Last news in Fakti

3 Май, 2012 15:31 1 505 0

Ал Кайда с лъскаво списание на английски

  • анвар ал-авлаки-
  • ал кайда-
  • осама бин ладен-
  • йемен

Нова идея към терористите - да палят горски пожари

Радикалният ислямист Анвар Ал-Авлаки може и да е мъртъв, но това не спря поредното издание на англоезичното списание на „Ал Кайда“ под негова редакция. Клонът на терористичната групировка в Йемен пусна нови осми и девети брой на списанието си „Вдъхновение“ ("Inspire"), където водещ автор е именно Авлаки.

Многоцветният осми брой включва много подробни съвети от Авлаки за атентати в Европа. Те се съдържат в статия, озаглавена „Прицелване в популациите на страните във война с мюсюлманите“. Текстът оправдава убийството на жени и деца, а също и употребата на биологически оръжия като бонус към бомбите и въоръжените нападения, предаде CNN. За пример са дадени атаките в Мумбай от 2008 година, когато терористи убиха 150 души, стреляйки на месо на оживени места.

Все пак, Авлаки настоява, че жените и децата не бива нарочно и самоцелно да бъдат избивани.

„Използването на отрова от химикали и биологически оръжия срещу населени центрове е позволено и силно препоръчително, заради ефекта върху врага“, пише той, мотивирайки се с „религиозни учени“. До момента няма данни терористичната мрежа и разклоненията й да разполагат с подобен род оръжия за масово поразяване.

Убитият през септември миналата година Авлаки бе считан за наследник на Осама Бин Ладен начело на терористичната групировка „Ал Кайда“. Духовният лидер бе в черния списък на американците, дори се твърдеше, че Барак Обама лично наредил той да бъде убит.

Авлаки бе ликвидиран именно в Йемен, заедно с блогър – екстремист от САЩ, считан за главен редактор на списанието. Шамир Кан предупреждава мюсюлманите в САЩ, че никога няма да бъдат приети за истински американци.

В списанието има още статия – наръчник от д-р Хатеер, който обяснява как се сглобява бомба с дистанционно управление от аларма на моторетка и таймер на пералня.

„Вдъхновение“ предлага на читателите си анализ по геополитическа тематика. Този път фокусът пада върху армията на Пакистан, която била предала ислямските принципи и започнала да служи на страната на „кръстоносците“. Под текста се е подписал автор, описващ се като дезертьор от пакистанската армия, без която инвазията в Афганистан не би била възможна.

Деветото издание пък отдава чест на починалите Авлаки и Кан. От страниците му струи призив последователите на Ал Кайда да палят горски пожари в САЩ.

Телевизия АВС веднага взе мнението на американските власти, които са решени да свалят сайтовете на скандалното списание. Ще отнеме повече време да се проследи къде са сървърите, които съхраняват екстремистките списания, издавани обикновено в обем от над 60 страници. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА