Last news in Fakti

13 Май, 2012 09:48 1 272 0

Нападнаха посланика ни в Йемен (обновена)

  • йемен-
  • сана-
  • посланик-
  • борис борисов

Опасността за всички наши посолства в Близкия изток е повишена

Нападнаха посланика ни в Йемен (обновена) - 1

Опит за отвличане на посланика на България в Йемен Борис Борисов – дипломатът е с леки наранявания, след като маскирани въоръжени мъже откриха огън  по колата му в столицата Сана, предаде Ройтерс, позовавайки се на западни източници.

Българският дипломат не се е движил с охрана. При нападението двамата с жена му се скрили в търговски център, твърдят очевидци. На място веднага са пристигнали органите на реда. Отвличанията на чужденци са често явление в страните от региона, заради тлъстите откупи, които биват плащани. Освен това, така племенните лидери се опитват да влияят на централната власт.

Външният министър Николай Младенов веднага реагира с изявление до медиите, с което изрази своето възмущение и шок от случилото се с Борисов.

„Нападенията на дипломатически представители са в разрез с основните принципи на международните отношения. В случая с г-н Борисов става дума и за искрен приятел на йеменския народ, който от години работи не само в интерес на българските граждани в Йемен, но и в помощ на прехода в страната. Радвам се, че посланик Борисов е в добро здравословно състояние, като съвсем скоро той ще бъде повикан в София за допълнителни медицински прегледи”, заяви Младенов.

Версията за случилото се, лансирана от запознати, е че или племенни бунтовници, или Ал Кайда стои зад плановете за отвличане.

„Очакваме йеменските власти да предприемат спешни мерки за разкриването на извършителите на това грубо посегателство, както и да предотвратят възможността за такива инциденти занапред. Политическите и племенни разногласия в страната следва да се решават със средствата на политическия диалог, а не чрез насилие”, настоява първият ни дипломат Николай Младенов.

Арабската пролет засегна и Йемен – свален бе 33-годишния режим на Али Абдула Салех. Протестите срещу него продължиха с месеци, парализираха страната и я докараха на ръба на гражданската война. Все пак, страната постигна съгласие за съставяне на правителство на националното съгласие. Новият президент Абд Рабу Мансур ал-Хади обеща да се бори с тероризма, като разклонението на Ал Кайда в Йемен е считано за особено силно и за „мотор” на терористичната дейност в последните години.

„През следващите дни посолството ни в Сана няма да работи с външни лица и местни граждани докато не се изяснят обстоятелствата около инцидента с посланика”, каза по-късно пред БНР Николай Младенов. Той подчерта, че веднага след инцидента с българския посланик е направена връзка с офиса на йеменския президент. По думите на Младенов властите ще осигурят пълно съдействие на нашето посолство. Едва ли скоро ще бъдат разкрити извършителите на нападението с цел отвличане на българския посланик в Йемен, каза министърът на външните работи.

Николай Младенов подчерта, че опасността за всички наши посолства в Близкия изток е повишена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА