Last news in Fakti

26 Юни, 2019 15:38 18 896 12

Адска жега превзе Европа! Най-тежкото тепърва предстои (СНИМКИ)

  • европа-
  • жега-
  • сахара

Температурите в голяма част от Стария континент се повишават, а летните горещини се засилват с прогнози за рекордна жега през следващите дни

Адска жега превзе Европа! Най-тежкото тепърва предстои (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Температурите в голяма част от Европа се повишават, а летните горещини се засилват с прогнози за почти рекордна жега през следващите дни, предаде ДПА.

Във Франция и Испания се очакват над 40 градуса по Целзий още преди пика, който метеоролозите прогнозират за утре и вдругиден, отбелязва Франс прес.

Испанската метеорологична служба обяви за днес оранжева тревога в пет северни области, а в долината на река Ебро (Североизточна Испания) живакът в термометрите ще достигне 42 градуса. Оранжевата тревога ще се разшири утре до общо десет области в централната и североизточната част на страната. Според метеоролозите най-горещо ще е през уикенда, когато в някои райони се очаква да е до 44 градуса. Испанската обществена телевизия нарече този период "адската седмица".

В две трети от Франция, главно на юг и на изток, максималните температури днес ще се движат между 35 и 39 градуса. Службата "Метео Франс" отбелязва, че толкова големи и продължителни жеги в страната не е имало от 1947 г, и предрича, че ще бъдат счупени месечни и дори абсолютни температурни рекорди.

Адска жега превзе Европа! Най-тежкото тепърва предстои (СНИМКИ)

Германия също не е пощадена от горещините. В югозападната част на страната се очакват до 39 градуса, колкото и в Бранденбург - района около столицата Берлин, където горски пожар е унищожил от понеделник 100 хектара.

В четвъртък и петък безпрецедентната за месец юни гореща вълна, идваща от Сахара, ще се засили. Жегата продължава и нощем, което е характерно за горещниците.

Вчера падна температурен рекорд в австрийската провинция Тирол, след като в Инсбрук бяха отчетени 36,7 градуса.

В Швейцарския град Женева, където се очаква да бъде над 35 градуса, е отменено планираното за днес шествие по случай Празника на училищата. Училищата остават затворени и в Люксембург. В Италия се очаква да бъде най-горещо утре. Според сайта ИлМетео температурата в северозападната област Пиемонте може да достигне 42-43 градуса.

Необичайно горещо е в Дания. Метеорологична станция на остров Фюн е отчела снощи т. нар. тропическа нощ, което означава, че температурата не е паднала под 20 градуса. Това е най-ранната тропическа нощ, регистрирана в страната от 19 години, съобщи Датският метеорологичен институт.
Източна Европа също е засегната от жеги и лошо време. В Литва се очакват гръмотевични бури и силни ветрове. От началото на месеца в балтийската страна където термометрите отчетоха необичайните 35,7 градуса, са се удавили 27 души.

Адска жега превзе Европа! Най-тежкото тепърва предстои (СНИМКИ)

Адска жега превзе Европа! Най-тежкото тепърва предстои (СНИМКИ)

Температурите по света се повишават поради глобалното затопляне, а с това нараства и вероятността от крайно горещи вълни, подчерта Лен Шафри, преподавател по климатология в университета в Рединг.
Според специализирания институт по климатология в Потсдам всичките най-топли лета в Европа от 1500 г. са регистрирани през 21-и век.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гледач

    41 41 Отговор
    Стига ГЛУПОСТИ .Всяка година едно и също зимата е студена лятото е горещо

    Коментиран от #7

  • 2 Гледач

    34 24 Отговор
    Хората много харесват темата с Апокалипсиса.Но истината е че всяка година е студено през зимата и топло през лятото. Но хората са хахйви и си мислят че С ТЯХ започва света и с тях ще завърши
  • 3 Бушмен

    16 8 Отговор
    50 градуса са стане да ни изпече да се отърваме ако не градушка докато но попилее то и без това живот няма не разбрахте ли.
  • 4 объркан

    11 6 Отговор
    Добре че е жега, иначе не знам как щяхме да издържим на пороите тия дни, или май обратното беше, абе...
  • 5 Дрон.

    8 8 Отговор
    Абе издържа се по цял ден работя на слънце и не съм умрял 15€ чисто на час 150€на ден с всичко осигурено издържа се да му мислят балъците.😁😁😁😁😁

    Коментиран от #12

  • 6 Александър

    4 2 Отговор
    Колко мислиш че ще изкараш така абе Умния
  • 7 Иве

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гледач":

    Така е ама живеем във време дето всички е мега адски и нз си както. Вижте 2007 бяха рекорди.
  • 8 Batmusurat

    5 0 Отговор
    HAARP
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ПЕНКО

    2 3 Отговор
    КАКВО ПРАВИ ВАШИЯТ ГОСПОД БЕ -ЕВРЕЙСКИ ХРИСТИАНОДЖЕНДЪРИ !?!?!?
  • 11 бръснаря

    0 0 Отговор
    както каза Слави в България има 2 сезона, басси студъ и басси жегата
  • 12 Селски бек

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дрон.":

    Тоест ти да му мислиш,ми мисли де....нещо не ти се получава май