Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

13 юни 323 г. пр. Хр. умира Александър Македонски

Александър не изменял обичайните за населението местни форми на управление

Публикувана: 13 Юни, 2019 07:29
25 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1886
13 юни 323 г. пр. Хр. умира Александър Македонски
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.

На 13 юни 323 г. пр. Хр. във Вавилон умира един от най-големите военачалници в световната история - Александър ІII Македонски, син на Филип II.

За около 10 години Александър успява да покори земите от Балканите до Индия, да разруши Персийската империя, да сложи ръка на Египет и Месопотамия и да положи началото на цял нов период в историята на Източното Средиземноморие - елинизма.

Александър е роден през 356 г. Майка му - епирката Олимпиада, твърди, че истинският му баща не е Филип, а Зевс, и така създава божествен ореол около сина си.

Той наследява престола през 336 г. пр.Хр., когато Филип е убит по време на женитбата на дъщеря му Клеопатра с епирски вожд. След като бързо си гарантира контрола над Гърция, Александър поема към Персия. Начело на 40 000 войници през 334 г. той прекосява Хелеспонт (дн. Дарданели), разбива персите при река Граник и установява контрол над гръцките градове в Мала Азия.

През 333 г. той отново побеждава персите при Иса, след което поема към Египет. През 331 г. персийската империя е окончателно разгромена след битката при Гавгамела и Александър поставя ръка върху Асирия и Месопотамия.

В следващите няколко години армиите на Александър продължават похода в Бактрия, дн. Централна Азия, и достигат до Индия. Там обаче войските му се разбунтуват и завоевателят е принуден да поеме обратно. Малко след връщането си във Вавилон, който е обявил за столица на империята си, Александър умира.

Възникналата в резултат от завоеванията огромна държава се простирала от западното крайбрежие на Балканския полуостров до Индия, включвайки и Петречието. На север тя частично се приближавала до Дунава и граничела с Черно море, на юг стигнала до Индийския океан, полуостров Арабия — в Азия, и включвала в себе си Египет, Либия и Киренайка — в Африка. По своята големина тя надвишавала персийската държава. Нейното население било разноплеменно и разноезично и се намирало на различни стъпала на икономическото развитие. Наред с високо развитите страни, като Гърция, Сирия и Финикия, Вавилония и Египет, в държавата на Александър Македонски влизали огромни територии, чието население едва започвало да преживява разпадането на първобитнообщинния строй. Стопанските и културните връзки между отделните области били нетрайни. Цялата монархия се задържала в подчинение само чрез силата на оръжието.

Александър не изменял обичайните за населението местни форми на управление. Той оставил и персийското административно деление на сатрапии, но обикновено ограничавал сатрапите, лишавайки ги от правото да командват войските и да завеждат финансите.

Реална опора на Александър била армията, чийто социален и етнически състав по време на източните походи се изменил значително — в нея имало малко воини-македонци, затова пък се увеличил броят на наемниците — гърци и от местното азиатско население. Александър организирал специален тридесетхиляден отряд от персийски юноши за обучаването им на македонското военно изкуство.

Александър вземал специални мерки за сближаване на неговите македонски и гръцки воини с местното население. В Суза бил организиран пищен брачен празник, по време на който били направени 10 000 сватби на македонски воини с персийки и жени от другите местни народности. Самият той също се оженил наведнъж за две персийски принцеси — за дъщерята на Дарий III и за дъщерята на неговия предшественик Артаксеркс III Ох. Женитбата за дъщерите на двамата предишни персийски царе трябвало допълнително да укрепи правото на Александър като техен наследник. Бактрийката Роксана също продължавала да си остава царица — жена на Александър, който по такъв начин официално имал три жени.

На своите велможи и пълководци той заповядал да се оженят за знатни персийки, бактрийки и согдийки. За един ден направили 80 сватби. С такива наивни мерки Александър се опитвал да слее ведно завоеватели и завоювани. Не трябва да се забравя, че за мнозина от гърците и македонците, в това число и за неговия знаменит учител Аристотел, всички завоювани от Александър народи били „варвари", роби по природа и т. н. Трябва да се признае, че Александър, възпитаник на Аристотел, след като се сблъскал с практическия проблем за укрепване на необятната му и разноплеменна държава, съумял да преодолее тази идеологическа ограниченост.

На търговските и стратегическите пътища Александър основавал нови градове и крепости със смесено гръко-македонско местно население. Той давал на жителите на тези градове определени привилегии. Това били опорни точки на властта му на завоюваните територии. Известни са случаи, когато Александър давал на градовете земя с местно селско население, за да го експлоатират гражданите. Висшите длъжности в неговата държава заемали представители както на македонската, така и на местната аристокрация. В новосъздадените градове живеели повече или по-малко привилегировани граждани. Монархията на Александър подкрепяли жреците от различните религии, към които царят се отнасял много благосклонно. При неговия двор се извършвали служби както на гръцките, така и на многобройните местни богове. Самият Александър, обявен на времето от египетските жреци за син на Амон, стремейки се да укрепи своята държава, все повече подчертавал, че е божество, и съобщил за това на гърците чрез съвета на Елинския съюз в Коринт, като желаел те също официално да го признаят за бог. Гръцките полиси изпълнили заповедта му. В Атина безсилният протест против този акт в иронична форма изразил върналият се по това време в града Демостен, като препоръчал на народното събрание да смята Александър, „ако той иска, за син на Зевс или също и на Посейдон".

В обширните простори на империята на Александър станало и ставало грандиозно преразпределяне на имуществата. Голяма част от персийската хазна, която преди била във вид на съкровища или се употребявала за военни и административни нужди, била пусната в търговско-стопански оборот. Засилили се търговските връзки, оживил се гражданският живот. Александър централизирал пускането на златни и сребърни монети и ги сечал в огромно количество, като поставил за основа атинската монетна система. В държавата на Александър се съчетавали източният и гръко-македонският опит. Но Гърция и Македония представлявали нищожна част от неговата монархия. Вместо „пренасяне на щастието от Азия в Гърция", към което призовавал в миналото Исократ, завоюването на Изтока от македонците и гърците довело до засилване на емиграцията на коренното гръцко население в завоюваните територии. Гърция и Македония се изправили пред опасността да се превърнат в периферия на новата източна монархия.

Против политиката на Александър назрявала опозиция и сред редовия състав на македонската част от неговата армия. В неголемия град Опис, който се намирал на изток от река Тигър, избухнало въстание. Когато Александър пристигнал в 324 г. пр. н. е. в Опис, за да обяви на разположената там армия, че изпраща с богати дарове в Македония престарелите и болни ветерани и изобщо всички, желаещи да се завърнат, воините устроили бунт. Те казвали, че всички ще заминат за Македония, а царят нека сам воюва с помощта на „баща си" Амон. Александър наказал със смърт няколко от най-активните от въстаналите воини. В резултат от последвалите преговори той бил принуден да пусне в родината около 10 000 воини и в още по-голяма степен да ползва услугите на персите.

В 323 г. пр. н. е. Александър пристигнал във Вавилон, разположен приблизително в центъра на неговата държава, на кръстопътя на търговски и стратегически пътища. Този най-голям древноизточен град той направил своя столица. Тук през лятото на 323 г. пр. н. е. по време на пир Александър се почувствал зле и след няколкодневно боледуване, вероятно злокачествена треска, а възможно е и от отравяне, умрял на около 33-годишна възраст.

Иран (Ислямска Република)

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.6 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Велика Турция
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Един велик турчин като Омир и Орфей !!!

Коментиран от #2


Оценка:
-42 +3

Фен
(гост)

Неутрално
2 Отговор

До коментар #1 от "Велика Турция":


ХаХаХа!Това би по тъпотия и северно македонските брътвежи.....

Оценка:
-5 +38

Българин
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Моля не бъркайте геграфски областа Македония с така наречената днешна държавица Северна Македония, нямат нищо общо

Оценка:
-2 +31

Историк
(гост)

Неутрално
4 Отговор
И след 2000 г на тази дата ,се ражда Бойко Борисов......

Коментиран от #23


Оценка:
-3 +22

5
Този коментар е премахнат от модератор
1234
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Схемата на уж империята му е следната, субираш 40 хил, което за тогава е било много хора и тръгваш на изток да превземаш маймуните, без визия като победиш някакви изостанали азиатци,после какво? В един момент силите ти свършват и засилката от 40 хил и идва края. За един човешки живот толкова, 10 г трепане. Като бил толкова сербез що не е тръгнал на запад из плодородна европа? А да, защото там щеше са се бие с хора не маймуни, типично по гръцки, и после ГОЛЯМ ВОЙН ГО ВАДИ!

Коментиран от #12, #16


Оценка:
-19 +13

Boxer
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Предлагам да го обявим за българин(следвайки примера на макетата). След което да го трампим за Гоце Делчев. А, и да си ни върнат 100те танка, че не е редно да имат 4 пъти повече танкове от нас.

Коментиран от #9


Оценка:
-1 +19

Професора
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Сашо Македонски е българин!

Оценка:
-2 +8

Монгола
(гост)

Неутрално
9 Отговор

До коментар #7 от "Boxer":


И Джордж Сорос е българин, виж как ни прецаква от години, само един истински българин би прецаквал други българи!

Оценка:
-2 +7

гост
(гост)

Неутрално
10 Отговор
История за наивници!!!

Оценка:
-1 +3

Професора
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Не без известен факт е че е бил хомо!

Оценка:
-2 +6

12
Този коментар е премахнат от модератор
13
Този коментар е премахнат от модератор
Виж
(гост)

Неутрално
14 Отговор

До коментар #12 от "trak":


кой е излял оръдието с което са разрушени стените на Константинопол, и после пиши за Азия!

Оценка:
-0 +5

Преди идването на турците
(гост)

Неутрално
15 Отговор

До коментар #13 от "Статията исторически":


В Константинопол дори е нямало тоалетни и в града се е носела неописуема воня и смрад описвана от доста пътешественици. След като идват турците ужасени от мръсотията се е наложило да измислят въпросните четки именно за да почистват с тях гъзовете на християните, така е измислена четката за тоалетна.

Коментиран от #20, #22


Оценка:
-12 +3

плевен
(гост)

Неутрално
16 Отговор

До коментар #6 от "1234":


Създаваш усещане за тинейджър,тройкаджия който посещава училище само за да пуши в клозета с добра компания. За древните гърци цивилизацията е била на изток и юг. На север и запад са били диваци без значение. Александър категорично е най-успешният пълководец. Не случайно с вековете е бил присвоен като свой от индийци, афганци, перси, гърци, египтяни и кой знае кого пропускам още. Бил е кумир на Цезар. Това което историците обикновено премълчават, са проблемите на Персийската империя. А те са проблемите на всяка империя- биле е съставена от поробени народи, които с удоволствие са минали на негова страна.

Оценка:
-0 +8

През 1204 година
(гост)

Неутрално
17 Отговор
Кръстоносците превземат Константинопол и превръщат църквата Света София в конюшня и тоалетна. Това се води първата обществена тоалетна в града. С идването си турците построили система от течаща вода защото до тогава византийците ползвали вмирисана и затояла вода от цистерни вкопани в земята.

Коментиран от #18


Оценка:
-4 +3

Виж ги първо
(гост)

Неутрално
18 Отговор

До коментар #17 от "През 1204 година":


тия цистерни! И не си прав, всичко си е имало в града! Турците са разбивали отбранителни стени за да строят бардаци подобни на ракети!

Оценка:
-0 +3

Брентън Тарант
(гост)

Неутрално
19 Отговор
днешните ислямисти, турци и други нисши видове, те се нуждаят от един нов Мегас Александрос, за да "създадат характер"

Оценка:
-0 +3

20
Този коментар е премахнат от модератор
21
Този коментар е премахнат от модератор
ИМПЕРИАЛИСТ
(гост)

Неутрално
22 Отговор

До коментар #15 от "Преди идването на турците":


Константин Велики е докарал вода в столицата на Римската Империя с водопроводни тръби от България (GIBI, том V, c. 323, 1964).

Оценка:
-0 +0

ИМПЕРИАЛИСТ
(гост)

Неутрално
23 Отговор

До коментар #4 от "Историк":


Не след 2000, а след 2342, ама като за историк тази неточност ти е простена...

Оценка:
-0 +2

падналия ангел
(гост)

Неутрално
24 Отговор

До коментар #21 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Всеки си пише квот му скимне!

Коментиран от #25


Оценка:
-0 +1

ИМПЕРИАЛИСТ
(гост)

Неутрално
25 Отговор

До коментар #24 от "падналия ангел":


Рожденното име на т. н. Александър е Искандар=Искан дар, защото от древните источници се знае, че майка му се е молила на Зевс да я дари с мъжка рожба. Когато се възцарява добавя към името си прадставката Бал=Ал – голям,велик, при което се е получило Алискандар. Маляките са го погърчили на Александар, което име, с много условности, го извеждат от гръцката дума за мъж. В арабските документи и до ден днешен е Ал-Исканда(е)р. Много интересни са тези монети с надписа ALEXANDROY до изображението на Зевс от към гърба, а от лицевата страна с образа на Херакъл наметнат с кожата на Немейския лъв или Атина с боен шлем..., но не и с образа на македонския цар.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.