с която България установява дипломатически отношения - след Науру, Соломоновите острови, Тувалу и Фиджи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ром ама кубински

    53 2 Отговор
    Винету установи дипломатически отношениая с Вануату
  • 2 Meganoob BG

    40 2 Отговор
    ОХ! Слава богу! Сега само остана да установим дипломатически отношения и с Плутон и направо ще цъфнем.
  • 3 Borislav Popov

    37 2 Отговор
    Малиии..... направо сме върха на дипломацията !! Я вижте министърката в каква еуфория е !! Само не ми е ясно - какъв ще го държим там ? И то пета по ред държана в Океания !!! Нашите дипломати се гласят да почиват там и ли пък ще забягват завинаги ако видят дървото ??!!!

    Коментиран от #10

  • 4 Клюкар

    29 0 Отговор
    Хахаха, на снимката има една луда.
  • 5 назад към природата

    22 0 Отговор
    Поне екзотично звучи,обаче те там хората май още се разхождат с копия.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ха ха

    31 2 Отговор
    Герберугите се готвят да абдикират при племето Вануату. Бацето ще им става вожд и ще ги оправя, както оправи и нас
  • 8 1111

    30 1 Отговор
    Какво е общото между България и Вануату- и двете страни са бананови републики.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ани

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    И първото, и второто.
  • 11 kjl

    24 0 Отговор
    Това е дипломатически фурор, за който ще се говори векове! Днес е един хубав ден за българската международна, междубананова и междувождова дипломация. Гордост изпълва гърдите ми!
  • 12 Сарматиан

    21 0 Отговор
    Ако се чудите защо малка България има навсякъде дипломатически представителства по света ще ви отговоря веднага за какво ние нужно всичко това. Ами много просто, трябват нови топли кресла за политическите търтеи и хрантутници. Помислете колко хиляди роднини има всеки политик и как всеки от тях търси меката и леката. Ами любовниците им? Няма как 420 партии си имаме и всички те се хранят от гърба на данъкоплатците. Стегнете се и си намерете още една допълнителна работа защото трябва да издържате още паразити и цигани с вашите данъци.
  • 13 Шопо

    17 0 Отговор
    Ето прекрасен повод еднокнижникът да се разходи за наша сметка до другия край на света. Но понеже е проЗД не знае, че онези приятели може и да го хапнат за вечеря, като го видят колко е тлъст!
  • 14 Браво

    11 0 Отговор
    Браво, остава само с марсиянците
  • 15 kjl

    15 1 Отговор
    Като гледам между беднотията има и доста лъскав туризъм в това Вануату. Сега като почнат едни дипломатически совалки, за месец, два в туристическия сезон!!! Все за наша сметка.

    Коментиран от #17

  • 16 ЪРП

    10 1 Отговор
    ВСИЧКОТО ГЕРБЕРАСОПИТЕК, НА ЧЕРО С КАРИКАТУРИТЕ ОТ СНИМКАТА,МОЖЕ ДА ХВАЩАТ ПЪТЯ ЗА ВАНУАТУ И ДА НЕ ИМ ВИЖДАМЕ ОЧИЧКИТЕ ПОВЕЧЕ!!!!!!!....
  • 17 ЪРП

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "kjl":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ ПРИЯТЕЛ!!!
    ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ СИ ПОДГОТВЯТ ПОЧВАТА ДА ТРОШАТ НАРОДНА ПАРА ЯКОО!!
    ЩЕ СИ ПОДГОТВЯТ СИГУРНО И ЗАКОНОДАТЕЛНО НЕЩАТА, ДА СИ ПОНАКУПЯТ ИМОТИ ТАМ И СЪЩЕВРЕМЕННО НАЙ-ВЕРОЯТНО Е НЯКАКЪВ ДАНЪЧЕН И ОФШОРЕН РАЙ ТАМ!!!!
    ПОРЕДНОТО ОГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ СЕ ПОДГОТВЯ!!!
  • 18 Кире

    8 0 Отговор
    Ха пратете Ц.Ц. посланик там
  • 19 Main Fürher

    5 4 Отговор
    Абе хора защо толкова циврите,че Боко и другите от псевдопарламента ще ходят на почивки на ваш гръб?Хитлер когато се биеше за България,Европа и за по-добър свят,вие стояхте и го гледахте като чукани.Сега Хитлер го няма,а като гледам и втори Хитлер няма да дойде,така че е време сами да се надигнем,а не пак да чакаме някой друг да ни оправя бакиите,щото в цялата ни история,единственият чужденец,който ни милее и помага на България е Хитлер.Вие избрахте да гледате и чакате наготово,после търпяхте 45 години руско робство,а сега търпите още 30 години еврейско робство.САМО СИЛНИТЕ ОЦЕЛЯВАТ!ИЛИ ЩЕ СЕ НАДИГНЕМ И ШЕ ОЦЕЛЕЕМ,ИЛИ ЩЕ БЪДЕМ УНИЩОЖЕНИ.ВИЕ РЕШАВАТЕ!!!

    Коментиран от #21

  • 20 патриотъ

    9 1 Отговор
    Да живее българо-ануатанската дружба!Братя навеки!
  • 21 MиГ 23

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Main Fürher":

    И царска Русия а по-късно и СССР доста помогнаха, а може би и спасиха България. След края на Вт. св. война България сключва мирен договор и с СССР, Украинска ССР, Югославия и Беларуска ССР- която особено се е застъпила за нас. Разбира се и България воюва срещу нацистите. Ако бяхме останали в Западната зона, щяха да раздробят държавата на парчета и едва ли щеше да ни има.

    Коментиран от #24

  • 22 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    Вануату беше най стабилният съюзник на САЩ в ,,коалицията,, срещу ИРАК>>>>>Благодарение на него Ирак падна толкова бързо...Затова е ,,чест и гордост,, да полегнем и на този могъщ ,,приятел,,...зер отново живне военната ни индустрия при други,,ирак,,....
  • 23 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    ...божеее,колко ,,къщи за гости,, има да финансира ЕСъто !!!!!!!
  • 24 Main Fürher

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "MиГ 23":

    Загубена душа си!Такива като тебе просто не жалея да ги коментирам.100% си русофил и комунист,а родителите ти са еврей и шумкари.
  • 25 Националист

    4 0 Отговор
    Негри имигранти ли му трябват на Боку?
  • 26 животновъд

    2 0 Отговор
    В какво се изразяват финансовите услуги в тази могъща икономически държава? Научили са го тиквуня му с тиквун да скрие награбеното на другия край на земното кълбо.
  • 27 Зайко Байко многознайко

    3 0 Отговор
    Не знаех какво е мъжки оргазъм , но при тая новина го получих😰! Значи ще водят едни папуаси при други папуаси. " Дружбата ни с Вануату е тъй жизнено необходима, както слънцето и въздуха за всяко живо същество" ! Те ще ни научат как да отглеждаме банани а ние, като по-напреднали ще им занесеме готов продукт Тиква! Копаеме дъното, външният ни министър си я представям с превръзка от палмови листа а до нея Тиквоций Едно с копие и корона от банани.