Last news in Fakti

21 Май, 2012 17:08 1 047 1

Нова вълна в руското правителство

  • владимир путин-
  • русия-
  • правителство
Нова вълна в руското правителство - 1
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин одобри състава на новото правителство, заменяйки ¾ от досегашните министри. Преди пет дни премиерът Дмитрий Медведев предложи на новия – стар държавен глава списъка с номинираните за одобрение. В това време руските медии засилено коментираха министерските назначения, като най-смелите предположения бяха, че  за министър ще бъде назначен не кой да е, а бизнесменът и неуспял кандидат – президент Михаил Прохоров.

Самият Путин счита подмяната за „мощен импулс от нови хора“, съобщи RT. Все пак, той запази някои ветерани на руската политика като външния министър Сергей Лавров.  За първи вицепремиер по финансовите и икономическите въпроси е назначен Игор Шувалов, финансов министър остава Антон Силуанов, а министър на отбраната продължава да е Анатолий Сердюков.

„Новата вълна“ сред министрите Ройтерс тълкува като създаване на антураж в изпълнителната власт от страна на Путин. Така новият кабинет на практика засилва хватката на Путин върху властта, ограничавайки полето премиера Медведев за придвижване на замислените от него реформи.

Шеф на руското МВР ще е Владимир Колоколцев, досегашен началник на московската полиция. Той бе тестван при многолюдните протести за и срещу Путин в Москва, явно успешно дори и на фона на ширещия се скандал за насилие в московските затвори и превишаване на полицейските права на анти-Путин демонстрациите.

Бившият лидер на република Чувашия и активист в президентската кампания на Путин, Николай Фьодоров поема земеделското министерство. За комуникациите ще отговаря Николай Никифоров, заемал аналогичен пост в Татарстан.

В стола на културния министър пък сяда Владимир Мединский, високопоставен член на партия „Единна Русия“. Макар и 31-годишен, той има серия от книги, озаглавена „Митовете за Русия“, която разчупва стереотипите за миналото и настоящето на страната.

За първи път е назначен министър за отношенията с „Отворено управление“, съветнически борд, създаден по инициатива на Медведев. Това ще е Михаил Абизов, който е сред основателите на борда. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    0 0 Отговор
    "Така новият кабинет на практика засилва хватката на Путин върху властта, ограничавайки полето премиера Медведев за придвижване на замислените от него реформи" - това ройтерс ли го измисли или факти.бг? министрите се предлагат от Медведев, Путин само ги одобрява или ги отхвърля.