18 Юни, 2019 20:00 8 580 42

Тръмп открито заговори за война с Иран

  • иран-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • война-
  • ядрено оръжие

Иран не трябва да има ядрен арсенал, смята Тръмп

Тръмп открито заговори за война с Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският президент Доналд Тръмп заяви в интервю, че би обмислил използването на военна сила срещу Иран, за да му попречи да се сдобие с ядрено оръжие. Той обаче не поясни дали въпросът за използването на военна сила се отнася и за защита на доставките на петрол.

За разлика от някои републиканци в Конгреса, които настояват за военен отговор, пред списание Time президентът казва, че нападенията срещу двата танкера в Оманския залив са "много дребни" инциденти засега. Попитан дали би обмислил военни действия срещу Иран, за да му попречи да придобие ядрено оръжие или за да гарантира свободен трафик на петрола през Персийския залив, Тръмп отговори: "Със сигурност бих отишъл заради ядрените оръжия, а другото бих оставил под въпрос".

Той пояснява, че от гледна точка на петролни доставки Оманският залив няма такова стратегическо значение за САЩ, каквото има за Китай или Япония. Той посочва, че през последните две и половина години САЩ са постигнали "голям напредък в областта на енергетиката" и постепенно се превръщат в износител на петрол.

САЩ обвиняват Иран за нападенията срещу норвежки и японски танкер, като се позовават на поредица снимки, които показват как матроси от катер на иранската Революционна гвардия отстраняват неизбухнала магнитна мина от корпуса на японския кораб, нападнат на 13 юни. Иран отрича обвиненията. В интервюто Тръмп посочва, че е съгласен със заключенията на американското разузнаване, че Иран е извършил нападенията срещу танкерите, но добавя, че откакто той е президент, Техеран е по-малко враждебен към Вашингтон.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знам знам🙄

    79 17 Отговор
    Абе а стига простотия. По принцип ако Иран не беше в период на затопляне на отношенията с РФ перчема да е нападнал. Ама сега някак си не му се рискува. Нали знаете че САЩ нападат само ако са 29 пъти повече и ако са сигурни че нападнати те нямат техника и съюзници. Така е тая велика армия. Иначе във Виетнам има записи как панически 5 фантома бягат от един виетнамец с миг 17

    Коментиран от #6, #23

  • 2 Тръмп

    17 89 Отговор
    Който мрази САЩ,мрази всички хора на Планетата!!!:):):)На дебилите им е простено,че не знаят на коя Планета точно са!!!:):):)

    Коментиран от #12, #18, #42

  • 3 Meganoob BG

    48 9 Отговор
    Тръмп(Тъп) дори знае ли къде се намира Иран?
  • 4 истината

    59 11 Отговор
    САЩ са в криза и рецесия скарани с нормалните държави,водят политика на конфронтация с целия свят,те са слаби и страхливи всичко при тях е лъжа и цирк.Сега е момента да бъдат сразени и света да си отдъхне най после.....

    Коментиран от #19, #37

  • 5 Протоколите на Ционските Мъдреци

    15 1 Отговор
    НАРОДИТЕ СА СЛЕПИ.

    За да бъдат действията целесъобразни, трябва да се вземат под внимание подлостта, неустойчивостта и непостоянството на тълпата, нейната неспособност да разбира и да чувствува условията на собствения си живот и на собственото си благополучие. Трябва да се разбере, че мощта на тълпата е сляпа, неразумна, неразсъждаваща, прислушваща се на ляво и на дясно. 
  • 6 Анти милиционер

    8 29 Отговор

    До коментар #1 от "Знам знам🙄":

    Какво ще им каже Милиционерът с интелект на улична котка???

    Коментиран от #16

  • 7 Анти милиционер

    24 7 Отговор
    Още една война за Израел.... Милиони безмозъчни тъпанари с интелект на скарида ще заминат при Свети Петър.
  • 8 Антидот

    10 5 Отговор
    Анти Милиционерът, е сто процента недоклатен 46 килограмов разпорен свинктер.
  • 9 шляпалника

    33 5 Отговор
    То на тез малоумници само война им е в главата....Но ще си го получат и то скоро....
  • 10 Hhhhhhh

    47 5 Отговор
    СЩ. Война. До кога. Идиоти. Без войни не могат. Нато е блок на глупаци. Като нашите шарани бб и прочие.
  • 11 Матей

    27 6 Отговор
    Поставянето магнитни мини на танкери на неутрални страни може да е само американски мурафет.Защото трябва да създадат повод за нападение на Иран,а причини дал господ.Една от тях е намерението на Техеран да създаде атомна бомба и неслучайно американците заплашват да бомбардират иранските ядрени инсталации.Усещат,че с течение на времето изпускат шанса да се нахвърлят върху набелязаната жертва,особено след предложението на Си Дзинпин да се организира Азиатски военен съюз.Към него ще се присъедини всяка застрашена страна,пък и самата Русия или Китай,въпреки огромната си мощ,не могат да се чувстват неуязвими поотделно срещу НАТО.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Факт!

    49 5 Отговор
    Сащ докараха педерасите.Англосаксонците са най-големите педали на планетата.С краят на САЩ ще дойде и краят на гей пропагандата.Смърт на Сорос и Клинтън.
  • 14 Така е

    41 5 Отговор

    До коментар #12 от "Обикновен човек":

    Това са говеда. Те са като хиени. Без да работят искат целия свят да ги храни. Това време свършва.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Голям Слон

    22 4 Отговор

    До коментар #6 от "Анти милиционер":

    Интелектът на уличната котка многократно превъзхожда същия на онова гоцеделчевско недоразумение, което ни беше президент за известно време :-)

    Коментиран от #17

  • 17 Така е

    16 2 Отговор

    До коментар #16 от "Голям Слон":

    Мога да кажа и повече но всички го знаем. Той беше един соросоиден ПЕДЕРУНГЕЛ.

    Коментиран от #31

  • 18 Бесен

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тръмп":

    Ти си преключили никой не може да ти помогне.
  • 19 Българското ЦРУ ВКР ГЕСТАПО СС ДС ФБР

    7 25 Отговор

    До коментар #4 от "истината":

    До всички приятели които коментират тук без заплащане. Много от нас, като станем сутрин, си казваме ''я чакай да смачкам 5-6 руски шпиони русофили'' във факти и да се заредя с енергия за целия ден. Така си мислиме, но това не са никакви русофили, а още по-малко руски шпиони. Те са хора в неравностойно положение – психично болни, куци, сакати, без крака, без ръце, слепи, инвалиди, неподвижни, тежко болни, повечето нелечимо и тук срещу жълти стотинки от НПО /а това е и единствения начин да имат някакви доходи/ възхваляват ''социализма'' на Русия, Венецуела и Китай. Това което не знаят тези нещастни хора е, че в Русия капитализма е върл и безпощаден. Там за да повикаш линейка и да дойде, трябва да се спазариш по телефона, какви пари ще им дадеш, иначе няма да дойде. Тези хора си мислят, че социализма е лечението на техните заболявания. Просто не влизайте тук и не коментирайте, защото влизайки в спор с тези болни хора, приемате негативизма им и кармата на болестите им, а и така ще ги оставите и без тези жълтите стотинки, които им дават.Не приемайте върху себе си нещастието, негативната енергия и божието наказание над тези хора, оставете ги без събеседници за спор.Оставете ги да си мечтаят, че някъде на планетата Земя има социалистическа система за която те бленуват, безплатно здравеопазване, ядене и заплати без труд, но с чатене във форумите, мечтата е единственото което им остава, в малкото оставащи им дни.Иначе сайта е приятен с интересни зарибяващи статии:)

    Коментиран от #24, #26, #28, #29

  • 20 Фактолог

    25 3 Отговор
    Американеца ако не изглежда страшен не може да същетвува! Иначе в Ирак удари от въздуха, в Либия също, Югославия също от въздуха, на земята умее да настъпва скрит дълбоко зад "опозициите". Ако му вземеш на американеца самолета, ще ореве света – нали руснаците измислиха С-400... Самолетоносачите вече са за пенсия, Пейтриъта и той... Вече не може само от разстояние да са смели... Ким смело им скочи, сега си пишат мили писма...
  • 21 Казуар

    3 14 Отговор
    Руснаците със с-400 щели да завладеят света. Майтап Уили.
  • 22 Гост

    11 2 Отговор
    Без войнички няма парички.То само с печатане не става.Колкото и да са балъци все ще се усетят.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 НАТО ВЕЦ

    14 3 Отговор

    До коментар #19 от "Българското ЦРУ ВКР ГЕСТАПО СС ДС ФБР":

    Досаден соросоиден троле, престани да плющиш неумното си творение навсякъде.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Олелееее

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българското ЦРУ ВКР ГЕСТАПО СС ДС ФБР":

    Разплака ме тази история
  • 27 Радио Ереван

    9 0 Отговор
    Еевй, впк-то го сърби та го боли... Ама нагази ли към Техеран ще се наака много лошо... Тия катили трета свтовна ще запалят за да си мерят пищаците с евразия...
  • 28 Не глеам таувизия

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българското ЦРУ ВКР ГЕСТАПО СС ДС ФБР":

    Колега смени дрогата и спри пиенето...
  • 29 Джудже

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българското ЦРУ ВКР ГЕСТАПО СС ДС ФБР":

    "До всички приятели които коментират тук без заплащане"! Значи ти коментираш срещу заплащане. Като се има предвид, че един и същ коментар го публикуваш навсякъде, значи ти се плаща на ишлеме, а това значи, че работодателите ти наблягат на количество, но не и на качество.
  • 30 Дядо Тръмп

    6 0 Отговор
    Лошо нещо е старческата деменция , бях забравил резила с операция ". Орлов нокът"!

    Коментиран от #32

  • 31 Бачо Киро

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Така е":

    А защо беше? Росен Банов и сега си е, просто вече не е прецедент. За жалост през определен период от време все го бутат пред обектива...
  • 32 Бачо Киро

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Дядо Тръмп":

    Глупости, те така си фърчат бе. Това е за заблуда на противника. Били са маневри със специално предназначение... Е, малко са преебали и поблъскали и поумрели, ма яко са стреснали врага! С други думи "глей бе със своите кво праят, смятай като дойдат тука" 😏
  • 33 Иран трябва да има

    3 0 Отговор
    Технологий с които да променя физичните закони и зависимости и величини на избран участък от земята така няма да й трябват язрени оръжия защото ще има много по смъртоносни други технологий😂😂😂

    Коментиран от #35

  • 34 Представете си

    4 0 Отговор
    Да може гравитацията да се пивиши значително около зоната на американски самолетоносач😂😂😂какво би последвало без оръжие за коритото😂😂😂 също и около зоната за изстрелване на ракети😂😂😂пълен аборт за саш😂😂😂
  • 35 КонституциЙ

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Иран трябва да има":

    И ти ли си с латинско име?
  • 36 джи пи

    5 1 Отговор
    Темата за сврьхкомпютьра стана неудобна и се прехвьрлиха на Иран Не разбирате ли че си играят с нас
  • 37 Да да

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "истината":

    САЩ са в криза! От кога? Каква криза? Гледам мигрантите напират в Иран и Русия. Напират да ги напуснат в посока ЕС, Великобритания и САЩ. Ако САЩ са в криза с 13 трилиона БВП, в какво са Русия с 1,3 и Иран с 0,3 трилиона? Те са във възход! По-дълбоко от дъното, трудно се потъва!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 А,де ...

    6 2 Отговор
    ''... за да му попречи да се сдобие с ядрено оръжие''. То с това оправдание, може да нападне всяка страна. Дори и някое племе в Амазония. Стига да има к'во да се краде.
  • 40 Баща ти с дамаджаните

    0 2 Отговор
    Забрайх, какво дапиша?!?
  • 41 АМИ АЙДИ ДЕ

    0 3 Отговор
    ,КО ЧАКА,ДА ГИ ЗАЧАТКА ЧАЛМАРИТЕ . ДА ИМ ПОКАЖИ КОЙ Е.
  • 42 Рунтавият руснак

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тръмп":

    Ходи яж на тръп гея оная му работа...Слава на Русия...