Last news in Fakti

4 Май, 2012 11:40 1 397 0

Аржентина национализира петролна компания

  • аржентина-
  • кристина фернандес-
  • ypf-
  • петролна компания-
  • национализация
Аржентина национализира петролна компания - 1
Еуфория в Конгреса. Снимк: ЕПА/БГНЕС

Конгресът на Аржентина одобри окончателно национализацията на най-голямата петролна компания в страната – YPF. След като Сенатът (Горната камара на парламента) одобри спорната мярка, това направиха и депутатите с 207 срещу едва 32 гласа.

Този ясен сигнал от гласуването не оставя никакви пречки пред президента на страната Кристина Фернандес да сложи подписа под решението и да го превърне в закон, коментира Ройтерс. Вероятно тази модерна проява на експроприация ще коства на Аржентина отлив на чуждестранни инвестиции.

Национализация ще стане през прехвърляне на 51% от акциите на компанията, които сега са собственост на испанската група „Repsol”.

Президентът Кристина Фернандес, която  вече затегна държавния контрол над икономиката, е автор на идеята да се вземе мажоритарният дял от YPF от испанския петролен гигант.

Мотивът е, че „Repsol” не е направила нужните инвестиции, за да модернизира YPF и да отговори на нарасналото вътрешно потребление на енергия. Властите на Аржентина са недоволни, че страната се принудила да внася ток през 2010 година – 20 години след приватизацията.

Испанската компания – майка на YPF категорично отхвърли обвиненията за бездействие и източване на печалбата към Стария континент. Все пак, “Repsol” ще бъде компенсирана за отнемането на мажоритарния й дял, като ще остане с участие от едва 6% в новата държавна петролна компания.

Обезщетението, което испанците искат, е 9.3 милиарда долара, но Буенос Айрес надали ще може да осигури подобна сума. Национализацията е широко приветствана от аржентинците, чиято сметка за внос на енергия възлиза на над 10 млрд. долара. 

Фернандес лансира идеята за национализация шест месеца, след като спечели още един мандат като държавен глава. Анализатори силно се съмняват, че отнемането на контрола на главния акционер ще реши енергийните проблеми на страната.

Испания отговори с протести на идеята, а Мадрид заплаши, че може да се стигне до разваляне на приятелските отношения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА