Last news in Fakti

7 Май, 2012 11:19 3 801 0

Владимир Путин е новият стар президент на Русия (обновена)

  • владимир путин-
  • дмитрий медведев
Владимир Путин е новият стар президент на Русия (обновена) - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Владимир Путин е новият стар президент на Русия, предадоха световните агенции. Точно в 12 часа московско време (11 часа българско време) стана предаването на властта в Кремъл на помпозна церемония.

Бившите премиери на Германия и Италия Герхард Шрьодер и Силвио Берлускони, така и първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов бяха сред 3000-те специално поканени гости.

Сигурността и благополучието на Русия ще са новите задачи на Владимир Путин. Нова икономика и лидери в цяла Евразия, също са сред задачите на новия президент.

Русия има велико минало, но и велико бъдеще, заяви в първата си реч Путин.

С ръка върху копие от Конституцията Путин се закле "да спазва и да защитава правата и свободите на народа" и да брани сигурността на Русия.

Ще направя всичко възможно да оправдая доверието на милионите ни граждани. Смятам, че смисълът на целия ми живот и дългът ми е да служа на моето отечество и на народа ни, заяви Путин в кратка реч на церемонията по встъпването си в длъжност в Кремъл.

Той обеща, че Русия ще навлезе в нов етап на развитие и допълни, че шестгодишният му мандат ще определи съдбата на държавата "за десетилетия напред". "Днес навлизаме в нов етап на национално развитие..., идните години ще определят съдбата на Русия за следващите десетилетия", заяви Путин.

Путин беше избран на 4 март трети 6-годишен мандат. Той беше президент два мандата от 2000 до 2008 г. и предаде поста на Дмитрий Медведев, който се очаква скоро да го замени на премиерския пост.

Владимир Путин заедно с Дмитрий Медведев приеха парадния строй на Кремълския полк. На церемонията присъстваха и техните съпруги.

Междувременно стана известно, че Владимир Путин е възложил на първия вицепремиер Виктор Зубков, да изпълнява временно функциите на ръководител на правителството.

Този ход се очакваше, защото Зубков минава за един от доверените хора на Путин.

И.д. премиерът пък има задължението да подпише молба до президента за разпускане на правителството. След това Путин трябва в срок от две седмици да предложи на Държавната дума кандидатурата на бъдещия министър-председател.

Очаква се това да е Медведев, който вече беше посочен лично от Путин за негов приемник в кабинета.

Новият руски президент Владимир Путин получи черното „ядрено куфарче“. Това стана няколко минути след като той положи клетва като президент за трети мандат, съобщава агенция Интерфакс.

Церемонията в Кремъл по предаването на "ядреното куфарче" от досегашния президент Дмитрий Медведев на Путин беше наблюдавана от руския министър на отбраната Анатолий Сердюков.

Системата е разработена през 1983 г. и за първи път е използвана от бившия съветски лидер Константин Черненко през 1984 г., уточнява Интерфакс.

Макар винаги да се е намирало в притежание на президента, то за кратко беше предадено на покойния премиер Виктор Черномирдин през октомври 1996 г., когато бившият президент Борис Елцин претърпя операция за поставяне на байпас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА