Last news in Fakti

22 Май, 2012 15:04 1 305 0

Йемен иска освобождение от Ал Кайда

  • йемен-
  • ал кайда
Йемен иска освобождение от Ал Кайда - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди излязоха на протест в йеменската столица Сана, за да поискат „освобождаване“ на страната си от Ал Кайда. Терористичната група сътвори истинска касапница вчера в Сана, пращайки терорист – самоубиец на репетиция на военен парад. При взрива загинаха над 90 военни, около 200 бяха ранени, като много от тях са парализирани.

„Осъждаме това гнусно престъпление и искаме президентът да ни отърве от саботажа на Ал Кайда“, заяви една от протестиращите, цитирана от „Евронюз“. Кървавата баня изкара мнозина на улицата, за да заклеймят Ал Кайда и да изразят подкрепа с близките на жертвите и с пострадалите. Това бе най-смъртоносното нападение, откакто новият президент Абд Рабо Мансур Хади замени Али Абдула Салех.

Междувременно Ал Кайда заплаши с нови атаки, ако настъплението на правителството срещу нея не спре. Съпротивата на Йемен срещу Ал Кайда зорко се следи от Вашингтон, който е готов да оказва помощ на страната, която счита за „преден фронт“ на битката си с Ал Кайда.

Клонът на терористичната мрежа в Арабския полуостров е базиран именно в Йемен и в последно време е най-активен. В страната бе убит един от радикалните проповедници на организацията -  Анвар Ал-Авлаки, считан за наследник на Осама Бин Ладен.

Там бе обучен младият нигериец, който преди две години се опита за взриви американски самолет със скрити експлозиви в бельото си. Преди дни американските тайни служби намериха бомба, която щяла да бъде взривена в американски самолет, според плановете именно на йеменския клон на Ал Кайда.

Преди десетина дни силите на реда започнаха офанзива срещу ислямистките бунтовници, свързани с Ай Кайда, базирани в южната провинция Абиян. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА