2 Юни, 2019 16:22 3 091 10

Турция разследва писателката Елиф Шафак

  • елиф шафак-
  • писателка-
  • турция-
  • преврат-
  • разследване

Пореден удар по свободата на словото

Турски прокурори започнаха разследване срещу писатели, включително прочутата носителка на награди Елиф Шафак. Правозащитници описват разследването като "сериозна заплаха за свободата на словото", пише в. "Гардиън".

Този ход е предприет след дебат в социалните медии, в който романисти, които пишат по предизвикателни теми, като насилие над деца и сексуално насилие, са обвинени в оневиняване на тези практики. След като страница от романа на Абдула Шевки бе споделена в Twitter по-рано тази седмица, турското Министерство на културата и туризма заяви, че е подало наказателна жалба срещу писателя.

Според турската новинарска платформа Ahval пасажът разказва за сексуално насилие от позицията на педофил. Съобщава се също, че турската адвокатска колегия е внесла жалба, призоваваща за забрана на книгата и повдигане на обвинения срещу автора. Впоследствие Шевки издателят му бяха задържани. Оттогава потребители на социална медия споделят пасажи от други писатели, включително Шафак и Айше Кулин, и отправят към тях подобни обвинения. Шафак казва, че е получила хиляди оскърбителни съобщения през последните два дни и че прокурорите са поискали проверка на романите ѝ The Gaze (1999) и Three Daughters of Eve (2016).

"Те искат да разследват всеки пасаж в турската литература, свързан със сексуално насилие над деца. Това е много нова насоченост за тях. Иронията е в това, че това се случва в страна, където броят на случаите на сексуално насилие над жени и деца ескалира. Турските съдилища не предприемат мерки срещу това, законите не са били променени. И така, в страна, където е необходимо да предприемат спешни действия, за да се справят със сексуалното насилие, те преследват писатели. Това е най-голямата трагедия. Това се превръща в лов на вещици", каза Шафак.

Турция има едно от най-високите нива на детски бракове в Европа, по данни на организацията Girls Not Brides. Приблизително 15% от момичетата биват омъжени, преди да навършат 18 г., а 1% - преди да станат на 15. Според Шафак подобни проблеми съществуват в други страни от Близкия Изток. "Имаме нужда от силни женски движения и информираност за половете. Литературата може да изиграе важна роля в този разговор. Но сега те атакуват писатели", коментира тя, цитирана от OffNews.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако Елиф

    21 3 Отговор
    Беше родена в истинска държава щяха да инвръчат званието “почетен гражданин”. За съжаление неудобните хора винаги им пречат в държави(като нашата) където човешкия фактор е едно голямо НИЩО!
  • 2 уа уа уа ха

    4 5 Отговор
    Става за едно кръгче, като мине през кауша е за половин няма да става ,гаджалите ще я окьопазят.
  • 3 А га пророка

    13 2 Отговор
    плющеше 9 годишната Аиша, ни разследвахти! А сега що разследвати? Я да са изкажат инжинерити от резан произход!

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Биоробот

    13 3 Отговор
    Там се заформя една хууууубава гражданска войничка. Щото едните са в 21 век, а другите още в 18-ти. Щото имало бели турци и не чак до там бели. И ще се плющят яко едни други. Отивам за пуканки и бира.

    Коментиран от #5

  • 5 Кое?

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Биоробот":

    Как може хора да харесват комбинацията на бира с пуканки? Бирата се замезва с чипс, пържени картофи със сирене, луканки, бирени фъстъци и пържена цаца (но не тая от билата)... Комбинацията бира и пуканки не я разбирам..
  • 6 Ми кво да ти кажа

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "А га пророка":

    Като инженер научи български, освен?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    9 6 Отговор
    Нормално,за турчина педофилията,содомията и мъжеложството са си открай време олимпийски дисциплини...ама разбираемо е,като го гледам тоя киликандзер на снимката донякъде им влизам в положението.
  • 9 Къде е Асан

    5 0 Отговор
    Че още не се е хвърлил да защитава ердоганлъка?

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Къде е Асан":

    Прибира се от уикенд на Тасос ,че ако иде на Бодрум, пак ще се прибере..след има-няма 4-5 години....тя и тая го раздаваше ляв чорап на Ердоганя, когато заклеймяваше превратаджийте и ги сравняваше с нацисти, ама нА-дойде и нейния ред.
Новини по държави: